Seni bina

Kilang Old Yorkshire diubah menjadi rumah moden oleh Snook Architects

Kilang Old Yorkshire diubah menjadi rumah moden oleh Snook Architects
Anonim

Kilang Old Yorkshire diubah menjadi rumah moden oleh Snook Architects

Studio British Snook Architects telah membaikpulih gudang abad kelapan belas yang usang di Yorkshire untuk mencipta rumah moden dengan kekayaan kayu chunky, kerja keras bata terdedah dan dapur keluarga ketinggian dua kali (tayangan slaid).

Cat Hill Barn pertama kali dibina sebagai ladang pertanian, tetapi telah ditinggalkan selama bertahun-tahun dan berada di ambang kehancuran selepas pemilik sebelumnya telah memasukkan struktur kekuda yang terlalu lemah untuk menyokong bumbung, menyebabkan dinding luar tunduk.

Snook Architects ditugaskan untuk membina semula struktur dalaman dan bumbung gudang, membuang lantai yang telah ditambah sebelum ini oleh arkitek tempatan, dan mengubah ruang menjadi rumah keluarga dua tingkat.

"Strukturnya bangunan berada dalam keadaan yang lebih teruk daripada yang kami jangkakan dahulu, " kata arkitek Neil Dawson kepada Dezeen. "Selain menghilangkan seluruh bumbung, yang terus-terang di ambang runtuh, kami akhirnya perlu mengamankan semua dinding luaran dengan menggunakan bingkai struktur keluli yang terletak di dalam batu yang sedia ada."

Pasukan menggantikan struktur bumbung yang sedia ada dengan sistem kekar oak yang ditonjolkan yang diungkapkan di dapur dua tingkat tinggi dan ruang makan di pusat bangunan.

"Secara spatial kami mahu mengekalkan semangat tempat itu dengan membenarkan kandang untuk mendedahkan dirinya dan jumlah ketinggian dua kali pada titik utama, " kata Dawson.

Sebuah galeri lantai pertama yang mengkilap menghadap ruang ini dari atas, menuju ke bilik tidur di kedua-dua hujung lantai pertama, sementara ruang tamu dan bilik tidur tetamu menempati bahagian akhir lantai dasar.

"Perancangan projek itu tertumpu kepada penciptaan drama dalam struktur yang sedia ada dengan memberi tumpuan kepada ketegangan dan pembebasan yang terbentuk di antara ruang tinggi ketinggian sempit dan jumlah ketinggian dua tingkat tinggi, " kata arkitek itu.

Kelengkapan dan kemasan dalaman direka untuk menghormati estetik utilitarian yang jujur ​​dari kandang lama dan termasuk perapian batu, tingkap kayu yang dibingkai kayu dan lantai konkrit yang dicurahkan.