Seni bina

Rumah konkrit oleh Langarita-Navarro difoto sebagai tempat jenayah

Rumah konkrit oleh Langarita-Navarro difoto sebagai tempat jenayah
Anonim

Rumah konkrit oleh Langarita-Navarro difoto sebagai tempat jenayah

Sebuah rumah konkrit mentah di Alicante oleh studio Sepanyol Langarita-Navarro Arquitectos menjadi tempat kejadian pembunuhan misteri dalam siri gambar oleh jurugambar Luis Diaz Diaz (tayangan slaid).

Langarita-Navarro Arquitectos merancang Casa Baladrar dua tingkat sebagai rumah percutian di bandar Benissa di Sepanyol, tetapi Luis Diaz Diaz memilih untuk memotret bangunan itu kerana ia adalah tempat kejadian, bukan destinasi pelancongan yang menarik.

"Setiap kali saya mengambil gambar rumah saya berfikir tentang semua perkara yang boleh berlaku di dalam, " Diaz Diaz memberitahu Dezeen. "Banyak perkara berlaku dalam kehidupan rumah, kadang kala kadang-kadang buruk, ia boleh dirompak, atau mungkin ada pesta besar, jadi rumah adalah tempat yang sempurna untuk mewujudkan fantasi."

Satu gambar mempunyai seorang lelaki yang merosot di atas bingkai cemeti-hijau dari salah satu tingkap besar rumah itu, sementara yang lain mempunyai seorang wanita yang terbaring di belakang sofa di jubin terracotta lantai ruang tamu.

"Saya mahu mencipta perbezaan antara kejelasan garis seni bina rumah dan kejadian aneh ini, " jelas jurugambar itu.

Barisan seni bina ini merangkumi siri siling yang menghadap ke belakang dan melalui ruang tamu dan dapur pelan terbuka, yang menduduki lantai atas rumah.

Arkitek María Langarita berkata mereka menambah butiran ini untuk meniru topografi lasak yang menghubungkan rumah dengan laut. "Kami mahu satu cara untuk mendiami landskap ini, " katanya kepada Dezeen.

Satu siri bilik tidur terletak di tingkat bawah. Seperti ruang tamu, setiap orang boleh dibuka ke teres sekitar dengan meluncur balik pintu kaca dan tetingkap logam berlubang.

"Matlamat kami adalah untuk membuat rumah yang sangat terbuka, jadi apabila tingkap dibuka, mereka hilang sepenuhnya di belakang lattice hijau yang hidup ini dan anda tidak melihat apa-apa kaca, " kata Langarita.

Pemadanan jubin kaca hijau menutup beberapa dinding yang lebih rendah. Terdapat juga kolam renang yang membungkus sekitar bahagian perimeter, yang digambarkan mengandungi muka badan.

Berikut adalah penerangan projek dari Langarita-Navarro Arquitectos:

Casa Baladrar

Bandar yang bertaburan dan trans-Eropah di mana pantai pegunungan Alicante telah menjadi, menempatkan penduduk yang heterogen yang tertarik kepada matahari, laut, iklim sederhana, perkhidmatan awam yang mudah dan kehijauan berdaun.

Janji pengalaman santai dan hedonistik menawan kedua-dua pelancong bermusim dan penduduk jangka panjang yang melihat jangkaan mereka dipenuhi antara melati dan bougainvilleas. Projek ini diambil dari konteks ini dan direka untuk memenuhi tuntutan pelbagai keluarga pada musim panas dan sebagai tempat tinggal bagi pesara sepanjang tahun.

Rumah itu terletak di atas teres yang pernah digunakan untuk pertanian, yang menyelesaikan kecerunan curam di kawasan itu. Sifat licin plot itu bermakna terdapat beberapa pemandangan laut yang luar biasa dari bahagian atasnya, sementara bahagian bawah kelihatan di atas katil sungai berhutan yang membawa air menjadi cove berbentuk kerikil.

Rumah mengambil kesempatan dari pandangan dan angin dan membuat kebanyakan kawasan dan tumbuh-tumbuhan yang tidak rata untuk penciptaan kawasan-kawasan kecil di mana aktiviti-aktiviti boleh berlaku serentak, siang dan malam. Pokok-pokok yang sedia ada telah dipelihara dan spesis baru ditambah dalam usaha untuk menaklukkan semangat flora tempatan yang menjanjikan.

Ruang dalaman disusun dalam lata, dengan kawasan umum di tingkat atas bersebelahan teres dengan pandangan mereka, dan bilik tidur di tingkat bawah dengan akses ke taman dan kolam renang. Perincian yang dicadangkan untuk bukaan menghilangkan semua kehadiran kaca ketika mereka ditarik balik, mengubah rumah menjadi beranda besar yang memberikan kesinambungan antara kegiatan luar dan dalam.

Bangunan ini menggunakan inersia termal daripada konkrit dan batu untuk kelebihannya, menggabungkannya dengan cahaya kerja berlapis hijau alpukat dan jubin kaca untuk mewujudkan suasana yang sejuk dan berventilasi dengan baik. Geometri rumah dan kualiti mineral mencerminkan Peñón de Ifach yang mengagumkan dan memberi respons kepada keinginan untuk perjalanan masa, dengan jumlah minimum penyelenggaraan.

Projek: Casa Baladrar Lokasi: Benissa, Alicante Arkitek: María Langarita dan Víctor Navarro Kolaborator: Marta Colón, Roberto González, Juan Palencia Struktur: Mecanismo SL Tarikh: September 2009 Pelanggan: Swasta

Image Pelan tapak - klik untuk imej yang lebih besar Image Pelan lantai bawah - klik untuk imej yang lebih besar Image Pelan lantai pertama - klik untuk imej yang lebih besar Image Pelan pelan bumbung - klik untuk imej yang lebih besar Image Bahagian lama - klik untuk imej yang lebih besar Image Bahagian silang - klik untuk imej yang lebih besar Image Ketinggian Utara - klik untuk imej yang lebih besar Image Ketinggian Selatan - klik untuk imej yang lebih besar Image Gambar rajah aksonometrik - klik untuk imej yang lebih besar Baca lebih lanjut:
  • Seni bina