Anonim

Sekolah bata bata berkubah yang dibina di atas dataran Mali oleh Levs Architecten

Firma Belanda Levs Architecten menggunakan batu bata tanah liat yang tidak berasas dari lombong tempatan untuk membina struktur barisan tongkat sekolah rendah di salah satu dataran luas Mali (tayangan slaid).

Terletak di Tanouan Ibi, sebuah kampung di rantau Mali, Dogon, kompleks sekolah terdiri daripada beberapa blok tetapi kawasan pengajaran utama terletak di satu bangunan kelas satu tingkat.

Levs Architecten menempatkan tiga bilik darjah bersaiz yang sama berturut-turut di sepanjang paksi pusat bangunan ini, kemudian menambahkan sepasang beranda terlindung kepada kedua-dua belah panjang untuk menyediakan ruang di mana pelajar boleh duduk di antara kelas.

"Beranda, dilengkapi dengan bangku batu kecil, menawarkan ruang luar yang menyenangkan kepada para pelajar, " kata para arkitek.

Struktur bumbung arcades ini juga berfungsi sebagai pengganti, menyokong berat peti besi utama yang berjalan di sepanjang pusat bangunan.

Para arkitek menyuruh pelajar dari sebuah universiti berdekatan dan ahli komuniti tempatan untuk membantu membina bangunan tersebut, menggunakan batu bata tanah liat termampat untuk membina dinding, lantai dan bumbung.

"Penggunaan blok bumi termampat ini membawa kepada integrasi yang meluas ke dalam persekitaran, sepadan dengan cara hampir semua kampung Dogon memenuhi landskap, " kata mereka.

Paip seramik menusuk bumbung bangunan, membawa cahaya dan pengudaraan ke bilik darjah. Ini boleh disekat semasa musim hujan dua bulan, di mana masa lapang kalis air yang dicampur dengan simen menghalang siling dari bocor.

Setiap bilik darjah memuatkan sehingga 60 pelajar dan terdapat juga sebuah almari pejabat dan penyimpanan. Pintu dan tetingkap tetingkap dicat kuning kuning untuk melengkapkan nada merah tanah liat.

Inilah deskripsi projek dari Lev Architecten:

Sekolah Rendah Tanouan Ibi

Kampung Tanouan Ibi terletak di dataran, satu jam memandu dari desa utama Koundou di negara Dogon, bersebelahan dengan batu permata Bandiagara di Mali (Warisan Kebudayaan Kemanusiaan Dunia, Unesco 1986).

Pelan tapak - klik untuk imej yang lebih besar

Ensemble ini terdiri daripada bangunan yang berbeza. Blok pertama adalah sekolah tiga kelas dengan dua beranda dan bumbung melengkung. Di sebelah ini pemasangan blok kebersihan disusun. Penutupan dan penanaman pokok akan diteruskan selepas itu. Sekolah ini mematuhi tuntutan yang dikenakan oleh kerajaan dan oleh CAP (Pusat d'Animation Pédagogique). Bilik darjah mempunyai permukaan 7 x 9 m² dan menawarkan ruang kepada kira-kira 60 pelajar. Secara keseluruhan, sekolah memberikan ruang kepada 180 pelajar (3 bilik darjah) dan sebuah pejabat dengan kemudahan penyimpanan untuk pengarah.

Image Pelan lantai - klik untuk imej yang lebih besar

Seni bina bangunan sekolah adalah mencari hubungan dengan tradisi bangunan, budaya dan seni bina tempatan. Melalui penggunaan blok bumi yang dikompaun hidraulik yang baru dibangunkan, bangunan ini menghadapi iklim cahaya matahari yang panas dan hujan lebat. Batu-batu dihasilkan di tempat dari tanah liat ditambang tempatan. Diproses dalam peti besi, mereka menyediakan iklim penyejukan yang optimum. Pencarian untuk sambungan juga menyiratkan mencari ungkapan bergabung dengan seni bina yang memasangkan partisi permukaan, bukaan dan penutupan, tingkap dan bingkai pintu dan bentuk hiasan. Penggunaan blok bumi terkompresi ini, membawa kepada integrasi ke dalam alam sekitar, sepadan dengan cara hampir semua kampung Dogon sesuai dengan landskap. Bahasa borang adalah akibat yang jelas dari keperluan fungsional.

Struktur bangunan sekolah adalah unik dengan dua beranda selari dengan bilik kelas. Kedua-dua beranda ini beroperasi seperti buttresses untuk dapat menangkap berat tong peti besi di bumbung di atas bilik darjah. Di sebelah ini, beranda, dilengkapi dengan bangku batu kecil, menawarkan ruang luar yang menyenangkan kepada pelajar. Beranda telah dibina dengan sebatan blok bumi termampat. Pada penyertaan, blok mengikuti garis ketegangan arka, yang membawa kepada pembukaan ciri. Bumbung dan atap telah diperkuat oleh lapisan batu tambahan dan oleh batu dilatasi, memisahkan peti besi setong.

Bahagian silang - klik untuk imej yang lebih besar

Bumbung telah ditutup dengan lapisan tebal 20-30 mm tanah merah, bercampur dengan simen untuk mencapai bukti air dan lapisan tahan air. Gargoyles, yang dihasilkan oleh orang tempatan bernama Bozo, menjamin saliran air hujan yang pantas. Di bumbung, tiub seramik yang dibuat secara buatan telah dimasukkan, menyediakan penahan untuk iklim di dalam yang menyenangkan dan membenarkan cahaya matahari melalui bumbung, seperti langit berbintang. Semasa musim hujan (2 bulan), berlaku pada waktu sekolah, tiub ini boleh ditutup.

Pembukaan di fasad, dengan bingkai tingkap dan tirai, dicat dengan warna yang segar dan kuning. Batu-batu lantai telah diletakkan dalam corak hiasan.

Ketinggian - klik untuk imej yang lebih besar