Anonim
6 × 11 Alpine Hut oleh OFIS Arhitekti

Arkitek Slovenia OFIS Arhitekti telah melengkapkan pondok percutian di taman negara Triglav Slovenia.

Pelanggan telah membeli tapak ini dengan kebenaran yang sedia ada untuk pondok Alpine tradisional Slovenia; arkitek yang direka versi kontemporari dengan dimensi yang sama, padang bumbung dan bahan, bermakna permit pembinaan baru tidak diperlukan.

The 6x11 meter, pondok tiga bilik tidur terletak di kampung Stara Fuzina, dekat dengan Lake Bohinj.

Gambar oleh Tomas Gregoric.

Berikut adalah beberapa maklumat dari arkitek:

-

Pondok Alpine 6x11 di Slovene Alps

Suruhanjaya 2007 /
pembinaan bermula 2008 /
selesai 2009

Lokasi: Stara fuzina berhampiran Tasik Bohinj, Slovenia

Pondok ini terletak di sebuah perkampungan Alpine kecil, sebahagian daripada taman negara Triglav dengan peraturan pembinaan dan seni bina yang sangat ketat.

Pelanggan membeli tapak ini bersama-sama dengan permit pembinaan sedia ada untuk projek generik.

Permintaan bukan untuk menukar permit pembinaan tetapi mengubah unsur-unsur rumah sesuai dengan keluarga, faktor lestari dan membuka tingkap ke arah pandangan.

Jumlah rumah 6 x 11 meter, bumbung 42 darjah bernama, dimensi luar dan jenis bahan kekal dari projek yang sedia ada.

Bahan - elemen seperti batu, tiang kayu, corak fasad diambil dari persekitaran tempatan dengan dialog mengenai tipologi sekitarnya.

Organisasi dalaman sesuai dengan keperluan keluarga dan sangat rasional.

Tangga tengah berputar di sekitar perapian yang memanaskan kedua lantai.

Terdapat 3 bilik tidur dan bilik mandi dengan sauna di tingkat atas dengan koridor minimal.

Tingkat bawah adalah satu ruang dengan dapur; makan malam dan hidup, storan di bawah tangga.

Tahap sebahagiannya lebih rendah supaya rak tingkap bertindak sebagai sofa dengan pemandangan ke arah pergunungan.

Isu-isu Lestari:

Tingkap sudut besar diposisikan ke arah matahari oleh itu pada musim sejuk-hari yang cerah tiada pemanasan diperlukan.

Pengasingan haba tambahan diletakkan di antara pelapisan kayu - kedua-dua di luar dan dalam, kerajang hitam yang diletakkan di belakang kayu menyerap panas matahari dan mengubahnya ke dinding. Tingkat atas ditekan di tingkat bawah dan bertindak sebagai pelindung matahari pada musim panas apabila matahari lebih tinggi. Air hujan dikumpulkan dari bumbung dan diangkut melalui paip menegak yang ditutup dengan topeng kayu.

Arkitek Projek: OFIS arhitekti, Rok Oman & Spela VidecnikDesign Team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Anna Breda
Pelanggan: swasta
Jurutera Struktur: Projecta doo
Kontraktor utama: P-Grad doo
Mulai pada tarikh tapak: september 2007
Tempoh kontrak: 12 bulan
Kawasan lantai dalaman kasar: 95 m2 bersih
Jumlah kos: 150.000 EUR termasuk perabot

Di atas: gambarajah konsep

Di atas: gambarajah konsep
Di atas: gambarajah konsep

Di atas: rancangan

Di atas: elevasiPembukaan: ketinggian

Di atas: bahagian

Di atas: pelan tapak

Lebih banyak cerita Dezeen tentang Ofis Arhitekti:

Pangsapuri pelajar

Sampul surat dot

Pangsapuri renda

Cincin itu