Anonim

NDA Planter oleh no.555

Papan papan kayu lapis dalam pelbagai warna menghasilkan fasad konkrit multi-tonal rumah ini di Yokohama oleh arkitek Jepun no.555 (tayangan slaid).

Rumah ini terletak di puncak bukit di kejiranan Yamate Bluff, sebuah kawasan pelancongan popular yang dipenuhi dengan rumah gaya barat dari abad kesembilan belas dan awal abad ke-20. Walau bagaimanapun, arkitek Takuya Tsuchida dari no555 tidak mahu menunjukkan kemunculan bangunan-bangunan ini terlalu rapat. "Saya percaya reka bentuk bangunan harus menghormati dan mencabar potensi kawasan dan persekitaran langsung, " katanya.

Dinding konkrit rumah itu dibuang ke dalam-situ dan mengambil pigmen dari panel papan lapis yang berbeza, yang disusun dalam corak tandu untuk menghasilkan kesan kerja bata berlebihan.

Terbuka segi empat tepat besar menebuk setiap ketinggian, mendedahkan teres yang dipenuhi tumbuhan di setiap tingkat rumah tiga tingkat.

Di tingkat atas teres ini menawarkan pemandangan bandar, sementara di tingkat bawah salah satu bukaan digunakan sebagai jalan masuk.

Penduduk boleh memasuki rumah di tingkat pertama serta tingkat bawah, kerana tangga logam memanjat ke salah satu teres.

Dapur pelan terbuka dan ruang tamu mendapat manfaat dari pemandangan di tingkat teratas, sementara bilik tidur di tingkat bawah.

Rumah-rumah lain yang kami tampilkan dari Jepun baru-baru ini termasuk satu dengan ruang tamu seperti bot dan satu dengan lantai atas yang miring.

Lihat lebih banyak cerita tentang rumah Jepun »

Inilah deskripsi projek dari arkitek:

Projek NDA (Planter) terletak di atas cerun curam di "Yamate Bluff", Yokohama, Jepun. Kawasan ini menawarkan pemandangan panorama bandar dan Gunung Fuji.

Di sekitar terdapat sebuah taman kecil tetapi cantik yang mempunyai banyak rumah yang dipelihara dan popular di kalangan pelancong.

"Beban Yamate Bluff" adalah kawasan yang memaparkan banyak dinding penahan. Tekstur dan penampilan keseluruhan fasad diilhamkan oleh kekhususan ini.

Mengurangkan saiz standard panel konkrit menjejaskan jumlah mortar sendi, dengan itu mewujudkan satu corak yang lebih sibuk.

Satu lagi niat adalah untuk menyerlahkan "rasa buatan tangan" dengan pelbagai jenis warna konkrit dan susunan rambang panel konkrit.

Beberapa warna papan lapis digunakan untuk acuan untuk "memindahkan" kepelbagaian warna ke panel konkrit. Teknik ini boleh dipertimbangkan sebagai rakan sejagat penggunaan lye.

Di samping itu, matlamat projek itu adalah untuk menggabungkan permintaan klien yang bercanggah: menawarkan bukaan besar untuk menikmati pemandangan yang megah, sambil mempunyai privasi daripada jiran-jiran.

Bangunan itu adalah kubus yang dibungkus di mana lompatan-lompatan yang diperlukan hanya dipotong untuk membolehkan cahaya dan udara mengalir di dalamnya.

Rasa keterbukaan diberikan terima kasih kepada teres luar yang besar. Bangunan itu sendiri hampir seperti penanam.

Tata letak bukaan mengikuti grid khayalan menegak dan mendatar.

Potongan-potongan topeng muka "mengalu-alukan taman" di setiap lantai.

Masa mengubah keadaan, musim cuaca batu. Seni bina adalah sebahagian daripada proses semula jadi.

Walau bagaimanapun, saya yakin bahawa senibina boleh bertahan lama dan wujud bersama dengan persekitaran sekitar.