Seni bina

Hostel oleh Sergio Rojo menyediakan perhentian rehat pada laluan haji abad pertengahan

Hostel oleh Sergio Rojo menyediakan perhentian rehat pada laluan haji abad pertengahan
Anonim

Hostel oleh Sergio Rojo menyediakan perhentian rehat pada laluan haji abad pertengahan

Arkitek Sergio Rojo telah mengubah suai pusat kebudayaan abad ke-sembilan belas untuk mewujudkan sebuah asrama bagi pelancong yang lelah di laluan haji Way of St James di utara Sepanyol (tayangan slaid).

Sergio Rojo mengubah bekas liceo - kemudahan pendidikan untuk seni dan kesusasteraan - untuk mewujudkan sebuah tempat kudus di bandar Logroño di rantau La Rioja yang tumbuh di Sepanyol.

Bandar ini sering berhenti untuk para peziarah dalam perjalanan ke kuil St James di Galicia, di hujung barat laut Sepanyol.

Bangunan itu runtuh pada permulaan abad ke-20, selepas teater baru dengan kemudahan yang sama telah selesai.

"Nampaknya penduduk yang berbeza, seperti dapur sup bandar atau rumah pengebumian, tidak menghargai kekuatan kualiti seni bina yang luar biasa dan oleh itu tidak mengurusnya, " kata Rojo. "Itulah sebabnya liceo jatuh ke tangan selama beberapa dekad sehingga sekarang."

Rojo mengekalkan lima kekusutan dan balok kayu yang masih hidup di bumbung, tetapi menggunakan balak baru untuk memberi sokongan langsung di bawah jubin.

Apabila memasuki fasad yang dipulihkan, bilik hospital terletak di sebelah kanan dan dapur ditambah ruang simpanan berada di sebelah kiri.

Lurus ke hadapan, sebuah jalan memanjat ke ruang makan komunal yang besar dengan kerusi, lajur dan lekapan merah memecah permukaan putih biasa.

Dua kawasan tidur kecil dan bilik air terletak di belakang kawasan makan di tingkat ini, manakala kebanyakan penginapan boleh didapati di tingkat atas.

Di tingkat atas, dinding dalaman hanya sampai ke ketinggian bilik standard untuk meninggalkan ruang terbuka di bawah bumbung supaya kekayaan besar dapat dihargai.

Kekosongan yang terkandung oleh dinding kaca di tengah ruang membawa siang hari dari lubang di bumbung ke tingkat bawah.

Katil-katil bertingkat disusun dalam barisan ke dinding luar dan bilik mandi berkumpul di tengah-tengah pusat itu, ditambah terdapat dua bilik peribadi dengan bilik mandi en suite.

Tiga lagi bilik tidur double dipasang di hadapan hotel, menghadap ke jalan.

Balai di atasnya boleh diakses melalui tangga yang sama yang menghubungkan ketiga-tiga tingkat.