Seni bina

F-White oleh Takuro Yamamoto | Dezeen

F-White oleh Takuro Yamamoto | Dezeen
Anonim

F-White oleh Takuro Yamamoto

Studio Jepun Takuro Yamamoto Architects telah menyelesaikan sebuah rumah kecil di Kashiwa, Jepun, berpusat di sekitar halaman segi empat tepat yang telah diputar di sudut serong ke seluruh bangunan.

Dinamakan F-White, rumah satu tingkat mempunyai beberapa tingkap menghadap ke luar dengan kebanyakan cahaya semula jadi yang datang dari halaman, ruang peribadi dengan pemandangan ke langit.

Sudut halaman membahagikan ruang sekeliling ke bilik-bilik yang lebih kecil.

Berikut adalah beberapa maklumat yang disediakan oleh Takuro Yamamoto:

-

F-WHITE adalah sebuah rumah bertingkat yang bebas dengan sebuah halaman untuk satu keluarga.

Rumah ini terletak di pinggir bandar Tokyo, dan kejiranannya telah dibangunkan 30 tahun yang lalu. Tetapi tiada rumah telah dibina di laman web ini, kerana saiz lamanya berlaku 1.5 kali lebih besar daripada ukuran tipikal untuk rumah pinggir bandar, walaupun lebarnya tidak begitu besar.

Jadi tempat ini tidak popular, dan digunakan sebagai tempat letak kereta untuk masa yang lama.

Walaupun laman web itu adalah luar biasa - lebih besar daripada standard, anggaran untuk rumah adalah biasa. Kami terpaksa mencari cara untuk menggunakan ciri yang baik dari laman web ini, dengan kawasan lantai yang terhad.

Terima kasih kepada saiz tapak, langit di atas bahagian tengah tempat itu begitu indah, kerana ia dipisahkan dari wayar elektrik di jalan-jalan dan tingkap rumah-rumah jiran.

Oleh itu, kami memutuskan untuk meletakkan halaman (yang tidak begitu banyak) dengan privasi, di tengah-tengah laman web ini. Keputusan ini membuat rumah ini bertingkat, kerana ketinggian yang lebih rendah sesuai untuk gaya halaman, dan tapak kaki yang bertingkat yang lebih besar sesuai untuk saiz tapak.

Tetapi jika anda meletakkan ruang luar di tengah-tengah laman web yang lebarnya terhad, di dalam ruang rumah akan dipisahkan, dan perasaan bersatu rumah akan dimanjakan.

Oleh itu, kami memutuskan untuk meletakkan halaman segi empat tepat pada sudut serong yang luar biasa ke dinding luar dan bukan sudut yang betul. Kerana dengan mencari seperti itu, ruang di sekeliling halaman boleh mempunyai ruang yang cukup untuk tinggal, dan dirantai satu sama lain di sudut mereka, tanpa lorong.

Pengaturan ini tidak hanya mewujudkan perpaduan ruang, tetapi juga kelapangan rumah, kerana sudut serong ini membuat halaman kelihatan seperti kotak yang terbuang pada satu ruang dalaman yang sangat besar. Dan meskipun keluasan dan kesederhanaan pelan itu, setiap ruang mempunyai fungsi sendiri dan tahap privasi yang berbeza. Anda boleh menemui adegan baru dan berbeza, setiap kali anda menghidupkan sudut di sekeliling halaman.

Kredit: Takuro Yamamoto Architects
Lokasi: bandar Kashiwa, wilayah Chiba
Gunakan: kediaman bebas
Tapak Kawasan: 259.31m2
Kawasan Bangunan: 122.03m2
Kawasan Luas Jumlah: 118.99m2 (dalam Peraturan Jepun)
Siap: April 2009
Tempoh Reka Bentuk: Ogos 2007-Oktober 2008
Tempoh Pembinaan: November 2008-April 2009
Struktur: Kayu
Pelanggan: pasangan suami isteri + anak
Arkitek: Takuro Yamamoto
Seorang yang bertanggungjawab: Eiji Iwase (Takuro Yamamoto Architects)
Reka Bentuk Struktur: Masuda Struktur Kejuruteraan Pejabat
Pembinaan: Nagano-Koumuten
Perabot: tallman STUDIO