Anonim

Tony's Farm oleh Playze

Studio Playze yang berpusat di Berlin dan Shanghai menyusun kontena perkapalan berlubang untuk mewujudkan pejabat ladang organik di Shanghai, China (tayangan slaid).

Tony's Farm, ladang buah dan sayuran organik terbesar di Shanghai, meminta Playze untuk membangunkan kaunter penerimaan utama, lobi dan VIP serta pejabat di samping kilang sedia ada.

Arkitek memotong satu sisi kilang - bangunan putih yang dilihat dalam gambar - dan diisi satu hujung ruang dengan bekas perkapalan, di dalamnya makmal dan pejabat.

Kontena dipilih untuk kekuatan dan kelestarian mereka, sebagai "metafora untuk ruang kitar semula", seperti yang diterangkan arkitek. Bambu tempatan juga digunakan untuk lantai dalaman dan luaran.

Pintu masuk, yang terletak di bawah tiga bekas cantilevered, membawa ke lobi ketinggian tiga tingkat yang dibuat dengan menyusun bekas dan mengeluarkan dinding di antara mereka.

Pelawat kemudian memasuki halaman dalaman, yang merujuk halaman tradisional Cina dan sebahagiannya dilindungi oleh teres di atas.

Jambatan di tingkat atas menghubungkan pejabat-pejabat di dalam kelompok luar bekas-bekas ke dalam kilang.

Terdapat juga rancangan untuk membina bilik hotel di seluruh ladang untuk menjadi tuan rumah para pelancong dan tetamu. "Ini adalah sebahagian daripada reka bentuk untuk membayangkan hubungan antara bangunan teras ini dan bilik hotel yang akan dibina, " kata arkitek Didier Callot. "Pelanggan masih bekerja di projek hotel ini."

Playze didirikan pada tahun 2007 dan berpusat di Berlin dan Shanghai, bertujuan untuk membawa piawaian rekabentuk Jerman ke projek besar-besaran, pantas China serta bekerja pada projek-projek bandar kecil di Eropah, menurut Callot.

Kami telah memaparkan banyak seni bina kontena perkapalan di Dezeen, termasuk rumah sementara untuk mangsa tsunami Jepun dan sebuah pemerhatian di Korea Selatan, dan kami baru-baru ini melaporkan berita bahawa "keluarga masalah" di Amsterdam akan dipindahkan ke peti kemas penghantaran pinggir kota.

Cerita baru-baru ini dari China merangkumi rancangan untuk membina bangunan tertinggi di dunia dalam masa hanya 90 hari dan pelan induk untuk Shenzhen yang lebih besar daripada mana-mana di Manhattan - lihat semua cerita kami dari China.

Lihat semua cerita kami mengenai perkapalan perkapalan »

Lihat semua kisah kami tentang Shanghai »
Lihat semua cerita kami tentang China »

Gambar-gambar oleh Bartosz Kolonko.

Berikut adalah beberapa maklumat lanjut dari arkitek:

Konteks

Tony's Farm adalah ladang makanan organik terbesar di Shanghai, yang menghasilkan sayuran dan buah-buahan yang disahkan OFDC (ahli IFOAM) OFDC. Tetapi ladang Tony dimaksudkan untuk menjadi lebih daripada sekadar tempat untuk pengeluaran sayuran. Visi ini adalah untuk mengintegrasikan pengguna dan dengan itu mempromosikan gaya hidup semula jadi.

Untuk menghubungkan aktiviti orang-orang yang bekerja dengan pengunjung ladang, playze membangun kompleks bangunan, yang menggabungkan penerimaan utama, lobi, (bekerja juga untuk bilik hotel masa depan) dan kawasan vip, dengan pejabat-pejabat baru dan gudang sedia ada, di mana buah-buahan dan sayur-sayuran sedang dibungkus.

Bangunan ini memberikan ketelusan dalam proses pembuatan. Oleh itu ia menyokong visi mengintegrasikan pengunjung dan membantu memperkukuhkan keyakinan pengguna terhadap produk ladang. Pada masa yang sama reka bentuk bangunan didorong oleh konsep kemampanan, digabungkan dengan sifat ikoniknya, ia berkomunikasi dan mempromosikan konsep utama Ladang Tony.

Konsep spatial

Bangunan ini telah direka bentuk sebagai urutan ruang yang berterusan untuk secara fizikal dan visual menghubungkan pelbagai program dalaman dan luaran. Struktur keseluruhan memerlukan penjelajahan oleh pelawat. Tidak jelas bagaimana urutan ruang akan berkembang semasa menyeberangi bangunan dan tapak. Sistem teres berfungsi bukan sahaja sebagai ruang sementara tetapi juga sebagai lanjutan kawasan pedalaman dan rekreasi. Mesyuarat luar dan aktiviti-aktiviti lain menyokong aspirasi pelanggan untuk bekerja secara literal dikelilingi oleh alam semula jadi dan masa yang sama mengurangkan penggunaan ruang yang dikondisikan.

