Seni bina

Rumah 1101 oleh H Arquitectes mempunyai bilik-bilik yang mempunyai dua patio yang dilindungi

Rumah 1101 oleh H Arquitectes mempunyai bilik-bilik yang mempunyai dua patio yang dilindungi
Anonim

Rumah 1101 oleh H Arquitectes mempunyai bilik-bilik yang berganda sebagai teres terlindung

Jurang di antara tiga kotak bata di rumah ini berhampiran Barcelona oleh firma tempatan H Arquitectes boleh diubah dari bilik tertutup ke teras tertutup dengan melipat balik pintu kaca di kedua-dua hujung (tayangan slaid).

Terletak di bandar Sant Cugat berhampiran Barcelona, ​​rumah itu direka oleh H Arquitectes untuk pasangan dengan koleksi seni yang besar, yang menginginkan ruang dinding yang banyak dan sambungan yang kuat antara rumah dan di luar rumah.

"Salah satu matlamat utama adalah untuk mencapai hubungan rapat dan penting antara rumah dan taman dengan cara yang kedua-duanya menjadi lanjutan antara satu sama lain, " jelas arkitek.

Daripada memasukkan tingkap besar ke dalam fasad untuk menghubungkan rumah dalaman dengan taman, para arkitek mengepung ruang tamu utama dan lorong masuk dengan pintu kayu tinggi yang boleh dilipat ke satu sisi untuk membuka ruang ini ke taman.

Dewan masuk hanya dilengkapi dengan sebuah biro di pintu dan membawa ke meja luaran yang panjang, sementara sofa dan kerusi-kerusi di ruang interstitial lain mewujudkan ruang tamu yang selesa yang dikatakan oleh arkitek sebagai "rumah hijau semasa musim sejuk dan segar serambi pada musim panas. "

Kedua-dua jurang di antara kotak bertindak sebagai laluan dari hadapan rumah ke belakang dan memaparkan lantai konkrit digilap yang memanjangkan ke taman di satu sisi dan jalur batu di pihak yang lain.

Dinding bata yang memuatkan beban memberikan bahagian luar tiga jilid penampilan seragam. Di ruang tamu dan lorong batu bata merah menjadi permukaan dinding dalaman, sementara di bilik-bilik lain, batu itu telah dikepala.

Windows diposisikan dengan teliti untuk memanfaatkan pemandangan taman sambil mengekalkan privasi di mana diperlukan, dan menampilkan tirai roller luaran tradisional untuk melindungi pedalaman dari matahari.

Kotak di hujung timur tapak menempatkan tiga bilik tidur kanak-kanak di tingkat pertama dan bilik permainan di tingkat bawah.

Kotak pusat satu tingkat mengandungi dapur yang besar, manakala kotak ketiga menyediakan ibu bapa dengan bilik tidur di tingkat bawah dan ruang studio di atas.

Papak konkrit yang melindungi ruang antara jumlah bata dibiarkan dengan kemasan mentah, mewujudkan siling bertekstur yang berterusan di seluruh bilik lantai dasar.

Bata juga digunakan untuk menutup tepi kolam kecil di sudut barat plot.