Anonim
Louvre Lens oleh SANAA dan Imrey Culbert

Louvre Lens, sebuah gerbang baru Musée du Louvre oleh arkitek Jepun SANAA dan studio New York Imrey Culbert, dibuka kepada orang ramai minggu depan di Lens, utara Perancis (tayangan slaid).

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan *

Merangkumi rantaian jubin segi empat tepat, bangunan panjang 360 meter itu mempunyai dinding kaca dan menyerap aluminium yang kelihatan lurus tetapi sebenarnya mempunyai keluk yang halus.

Di atas: gambar adalah oleh Hisao Suzuki

"Projek itu menghindari bentuk yang ketat, rektil, yang akan bertentangan dengan sifat halus tapak ini, serta bentuk bebas yang terlalu ketat dari perspektif operasi dalaman muzium, " jelas para arkitek SANAA Kazuyo Sejima dan Ryue Nishizawa. "Lekapan sedikit ruang adalah selaras dengan bentuk melengkung laman web yang panjang dan mewujudkan penyimpangan halus di kawasan dalam sambil mengekalkan hubungan anggun dengan karya seni."

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

SANAA dan Imrey Culbert memenangi pertandingan untuk merancang semula muzium itu pada tahun 2006 dan ia terletak di tapak lombong arang batu yang ditumbuk sejak tahun 1960-an.

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

"Selaras dengan keinginan untuk mengekalkan keterbukaan laman web ini dan untuk mengurangkan daya tarikan projek besar ini, bangunan itu telah dibahagikan kepada beberapa ruang, " kata Sejima dan Nishizawa. "Melalui saiz dan susun atur mereka, yang mengikuti perubahan secara beransur-ansur dalam ketinggian rupa bumi, bangunan mencapai keseimbangan dengan skala tapak dan bentuk ciri-ciri laluan dan landskap, menimbulkan sejarah perlombongannya."

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

Pelawat memasuki bangunan melalui dewan tengah berlapis, di mana bilik kaca melengkung mengandungi sebuah kedai buku, kafe dan kemudahan lain.

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

Pintu di sudut bertentangan dewan ini membawa kepada dua galeri pameran. Di sebelah timur, Grande Galerie yang berukuran 125 meter itu menyediakan tetapan untuk koleksi karya seni yang kekal sejak enam abad, sementara di barat adalah galeri untuk pameran sementara yang bersebelahan dengan auditorium.

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

Penapis siang hari ke galeri walaupun panel berlapis di bumbung, tetapi baris louvres menghalang sinar matahari langsung daripada memasuki. Sementara itu, dinding aluminium mencipta refleksi kabur di dalam bilik.

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

"Konteks menjadikan kandungan seni bercakap secara berbeza kepada kita masing-masing, " kata arkitek Tim Culbert kepada Dezeen. "Palet dan bentuk sayap galeri meningkatkan kesedaran persepsi kita dengan cara yang halus, memberi kesan bagaimana kita melihat seni itu."

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

Beyond the Grande Galerie adalah bilik lain dengan dinding kaca, digunakan untuk memajukan seni dari kejiranan Lens.

Di atas: gambar adalah oleh Hisao Suzuki

Kawasan simpanan dikebumikan di bawah tanah dan boleh diakses dari dewan pusat, sementara dua bangunan tambahan menampung bilik pentadbiran dan restoran.

Di atas: gambar adalah oleh Hisao Suzuki

Para arkitek bekerjasama dengan arkitek landskap Catherine Mosbach untuk mengelilingi bangunan dengan taman dan laluan, sementara ruang pameran muzium direka oleh Studio Adrien Gardère.

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

SANAA terkenal dengan reka bentuk Pusat Pembelajaran Rolex di Switzerland, tetapi juga merancang pavilion untuk Galeri Serpentine pada tahun 2009. Lihat semua kisah kami tentang SANAA »

Di atas: gambar adalah oleh Iwan Baan

Berikut adalah beberapa maklumat lanjut dari pasukan reka bentuk:

Louvre Lens

Reka Bentuk Senibina

Pilihan menempatkan muzium di bekas lombong menggambarkan niat muzium untuk mengambil bahagian dalam penukaran kawasan perlombongan, sambil mengekalkan kekayaan masa lalu perindustriannya. Tapak Louvre-Lens terletak di atas tanah seluas 20 hektar yang pernah menjadi lombong arang batu utama dan sejak itu telah diambil alih oleh alam semenjak penutup pada tahun 1960. Tanah itu memberikan beberapa ketinggian sedikit, akibat lebihan dari lombong.

Di atas: pelan lantai bawah - klik di atas untuk melihat imej yang lebih besar

Arkitek Jepun dari SANAA, Kazuyo Sejima dan Ryue Nishizawa ingin menghindari mewujudkan kubu yang dominan, memilih bukan untuk struktur yang rendah dan mudah diakses yang terintegrasi ke dalam tapak tanpa mengenakannya dengan kehadirannya. Struktur ini terdiri daripada lima bangunan keluli dan kaca. Terdapat empat segi empat tepat dan satu persegi besar dengan dinding yang sedikit melengkung yang menyentuh sudut.

Di atas: pelan lantai bawah tanah - klik di atas untuk melihat imej yang lebih besar

Ia mengingatkan istana Louvre, dengan sayapnya diletakkan hampir rata. Para arkitek ingin memikirkan kapal-kapal di sungai yang datang bersama-sama untuk berlabuh dengan lembut antara satu sama lain. Fasadnya di dalam aluminium yang dipoles, di mana taman itu tercermin, memastikan kesinambungan antara muzium dan landskap sekitarnya. Bumbung sebahagiannya dalam kaca, mencerminkan kelebihan tertentu untuk membawa cahaya, baik untuk memperlihatkan karya-karya dan untuk dapat ke langit dari dalam bangunan.

Image

Di atas: bahagian AA - klik di atas untuk melihat imej yang lebih besar

Cahaya semulajadi dikawal dengan cara alat penyembunyian di bumbung dan warna dalaman membentuk siling. Direka sebagai jawapan kepada siling berkubah, permukaannya mengekalkan perubahan musim, jam dan pameran.

Image

Di atas: bahagian BB - klik di atas untuk melihat imej yang lebih besar

Keseluruhan struktur 28, 000 meter persegi meluas lebih dari 360 meter dari satu hujung sebuah ruang serambi utama di kaca telus kepada yang lain. Bangunan-bangunan yang terletak di sebelah timur pintu masuk - Grande Galerie dan Pavilion Kaca - terutama menempatkan koleksi Louvre.

Image

Di atas: pelan lantai La Galerie du Temps-klik di atas untuk melihat imej yang lebih besar

Di sebelah barat pintu masuk adalah galeri pameran sementara dan La Scène, sebuah auditorium "generasi baru" yang besar, yang programnya berkaitan langsung dengan pameran.

Image

Di atas: bahagian La Galerie du Temps - klik di atas untuk melihat imej yang lebih besar

Muzium ini juga termasuk ruang lantai dua yang besar, tidak dapat dilihat, dikebumikan jauh dari tapak. Ruang ini akan didedikasikan untuk fungsi perkhidmatan untuk orang ramai, tetapi juga akan digunakan untuk fungsi penyimpanan dan logistik muzium. Dua bangunan bebas menempatkan perkhidmatan pentadbiran, ke selatan, dan restoran, ke Utara, dengan itu mewujudkan hubungan antara muzium, taman dan bandar.

Image