Anonim

Tangga oren grand naik melalui fakulti sains oleh Saucier + Perrotte

Sebuah zigzag tangga oren bolak-balik di atrium bangunan fakulti sains ini bahawa firma Kanada Saucier + Perrotte Architectes telah menyelesaikan sebuah kolej Quebec (tayangan slaid).

Tangga angular menghubungkan semua enam tingkat dari Anne-Marie Edward Science Building, yang direka oleh Saucier + Perrotte Architectes di tengah-tengah kampus John Abbott College berhampiran Montreal.

Bangunan ini mempunyai bentuk yang dilipat di sudut sekitar pokok ginkgo. Pintu utama diletakkan di dalam lipatan, manakala ruang berbentuk berlian di bahagian belakang menampung atrium dan tangga.

Arkitek membandingkan tangga dengan gingko, menggambarkannya sebagai "pohon arkitonik" yang menghubungkan jabatan setiap tingkat, yang terdiri daripada fizik, biologi, kimia, kejururawatan, penjagaan kecemasan prahospital dan biopharmaceutical.

"Landskap mengalir ke ruang serambi, menjadi topografi dalaman, yang berubah di tumpuan bangunan menjadi ruang sirkulasi yang penuh dengan sirkulasi yang menghubungkan sains, " kata mereka.

Jeruk bersemangat memberikan satu-satunya warna dalam pedalaman monokrom sebaliknya. Kawasan tempat duduk di tingkat bawah telah selesai dengan warna yang sama, manakala fasad keluli berapi di hujung utara bangunan bergema nada yang sama.

"Tangga besar dan elemen tempat duduk yang terdiri daripada pokok dalaman" menenun warna-warna oren ini di seluruh bangunan, sama seperti keluli cuaca di muka bumi utara dan permukaan halaman batu jelaga berkaitan dengan jubin kampus dan bata yang bersejarah, "kata arkitek .

Fasad lain dikelilingi dengan ketelusan yang berbeza-beza, mendedahkan tangga ke seluruh kampus sambil mengekalkan privasi makmal.

Berikut adalah keterangan yang lebih lengkap tentang bangunan dari Saucier + Perrotte Architectes:

Anne-Marie Edward Science Building di John Abbott College

Terletak di kampus yang direka di sepanjang Lac St-Louis pada dekad pertama abad kedua puluh, Kolej John Abbott adalah rumah kepada lebih daripada 5000 pelajar pasca menengah, fakulti dan kakitangan. Bangunan Sains yang baru, yang direka oleh Saucier + Perrotte Architectes, merupakan kemudahan terkini yang bertujuan untuk memupuk sifat sains interdisipliner, kajian kolaboratif dan eksperimen, dan keperluan pembelajaran formal dan tidak formal. Direka sebagai pameran untuk kelestarian, bentuk tunggal, ikonik menggalakkan pelbagai pendekatan pedagogi melalui bilik darjah yang fleksibel, makmal, pusat pembelajaran, dan ruang tidak formal yang mana idea-idea boleh ditukar dan interaksi kreatif boleh dibentangkan.

Bangunan baru menempatkan sains Kolej - Fizik, Biologi, Kimia, Kejururawatan, Penjagaan Kecemasan Prehospital, (Paramedik), dan jabatan Biopharmaceutical - meletakkan sains dan teknologi kesihatan di tengah-tengah kampus John Abbott. Dengan berhati-hati untuk memelihara logik organisasi radial yang mendorong perancangan kampus awal, seni bina baru menjadi nod aktiviti di kampus.

Senibina berasal dari landskap, mengambil isyarat dari konteksnya. Di laman web ini adalah pokok gingko yang megah yang dijadikan sebagai pusat untuk ruang perhimpunan yang indah, berkumpul dan luar. Bentuk bangunan itu mula-mula memanjang dari pusat kampus, kemudian lipatan membingkai halaman awam di sekitar pokok ini. Landskap mengalir ke ruang serambi, menjadi topografi dalaman, yang mengubah di tumpuan bangunan menjadi ruang sirkulasi yang penuh dengan sirkulasi yang menghubungkan sains. Pokok arsitetik, analogi dengan gingko yang bersebelahan, ruang atrium ini mengandungi tangga dan cawangan besar yang melepasi bangunan sebagai unsur-unsur dan bangku-bangku. Pautan menegak itu menjadi kebun dalaman awam, menekankan hubungan antara persekitaran semula jadi dan jenis pembelajaran yang berlaku di dalam bangunan.

