Seni bina

BLOXAS menambah pelantar berbentuk periscope dan beranda halaman ke rumah

BLOXAS menambah pelantar berbentuk periscope dan beranda halaman ke rumah
Anonim

BLOXAS menambah lanjutan dan beranda halaman berbentuk periscope ke rumah Melbourne

Studio Australia BLOXAS mengadopsi elemen dari seni bina Jepun untuk menyusun semula ruang kediaman Melbourne ini di sekitar sebuah halaman kemudian menambah lanjutan kayu baru yang dibentuk seperti periscope (tayangan slaid).

Terletak di pinggir bandar Fitzroy Utara, rumah pelan terbuka yang telah diubahsuai telah direka oleh BLOXAS untuk menyediakan "campuran ruang dinamik" untuk keluarga empat yang sebelum ini telah menghabiskan beberapa tahun hidup dan bekerja di Jepun.

Bangunan ini mempunyai pelan berbentuk L yang membungkus halaman di sebelah utara yang panjang. Sebuah dek kayu berjalan di sepanjang tepi halaman sebagai tiruan dari tradisional Jepun - sebuah beranda sempit - dan menyebabkan kediaman itu dinamakan Engawa House.

"Reka bentuk ini berstruktur di sekitar konsep engawa, " jelas arkitek dan pengetua studio Anthony Clarke. "Ruang ini menawarkan peralihan antara keselesaan yang dihasilkan dari halaman rumput dan lantai konkrit yang dipoles di pedalaman."

Tiga cerobong batu merah yang dimiliki oleh struktur lama dipenuhi melalui rumah. Satu duduk di sepanjang jalan yang menghadap ke selatan yang menghadap jalan raya, membentuk rehat visual antara papan cuaca yang dicat putih yang melapisi rumah asal dan dinding papan lapis berwarna hitam dari lanjutan.

Membandingkan bangunan itu ke kilang bata merah di seberang jalan, Clarke menambah: "Kayu lapis berwarna hitam di muka bangunan akan bersimpati dengan gudang di sekelilingnya, menawarkan komposisi yang unik terhadap perapian bata yang tersimpan."

Ruang tamu, ruang makan dan dapur menduduki ruang rectilinear yang besar di tengah-tengah rumah dan boleh dibuka ke halaman dengan meluncurkan beberapa siri pintu kaca dari lantai ke siling.

Sebuah tangga membawa dari ruang tamu ke kajian mezzanine, dari mana penduduk dapat meninjau aktiviti yang berlaku di bawahnya.

Tingkap kayu yang baru dibina menusuk fasad dan bilik mandi membungkus satu lagi cerobong lama.