Seni bina

Pusat Komuniti Woesten oleh Atelier Tom Vanhee mempunyai sambungan lurus

Pusat Komuniti Woesten oleh Atelier Tom Vanhee mempunyai sambungan lurus
Anonim

Pusat Komuniti Woesten oleh Atelier Tom Vanhee mempunyai lanjutan yang berlainan

Studio Belgium Atelier Tom Vanhee telah menukar bangunan bekas sekolah di kampung Woesten ke pusat komuniti dan menambah lanjutan berkulit putih yang kelihatannya meluncur dari fasad bata asli (tayangan slaid).

Atelier Tom Vanhee diminta untuk mengubah bangunan bekas sekolah menjadi pusat komuniti untuk penduduk Woesten, dan memperluasnya untuk menyediakan ruang mesyuarat tambahan dan ruang penyimpanan.

Para arkitek mengekalkan perumahan lanjutan kecil yang baru dibina dengan tandas dan membina struktur kayu baru di sekitarnya, yang mempunyai profil yang sama dengan bata yang membina bangunan itu.

"Peluasan ini adalah jumlah yang turun dari bangunan, " kata arkitek Tom Vanhee kepada Dezeen. "Jumlah dengan tipologi yang sama seperti bangunan yang sedia ada, seperti banyak rumah, dan sebagai facade buta bangunan lain di alam sekitar."

Kayu dipilih untuk bingkai penambahan baru kerana kelayakan mampannya, dengan panel kayu berbatu menegak yang menutupi satu benteng yang berterusan di bumbung.

Hujung jamble ini diliputi dalam polikarbonat putih yang menonjolkan kontras antara bahagian baru dan lama bangunan.

"Kami memilih untuk memberikan perpanjangan bahan yang berbeza daripada bangunan sedia ada untuk menjadikannya mudah dibaca, " kata Vanhee. "Polikarbonat memberikan ungkapan yang baik dari gelongsor bangunan."

Tangga dan pintu masuk yang lebih besar dimasukkan ke dalam struktur baru untuk meningkatkan hubungan antara ruang yang berbeza.

Skylight yang dipasang di bumbung nada bangunan bata mengisi ruang ini dengan cahaya semulajadi dan tingkap dalaman membolehkan ia mencapai ruang acara dan bilik mesyuarat di tingkat bawah.

Kemudahan di lanjutan terdahulu dikemas kini untuk memenuhi piawaian moden untuk penebat, keselamatan dan kebolehan kebakaran, dan sebuah bilik baru di loteng yang diperbesarkan sekarang menempatkan pemanasan dan perkhidmatan pengudaraan bangunan.

Panel kayu slatted dari fasad beratur di dalam lanjutan, di mana ia digunakan untuk berpakaian tangga. Rasuk kayu asli yang menyokong siling bangunan bata juga telah dikekalkan.

Dewan sekolah asal telah dibesarkan dengan membuang peringkat yang ada, sementara pintu baru menyambungkannya ke ruang terbuka yang berlanskap.

Paving meluas di sepanjang satu sisi bangunan ke sebuah teres kecil yang terlindung oleh fasilade lanjutan.

Atelier Tom Vanhee, yang baru-baru ini menukar namanya dari bilik & bilik, juga telah mewujudkan sebuah pusat komuniti di Westvleteren berdekatan dengan mengemaskini bangunan bata yang ada menggunakan bata moden yang berbeza.