Anonim

House S oleh Suga Atelier

Rumah ini di Osaka oleh arkitek Suga Atelier mempunyai bahagian luar konkrit yang kelihatan seperti batu permata.

Terletak di tapak segitiga yang dikelilingi oleh jalan raya, House S menghindari tingkap khas dan sebaliknya menampilkan dinding kaca sempit yang tersembunyi di satu sudut dan atrium kaca yang melayang ke tengah-tengah semua tiga tingkat.

Hujan jatuh melalui bumbung bumbung sembilan sisi melepasi dua bangku berbentuk donat dan mengalir ke dalam lembangan yang tenggelam pada tahap terendah, walaupun kanopi juga boleh dilipat di seluruh lantai untuk perlindungan.

Dinding konkrit rumah terbentuk terhadap papan lapis, yang telah digunakan semula untuk membuat dinding dalaman, ruang kerja dapur dan lantai tingkat dua tingkat.

Lantai dan dinding di tempat lain di dalam rumah dipenuhi dengan panel plastik putih yang diperbuat daripada botol kitar semula.

Kami juga menerbitkan satu lagi cerita tahun lalu tentang rumah yang membolehkan hujan masuk. Lihat di sini.

Berikut adalah beberapa lagi teks dari arkitek:

S

Ada perkara-perkara yang sukar untuk melihat kewujudannya, melainkan jika kita mencari perkataan atau ungkapan yang sesuai.

Di samping jalan utama, rumah itu ada, menentang lalu lintas.

Oleh kerana rumah menggunakan papan lapis struktur yang mempunyai lubang permukaan sebagai acuan, keseluruhannya kelihatan seperti dinding penahan konkrit kasar.

Apabila melihat melalui celah yang dilindungi oleh dinding di kedua-dua belah pihak seperti embrasure di sebelah timur di mana tapak meluas, matahari pagi dan bandar dapat dilihat. Walau bagaimanapun, ruang ditutup apabila pintu masuk besar yang satu-satunya apertur utama ditutup.

Walau bagaimanapun, ruang itu sentiasa terbuka lebar ke langit oleh kedudukan cahaya di tengah-tengah ruang yang sedikit cacat dalam bentuk "L" kerana masuknya.

Bahagian dalam ruang dilindungi oleh tikar poliester putih plastik kitar semula dengan saiz kayu lapis yang sama (910mm × 120mm), dipasang pada dinding dan siling dengan skru plastik menggunakan pemisah.

Tikar jarum yang dibuat dengan bahan yang sama meliputi lantai.

Idea ini adalah untuk menyatakan cahaya menyerap kepompong bersinar selain penebat dan kalis bunyi.

Ruang itu menjadi sangat tenang dan murni seperti sebuah gua yang mendalam.

Rasa berjalan ke atasnya seperti tatami-mat dan dinding elastik hampir seperti kusyen.

Ini adalah percubaan gaya hidup lantai yang duduk yang menawarkan duduk dan berehat di mana sahaja di rumah.