Seni bina

Pengajian Massa menambah tiga pavilion ke Muzium Teh O'Sulloc Korea

Pengajian Massa menambah tiga pavilion ke Muzium Teh O'Sulloc Korea
Anonim

Pengajian Massa menambah tiga pavilion ke muzium teh Korea

Projek kedua kami minggu ini dari studio Korea Selatan Pengajian Massa adalah satu siri kafe dan pavilion pameran bertaburan di seberang kawasan berbatu muzium di ladang teh Seogwang Dawon di Pulau Jeju (tayangan slaid).

Batu Teh

Pengajian Massa merancang trio bangunan baru untuk O'Sulloc Tea Museum, sebuah pusat pameran khusus untuk sejarah budaya teh Korea, dan meletakkan mereka di sepanjang jalan yang berliku antara bangunan utama dan medan teh hijau di sekelilingnya.

Batu Teh

Tidak seperti bentuk muzium muzium, ketiga-tiga pavilion semuanya direka bentuk sebagai volume rectilinear dengan saiz dan perkadaran yang sama. Dua diletakkan di kedua-dua belah gotjawal - istilah Korea untuk hutan di atas tanah berbatu - sehingga mereka menghadapi satu sama lain melalui pokok-pokok.

Batu Teh

Pavilion pertama, bernama Tea Stone, adalah bangunan konkrit dua tingkat yang menempatkan ruang pameran baru dan bilik darjah di mana pengunjung boleh menonton dan mengambil bahagian dalam upacara teh.

Batu Teh

Diposisikan dekat dengan muzium yang ada, bangunan itu mempunyai lekapan konkrit gelap yang digilap oleh arkitek berbanding "dakwat hitam".

Batu Teh

"Permukaan hitam yang mengkilap bangunan itu mencerminkan persekitaran di sekelilingnya, iaitu hutan gotjawal dan langit, menjadikannya mungkin wujud dan memberikan rasa berat dan ringan pada masa yang sama, " kata mereka.

Batu Teh

Kilang kaca besar membuat tingkap dari lantai ke siling di kedua-dua hujung bangunan, bermakna sesiapa sahaja di dalam bilik teh boleh melihat ke kolam air yang masih ada.

Innisfree

Sebuah gedung kedai dan kafe adalah struktur seterusnya yang diungkapkan kepada pelawat ketika mereka berjalan di lapangan. Dinamakan Innisfree, strukturnya dipintal pada keempat-empat belah pihak untuk membuat pandangan melalui padang teh di luar.

Innisfree

"Pada mulanya dirancang sebagai 'galeri hutan, ' ruang dibuka ke hutan sebanyak mungkin, dan mereka bentuk semua empat dinding dengan kaca membolehkan seseorang menikmati persekitaran yang indah dari mana-mana tempat tertentu, " kata arkitek itu.

Innisfree

Panel kayu berpakaian bahagian atas dinding, tetapi dibiarkan tanpa satu sisi untuk memberikan tekstur kasar ke muka bangunan pavilion itu.

Innisfree

Kayu siling kayu didedahkan di dalam Innisfree dan Teh Stone, dan membantu untuk menyokong bumbung bumbung bergigi kedua-dua bangunan tersebut.

Innisfree

Yang terakhir dari tiga paviliun adalah lampiran yang mengandungi kawasan kakitangan, kemudahan penyimpanan dan tandas. Dinding bangunan ini dibuat dari batu, yang membolehkan ia menyamarkan persekitarannya.

Lampiran Innisfree