Anonim

SOM melengkapkan bangunan kampus untuk The New School di New York

Tangga konkrit faceted menyambung rentetan ruang sosial di dalam bangunan kampus SOM yang direka untuk The New School di New York, dilihat di luar bangunan melalui tingkap pepenjuru yang besar (tayangan slaid).

Pusat Universiti telah direka oleh firma seni bina SOM untuk menyediakan 35, 000 meter persegi kemudahan pengajaran dan perumahan pelajar untuk The New School, membolehkan universiti untuk menarik kegiatannya dari laman web di sekitar bandar dan menyatukan mereka ke kampus Greenwich Village.

Dianggap sebagai "sebuah kampus dalam bangunan", bangunan 16 tingkat mengandungi perumahan pelajar di sembilan tingkat atasnya, manakala tujuh tingkat rendah menampung bilik darjah pelbagai guna, studio reka bentuk, makmal, auditorium tempat duduk 800 dan perpustakaan universiti utama .

Kawasan sosial, yang digelar "sky quads", diseluruh di seluruh bangunan untuk menyediakan kawasan di mana kakitangan dan pelajar boleh berinteraksi, sama ada berehat di antara kelas atau bekerja di projek kumpulan.

Tangga yang luas membuat laluan santai antara ruang ini. Berperang dengan panel konkrit bertetulang gentian kaca, struktur ini bergantian antara lurus dan lintasan pepenjuru, dan beberapa mengintegrasikan kawasan tempat duduk.

"Pusat Universiti mengubah persekitaran universiti tradisional, " kata rakan reka bentuk SOM, Roger Duffy. "Daripada ruang hidup dan pembelajaran yang komprehensif, kami secara strategik menyusun fungsi-fungsi ini untuk mewujudkan kampus menegak yang menyokong jenis pembelajaran interdisipliner yang telah mendefinisikan The New School sejak penubuhannya."

Dinding luar dipenuhi dengan tenunan tembaga tangan yang telah siap, sesuai dengan kedua-dua facade cast-iron dari Daerah Bersejarah Ladies 'Mile ke utara dan batu-batu berwarna Greenwich Village Historic District di selatan dan barat. Panel ini juga menyediakan teduhan matahari untuk tingkap pada siang hari.

Di samping tangga yang menghampiri bangunan, SOM menambah tangga api yang dapat digunakan oleh pelajar untuk bergerak dengan cepat di antara lantai. Arkitek juga memasang lif berhenti skip-stop yang terlepas dari lantai semasa jam sibuk untuk mempercepat pergerakan.