Seni bina

Rumah oleh Atelier FCJZ mempunyai lantai kaca bukan tingkap

Rumah oleh Atelier FCJZ mempunyai lantai kaca bukan tingkap
Anonim

Rumah Kaca Menegak oleh Atelier FCJZ mempunyai lantai kaca bukan tingkap

Lantai kaca membolehkan penduduk memandang ke bawah dari meja makan ke dalam tandas di dalam rumah konkrit tanpa jendela di Shanghai oleh firma Cina Atelier FCJZ (tayangan slaid).

Yung Ho Chang dari Atelier FCJZ mula-mula mencipta Rumah Kaca Vertikal sebagai prototaip perumahan bandar untuk pertandingan pada tahun 1991. Dua puluh dua tahun kemudian, studio itu dapat merealisasikan projek tersebut sebagai sebahagian daripada Biennale Bina Seni Bina dan Seni Kontemporari Barat.

Bangunan kini berfungsi sebagai rumah tamu untuk melawat artis dan arkitek. Berdekatan dengan reka bentuk asal, rumah empat tingkat itu mempunyai bumbung kaca dan lantai kaca di antara setiap peringkat, yang bermaksud bahawa penduduk dapat melihat semua jalan dari bawah tanah ke langit.

Menurut arkitek projek Lu Bai, rumah itu adalah 90 derajat kaca rumah kaca biasa yang diselesaikan semasa zaman Modernis, yang meletakkan lebih banyak penekanan pada kerohanian dan bahan-bahan.

"Dengan dinding yang tertutup dan lantai yang telus serta bumbung, rumah itu terbuka ke langit dan bumi, kedudukan penduduknya di tengah, dan mewujudkan tempat untuk bermeditasi, " jelasnya.

Satu tiang keluli tunggal melangkau melalui pusat bangunan yang tepat. Bersama-sama dengan satu siri jahitan silang silang, ia membedah lantai menjadi tempat yang masing-masing menampung kegiatan yang berbeza.

Di setiap tingkat, salah satu daripada kuarters ini diambil oleh tangga keluli yang bergerak ke tingkat bawah tanah dari tingkat dua tingkat tinggi.

Dinding konkrit yang keras di rumah itu dibuang ke atas permukaan kayu, yang ditinggalkan kasar di luar dan disandarkan di bahagian dalam untuk memberikan kontras dalam tekstur antara fasad dan dinding dalaman.

Setiap slot lantai kaca ke dalam sepasang bukaan sempit mendatar di dinding dan arkitek telah menambah pencahayaan di sepanjang persimpangan ini untuk membuat jalur cahaya di facades bangunan selepas gelap.

Jejak keseluruhan rumah hanya 40 meter persegi.

Berikut adalah penerangan projek dari Atelier FCJZ:

Rumah Kaca Menegak

Vertical Glass House telah direka oleh Yung Ho Chang sebagai entry ke Pertandingan Rekaan Kediaman Shinkenchiku tahunan yang dianjurkan oleh majalah Japan Architect pada tahun 1991. Chang menerima penghargaan Sumbangan Sumbangan untuk projek itu. Dua puluh dua tahun kemudian pada 2013, West Bund Biennale of Architecture dan Seni Kontemporari di Shanghai memutuskan untuk membinanya sebagai salah satu pavilion tetap.

Image Pelan bawah tanah

Vertical Glass House adalah prototaip perumahan bandar dan membincangkan tanggapan ketelusan dalam menegak sementara bertindak sebagai pengkritik ketelusan Modernis dalam horizontality atau rumah kaca yang selalu terbuka untuk landskap dan tidak menyediakan privasi. Ketika mengalihkan rumah kaca klasik 90 derajat, Rumah Kaca Vertikal berada di satu sisi rohani: dengan dinding tertutup dan lantai yang transparan serta atap, rumah itu terbuka ke langit dan bumi, meletakkan penduduk itu di tengah, dan menciptakan tempat untuk bermeditasi. Sebaliknya, Rumah Kaca Vertikal adalah bahan: ketelusan menegak secara visual menghubungkan semua utiliti, ductworks, keping perabot pada tahap yang berbeza, serta tangga, ke dalam sistem rumah tangga dan menyediakan satu lagi bacaan teori moden "seni bina sebagai mesin hidup ".

Image Pelan lantai bawah

Struktur yang didirikan di Shanghai pada tahun 2013 adalah berdasarkan skim reka bentuk berusia 22 tahun oleh Chang dan dibangunkan oleh Atelier FCJZ. Dengan jejak kurang daripada 40 meter persegi, kediaman empat tingkat disertakan dengan dinding konkrit pepejal yang menyebabkan sedikit sambungan visual ke kawasan sekitarnya. Tembok-tembok itu diletakkan di dalam acuan kayu kasar di papan luaran dan licin di pedalaman untuk memberikan kontras dalam tekstur di permukaan dari dalam ke luar. Di dalam kandang konkrit, tiang keluli tunggal berada di pusat dengan rasuk keluli membahagikan ruang pada setiap suku tahun dan membingkai setiap aktiviti domestik berserta dinding konkrit.

Image Pelan lantai pertama

Semua papak lantai untuk Rumah Kaca Menegak, yang terdiri daripada tebal 7cm tebal composite slabs kaca, cantilevers di luar shell konkrit melalui slivers mendatar di muka bangunan. Perimeter setiap papak kaca menyala dari dalam rumah; oleh itu, cahaya menghantar melalui kaca pada waktu malam untuk memberikan rasa mistik untuk pejalan kaki yang lewat. Semua perabot direka khusus untuk bilik-bilik di dalam Rumah Kaca Vertikal untuk menjadi benar kepada konsep reka bentuk asal dan mengekalkan penampilan bersilang dengan struktur dan tangga. Penyaman udara telah ditambahkan ke rumah.

Image Bahagian salib

The Vertical Glass House akan dikendalikan oleh West Bund Biennale sebagai rumah tamu satu bilik untuk melawat artis dan arkitek semasa berkhidmat sebagai pameran seni bina.

Lukisan asal

Pejabat: Atelier FCJZ Arkitek Utama: Yung Ho Chang Arkitek Projek: Lu Bai Pasukan Projek: Li Xiang Ting, Cai Feng

Lukisan asal

Lokasi: Daerah Xuhui Longteng Road, Shanghai, China Pelanggan: West Bund Kawasan Bangunan: 170 m2 Struktur Jenis: Perumahan / Pameran

Lukisan asal