Seni bina

Yang Zhao melengkapkan paviliun nelayan untuk Toyo Ito's Home untuk Semua

Yang Zhao melengkapkan paviliun nelayan untuk Toyo Ito's Home untuk Semua
Anonim

Yang Zhao melengkapkan paviliun nelayan untuk projek pembinaan semula tsunami selepas Toyo Ito

Projek terbaru untuk melengkapkan inisiatif pembangunan semula masyarakat Toyo Ito adalah balak kayu dan konkrit ini di perkampungan nelayan Jepun, yang direka oleh protagonis Kazuyo Sejima Yang Zhao (tayangan slaid).

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

Rumah Untuk Semua di Kesennuma adalah bangunan kesembilan dalam projek Home For All, yang dimulakan oleh arkitek Jepang Toyo Ito beberapa hari setelah gempa bumi dan tsunami Tōhoku 2011 melanda Jepang, dan melibatkan pembangunan bangunan masyarakat baru di kawasan paling parah .

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

Di bawah pengawasan ketua SANAA Kazuyo Sejima, arkitek Cina Jepun Yang Zhao merancang bangunannya untuk garis pantai masyarakat nelayan Kesennuma di barat laut Jepun, mewujudkan struktur yang boleh digunakan sebagai dewan pasar, tempat pertemuan atau kawasan persembahan .

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

"Ia adalah tempat perlindungan di mana nelayan dapat berehat, sebuah tempat di mana isteri akan menunggu suami mereka kembali dengan tangkapan dan kadang-kadang pasaran, " jelas Zhao.

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

Struktur itu dibina dengan pelan heksagonal. Dinding konkrit menyokong bumbung nada yang besar dan juga bingkai tiga platform kayu yang menampung aktiviti yang berbeza.

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

Platform pertama menampung dapur dan boleh ditutup di belakang pintu kaca gelongsor. Yang kedua adalah berdasarkan engawa, beranda tradisional Jepun, manakala yang ketiga termasuk kedua-dua kemudahan tandas dan ruang tempat duduk.

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

Ruang serbaguna di tengah-tengah pavilion terdedah kepada unsur-unsur dan mempunyai siling balak yang dipenuhi kayu dengan langit-langit kecil segi tiga.

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

"Pada waktu malam, bangunan itu bersinar hangat dari dalam, seperti sebuah rumah api, menunggu para nelayan datang kembali dari laut, " kata Zhao.

Gambar oleh Jonathan Leijonhufvud

Lantai di dalam pavilion ditetapkan pada tahap yang sama dengan trotoar sampingan supaya trak forklift dapat memandu ke dalam bangunan pada hari-hari pasaran.

Gambar oleh Hisao Suzuki