Seni bina

Rumah kelab golf Southcape oleh Kajian Massa telah melengkung kanopi konkrit

Rumah kelab golf Southcape oleh Kajian Massa telah melengkung kanopi konkrit
Anonim

Rumah kelab golf Southcape oleh Pengajian Massa mempunyai lengkungan kanopi konkrit

Panjang penyebaran konkrit membuat kanopi melengkung di sekitar perimeter rumah golf ini di Pulau Changseon Korea Selatan oleh firma arsitektur Seoul Mass Studies (tayangan slaid).

Gambar oleh Kyungsub Shin

Rumah kelab itu direka oleh Pengajian Massa untuk menyediakan kemudahan makan dan spa untuk resort golf Club Owner's South's Club dan terletak di puncak bukit, di mana ia mendapat manfaat dari pemandangan panorama laut.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Diterangkan oleh arkitek seperti "sepasang bar yang membongkok ke luar", pelan bangunan terdiri daripada sepasang lengkung satu lantai melengkung yang kedua-duanya terlindung di bawah satu bumbung berbentuk X.

Gambar oleh Kyungsub Shin

"Kedua-dua lengkungan bangunan ini melibatkan detik-detik tertentu dari persekitarannya yang terdekat, memeluk konteks yang sedia ada - bukit berbatu di timur, dan vista keluar ke tanjung ke barat, " kata para pereka.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Kanopi melengkung mengikuti dinding busur dua blok, tetapi juga menggabungkan beberapa lipatan lancar yang memperlihatkan perubahan dramatik antara cahaya dan bayangan.

Gambar oleh Kyungsub Shin

"Dari kejauhan, kemunculan rumah kelab membaca mendatar, lemah lembut, dan halus, " jelas arkitek. "Walau bagaimanapun, sekali di dalam dan di sekitar rumah kelab, seseorang mula mempunyai pengalaman dramatik melalui keterlaluan perspektif dan pandangan yang dibingkai oleh tepi kanopi yang terkenal."

Gambar oleh Kyungsub Shin

Lengan barat bangunan menampung kawasan makan. Sebuah dewan perjamuan dan restoran diposisikan di hujung yang berlawanan blok, dan kedua-duanya mempunyai fasad yang berkilat sepenuhnya yang terbuka ke teres di sekeliling perimeter.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Berbeza dengan struktur telus ini, sayap timur rumah kelab mempunyai fasad konkrit yang tidak jelas yang mengekalkan privasi anggota kelab menggunakan kemudahan spa, tetapi membawa cahaya melalui tingkap-tingkap.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Kawasan untuk lelaki dan wanita dibahagikan antara dua bahagian blok, tetapi kedua-duanya membawa kepada kolam renang luaran peribadi yang menawarkan pemandangan sama ada garis pantai atau landskap jauh.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Teres juga terlindung di bawah bumbung untuk mewujudkan pintu masuk untuk rumah kelab. Terdapat lampu langit di tengah untuk membolehkan cahaya siang ditapis ke dalam ruang, sementara kolam air diletakkan di bawahnya.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Berikut adalah penerangan projek dari Kajian Massa:

Kelab Pemilik Southcape: Kelab Rumah

Terletak di Pulau Changseon di Wilayah Namhae, di hujung selatan semenanjung Korea, adalah pembangunan resort - Kelab Pemilik Selatan - dengan beberapa kompleks yang berada di kedudukan strategik di atas topografi dramatik di wilayah kepulauan.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Puncak resort ini adalah Clubhouse, yang pada dasarnya adalah sepasang bar yang membungkuk ke luar. Kedua-dua lengkungan bangunan melibatkan detik-detik tertentu dari persekitarannya yang terdekat, memeluk konteks yang sedia ada - bukit berbatu di sebelah timur, dan vista keluar ke tanjung ke barat. Pada masa yang sama, komposisi orang ramai melengkung membolehkan bangunan itu juga memeluk apa yang ada di utara dan selatan - sebuah pintu masuk besar, dan pemandangan laut yang luar biasa di selatan.