Lantai dasar yang teliti bangunan membenarkan landskap dan pengguna mengalir ke dalam dan melaluinya dengan mudah. Projek ini berfungsi sebagai hub dan laluan ke pelbagai bahagian kampus. Kelantangan di atas bingkai pemandangan ke tasik, landskap, dan bandar Ste-Anne-de-Bellevue. Bersama-sama dengan makmal dan ruang pelajar di sepanjang fasad timur dan barat, pusat-pusat pembelajaran yang terletak di sepanjang fasad selatan - diarahkan ke pusat kampus - memberi pelajar perasaan mendiami balkoni maya yang menghadap ke tasik dan tasik di bawah.

Bangunan ini terdiri daripada palet bahan kaca - dengan jelas mencerminkan langit, landskap, dan bangunan bersejarah yang bersebelahan - permukaannya yang bersudut memberikan perspektif baru dan tak terduga ke arah pelbagai bahagian kampus. Setiap fasad yang panjang kebanyakannya terdiri daripada nada kaca tunggal putih, kelabu muda, atau kelabu gelap. Hasilnya adalah permainan yang halus dan persepsi di antara warna fasad yang disambungkan, terutama apabila perubahan sinar matahari sepanjang hari atau bergantung di mana seseorang berdiri berhubung dengan bangunan. Pergeseran sedikit dalam nada kaca menambah persepsi tinggi tentang seni bina; di bawah pencahayaan yang berbeza-beza dan keadaan bayang-bayang, contohnya, perbezaan fasad mungkin menonjol atau sebaliknya, mengambil rupa tonal yang seragam yang mustahil jika permukaan telah menjadi warna yang sama.

Dalam zon peredaran tertentu, kulit bangunan secara beransur-ansur berubah daripada lut sinar ke telus, yang membolehkan bangunan dilihat sebagai terus berubah - bahkan dematerialising - di dalam kampus. Fungsi programmatic (pejabat, pusat pembelajaran dan makmal) diberikan jelas kerana mereka bersentuhan dengan kulit bangunan supaya orang luar dapat dengan mudah mengenal pasti fungsi-fungsi yang mempamerkan sains. Bahagian utara dan selatan dari bentuk berlapis murni muncul secara tiba-tiba dihiris atau dipotong, diberikan kepada unsur-unsur, dan mengharungi untuk membangkitkan warna dan tekstur yang terdapat di seluruh kolej. Tangga grand dan tempat duduk yang terdiri daripada "pokok" dalaman juga menenun warna-warna oren ini di seluruh bangunan, sama seperti keluli cuaca di bahagian utara dan permukaan halaman batu pengisi yang teruk yang berkaitan dengan jubin kampus dan bata yang bersejarah. Melalui dialektiknya dengan seni bina yang ada, projek baru ini adalah kontemporari dalam bentuk dan harmoni dengan kampus bersejarah.

Image Pelan lantai bawah - klik untuk imej yang lebih besar

Tahap utama utama mengandungi jabatan individu untuk mengekalkan kesinambungan antara profesor, bilik darjah dan makmal untuk setiap sains, memihak kepada kerja, belajar dan perenungan yang tenang. Ruang atrium pusat membolehkan akses mudah ke tahap lain, memupuk hubungan, komunikasi, dan rasa masyarakat antara disiplin. Pergerakan menumpu pada nod tengah bangunan ini, yang menjadi zon aktif sepanjang hari, membolehkan pertukaran idea-idea secara spontan. Pameran dan aktiviti berlangsung di ruang serambi, membenarkan para pelajar dan pelawat memperoleh manfaat dan inspirasi dari idea-idea disiplin.

Image Rancangan lantai kelima - klik untuk imej yang lebih besar