Sepanjang projek ini, hubungan spatial yang segera antara bangunan dan alam sekitar adalah bertujuan untuk mewujudkan dialog maya antara aspek industri pengeluaran makanan dan tanah ladang di sekitarnya. Strategi mengetengahkan menyokong kekaburan ini dengan mewujudkan pelbagai jenis hubungan visual.

Sifat sistemik bekas dibantah dengan penyesuaian kepada situasi tertentu, seperti pintu masuk, halaman, sayap pejabat, teres, dan lain-lain. Orientasi yang berbeza ke arah landskap ladang, keperluan fungsional dan urutan ruang adalah menentukan setiap keadaan tata letak dengan cara tertentu, walaupun kerangka ruang adalah wadah dengan dimensi standardnya.

Pemasukan kontena mengikuti permintaan spatial dan iklim. Gerak genggaman menandakan pintu masuk utama laman web ini. Di sinilah pelawat memasuki struktur dan mencari meja resepsionis. Selepas lobi, yang dipertingkatkan dengan 3 tingkat tinggi, mereka melangkah ke halaman dalaman, di mana mereka dijemput oleh kereta elektrik untuk dibawa ke bilik hotel mereka, diedarkan di seluruh ladang.

Tahap kedua membolehkan sambungan ke sayap pejabat bangunan melalui 2 jambatan. Bahagian kompleks bangunan ini diliputi oleh gudang sedia ada. Fasad timur telah dihiris, sehingga pejabat kontena baru dapat mencari tempat perlindungan di bawah bumbung yang ada dan membentuk fasad batin baru menuju balai pembuatan.

Pembinaan

Memandangkan kemunculan iklim itu menuntut impermeability dan penebat, pelbagai butiran spesifik perlu dibangunkan untuk mengekalkan penampilan ketat kontena. Butiran terperinci, contohnya, rasuk keluli yang masih kelihatan kontena di pedalaman, bertentangan dengan butiran tektonik yang agak kasar dan mentah dari kontena barang. Selanjutnya, sistem modular dicabar oleh sendi individu, hasil daripada pengedaran kontena yang tidak teratur.

Di atas: pelan lantai bawah - klik untuk imej yang lebih besar

Logika struktur kontena adalah kotak berbingkai, yang boleh dibuka atau dibiarkan tertutup terhadap orientasi 6. Ciri-ciri ini diperkuatkan dalam keadaan ruang yang berlainan, diintegrasikan dalam keseluruhan struktur. Pada keadaan pintu masuk contohnya, struktur sokongan tambahan dikurangkan kepada minimum untuk menggariskan '' loating; momen bekas. Ruang menegak 3-tingkat-tinggi terbuka kepada 3 bahagian untuk membubarkan kotak. Di halaman, teres membentuk bumbung di bahagian bawah dan memetik tipologi halaman cina, sedangkan bahagian pejabat dibangunkan dalam gaya roket dan rumpun batu.

Di atas: pelan lantai pertama - klik di atas untuk imej yang lebih besar

Kemampanan

Untuk mengatasi aspirasi pelanggan yang tinggi mengenai perlindungan alam sekitar, beberapa strategi telah digunakan untuk mengurangkan penggunaan tenaga bangunan. Keseluruhan struktur itu terisolasi dengan baik, walaupun bekas-bekas itu muncul dalam bentuk mentahnya. Pintu bekas asal telah berlubang dan berfungsi sebagai tirai pemiraman luaran di matahari yang terdedah fasad untuk meminimumkan peningkatan haba matahari. Pam haba panas bumi menyampaikan tenaga untuk sistem penyaman udara dan lantai. Pengudaraan terkawal membantu mengoptimumkan kadar pertukaran udara dan oleh itu untuk mengurangkan kehilangan tenaga melalui pengudaraan yang tidak terkawal. Penggunaan lampu LED mengurangkan penggunaan elektrik umum.

Di atas: bahagian 1 - klik di atas untuk imej yang lebih besar

Satu lagi cita-cita projek adalah untuk mengurangkan tenaga yang tersembunyi dalam bahan binaan, tenaga yang dikenali sebagai kelabu. Oleh itu, kitar semula, ekologi yang mampan, cepat berkembang atau sekurang-kurangnya bahan kitar semula telah digunakan. Penggunaan semula bekas fret seolah-olah mencukupi, pertama untuk autarki struktur yang wujud dan kedua untuk menjadi metafora umum untuk "ruang kitar semula". Selanjutnya, berat minimum struktur bekas dibenarkan untuk menggunakan semula plat asas sedia ada. Penggunaan produk buluh tempatan untuk lantai dalaman dan luaran, serta semua perabot terbina dalam juga menyokong cita-cita membina bangunan yang mampan.

Di atas: bahagian 2 - klik di atas untuk imej yang lebih besar