Seni bina

Mirror House oleh Johan Selbing dan Anouk Vogel mencerminkan persekitaran

Mirror House oleh Johan Selbing dan Anouk Vogel mencerminkan persekitaran
Anonim

Mirror House oleh Johan Selbing dan Anouk Vogel menyamarkan persekitarannya

Rumah ini di bandar Almere, Belanda oleh arkitek Sweden, Johan Selbing dan arkitek landskap Switzerland Anouk Vogel sepenuhnya diliputi dalam kaca reflektif untuk membolehkannya bercampur dengan persekitarannya (tayangan slaid).

Selbing dan Vogel merancang rumah persendirian untuk plot dalam pembangunan perumahan eksperimen di Almere - sebuah bandar yang hanya ditubuhkan pada tahun 1976 tetapi kini mempunyai lebih daripada 195, 000 penduduk - sebagai tindak balas kepada persaingan ringkas yang memanggil bangunan yang berkaitan dengan tapak di dalam pembersihan hutan.

Bentuk kotak mudah rumah ini dibina dari bingkai aluminium yang menyokong panel kaca cermin toughened, dengan panel komposit cermin yang berjalan di sekitar tepi bahagian atas dan bawah fasad.

"The Mirror House adalah sebuah vila peribadi dengan fasad yang terdiri sepenuhnya dari kaca reflektif, yang bertindak sebagai penyamaran dan halangan pemandangan pedalamannya, " jelas para arkitek.

Pintu duduk mengepam fasad dan hanya terima kasih kerana mengendalikan projek itu dari permukaan dan perubahan di aras tanah yang naik untuk memenuhi ketinggian lantai di dalam bangunan.

Pintu masuk di sebelah bangunan membawa kepada bahagian dalaman yang padat dengan pejabat rumah di satu hujung dan bilik tidur tuan rumah dan tetamu yang lain.

Pemisahan antara bilik-bilik ini dan dapur pelan terbuka dan ruang tamu boleh dibuka atau ditutup untuk memenuhi keperluan yang berbeza.

"Barisan penglihatan lama di kawasan pedalaman membuat rumah kelihatan lebih besar dari dalam, dan menambatnya ke persekitarannya, " kata arsitek itu.

Permukaan diliputi dalam panel multiplex birch pucat yang memuji dalaman dan pandangan pokok yang berdekatan.

Storan terbina dalam merangkumi satu dinding dan dibaca oleh tingkap rahsia yang kelihatan ke jalan tetapi tidak kelihatan dari luar.

Image Pelan tapak - klik untuk imej yang lebih besar

Selbing dan Vogel adalah salah satu daripada dua belas pemenang dalam pertandingan reka bentuk. Mereka telah dijemput untuk membina bangunan mereka tetapi terpaksa membiayai pelanggan untuk membayarnya.

"Dalam dialog dengan pelanggan, cadangan persaingan telah dijalankan untuk terperinci terkecil, mengambil permintaan untuk aksesibiliti optimum untuk dipertimbangkan, " tambah arkitek.

Image Pelan lantai - klik untuk imej yang lebih besar