Gambar oleh Yong-Kwan Kim

Satu zon tengah terbuka dibentuk, berlabuh seluruh kompleks dalam kemunculan teras pintu masuk yang mengagumkan di bawah bumbung terbuka lanskap, kolam pantulan di bawah, dan pemandangan bingkai yang menakjubkan di Laut Selatan. Ke arah timur adalah kemudahan spa yang lebih tinggi, dan di sebelah barat, lebih banyak restoran awam, tempat makan peribadi dan kemudahan acara.

Gambar oleh Yong-Kwan Kim

Terdapat kontras yang berlaku, bukan sahaja dari segi pemrograman, tetapi juga dalam materialiti - pepejal vs telus. Kawasan spa kebanyakannya direka bentuk sebagai jisim tertutup, dengan klinik 1m yang agak terbuka sepanjang sepanjang dinding dan bumbung luar pepejal, yang berlangsung hingga keluaran terbuka sepenuhnya di kedua-dua hujung jilid, yang membolehkan mandi bertingkat luar untuk kedua-dua spa lelaki dan wanita dengan pandangan ke Laut Selatan dan perairan di luar landskap ke utara. Kawasan makan semua kaca berpakaian dengan teras perimeter yang diperluas ke semua pihak, menawarkan rasa keterbukaan ke perairan dan landskap.

Gambar oleh Yong-Kwan Kim

Bumbung rumah Clubhouse diterbitkan melalui kekukuhan geometri yang didorong oleh organisasi struktur yang sistematik, yang merupakan respons kepada tiga dimensi konteks semula jadi. Kedalaman balang keluli melengkung didedahkan, seolah-olah ia adalah membran konkrit putih yang dibentuk vakum, di mana satu siri kanopi konkrit berkubah akhirnya membentuk bulatan berbentuk x, meletup dalam pelan.

Gambar oleh Yong-Kwan Kim

Kanopi 3m yang menggariskan seluruh bumbung bukan sahaja berfungsi sebagai alat teduhan, tetapi mengikut bahasa seni bina keseluruhan, kerana keadaan pinggirnya berubah arah, atas dan ke bawah, dari utara ke sebelah selatan bangunan. Ia menambah pergerakan sensual yang digambarkan di seluruh bangunan.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Dari kejauhan, sama ada dari geladak kapal yang mengapung Laut Selatan, atau dari jarak jauh di lanskap bergelombang pulau itu, kemunculan Clubhouse dibaca mendatar, lemah lembut, dan halus. Walau bagaimanapun, sekali di dalam dan sekitar Clubhouse, seseorang mula mempunyai pengalaman dramatik melalui keterlaluan perspektif dan pandangan yang dibingkai oleh tepi kanopi yang terkenal.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Clubhouse Clubhouse Pemilik Selatan adalah objek yang lancar, lengkap dan lengkap, dengan bentuk dalam pelan yang mewujudkan hubungan yang kompleks dengan persekitaran, dalam sajak dengan garis pantai ria kepulauan yang unik di rantau ini.

Gambar oleh Kyungsub Shin

Jenis: Sukan, Rumah Kelab Golf Lokasi: Namhae, Korea Tapak Kawasan: 23, 066.16 meter persegi Kawasan Liputan Tapak: 7, 955.98 meter persegi Jumlah Luas: 15, 101.56 meter persegi Nisbah Bangunan ke Tanah: 34.49% Nisbah Luas Lantai: 20.39% Skop Bangunan: B2, 1F Struktur: RC, SC Bahagian luar Selesai: Konkrit Terpecah Putih, Serpentino Classico, Travertine Navona, Potong Porcelain Tile Interior Selesai: Serpentino Classico, Travertine Navona, Kayu Jati Pepejal, Stucco Venetian

Gambar oleh Wan Soon Park

Arkitek: Pengajian Massa Jurutera Struktur: Thekujo Jurutera MEP: Hana Consulting & Engineers Jurutera Awam / Geoteknik: Korean Geo-Consultants Co. Ltd. Jurutera Lampu: Newlite Reka bentuk landskap: Seo Ahn Landscape Pembinaan: HanmiGlobal Co. Ltd. Pelanggan: Handsome Corp.

Image Pelan tapak - klik untuk imej yang lebih besar Image Pelan lantai - klik untuk imej yang lebih besar Image Pelan siling - klik untuk imej yang lebih besar