Seni bina

Périphériques menambah blok apartmen dan tadika ke plot Paris

Périphériques menambah blok apartmen dan tadika ke plot Paris
Anonim

Périphériques menaik taraf plot Paris dengan blok pangsapuri yang berlainan dan tadika berwarna-warni

Pejabat Perancis Périphériques telah membangunkan sebuah laman di Paris Barat dengan menambah blok apartmen dengan facade yang berbeza dan balkoni sudut, serta taman kanak-kanak dengan dinding berwarna merah jambu dan hijau (tayangan slaid).

Périphériques merancang tiga bangunan untuk plot yang tidak teratur antara Fremicourt Street dan Boulevard de Grenelle, menampung 35 pangsapuri untuk disewa, 54 unit rumah sosial dan tadika untuk sehingga 30 orang kanak-kanak.

Blok pangsapuri sembilan tingkat terletak di sebelah utara tapak, menghadap ke Boulevard de Grenelle, dan fasadnya dilengkapi dengan panel terracotta yang telah dipancarkan untuk menghasilkan kesan iridescent.

Depan menghadap ke selatan bangunan menghadap taman komunal yang besar, sehingga arkitek menambahkan satu siri balok yang menonjol yang memanjangkan ruang tamu setiap kediaman. Secara kontras, ketinggian ini dipenuhi dengan selat kayu.

Blok perumahan sosial diletakkan bertentangan, menghadap ke selatan ke Frémicourt Street. Fasad bangunan ini berkilau, sementara dinding belakangnya dipenuhi dengan aluminium anodised.

"Keistimewaan program ialah operasi yang sama menyatukan perumahan sosial serta unit perumahan swasta, " kata arkitek itu. "Oleh itu, kami telah merawat fasad dengan cara biasa tetapi dengan beberapa klasifikasi."

Tadika tiga tingkat diapit di antara dua blok perumahan tetapi boleh diakses melalui laluan yang berjalan di sepanjang pinggir plot.

Struktur ini mempunyai fasad yang berwarna-warni yang terdiri daripada blok terracotta yang dilabelkan dalam pelbagai warna merah jambu, hijau, kuning, merah dan putih. Sebahagian blok ini juga berfungsi sebagai louvres untuk tingkap.

Ruang utama tapak semaian terletak di dua tahap bangunan yang paling rendah, sementara bilik kakitangan menempati lantai paling atas.