Seni bina

Rumah di Kawanishi oleh Tato Architects dengan bumbung dan panggung

Rumah di Kawanishi oleh Tato Architects dengan bumbung dan panggung
Anonim

Rumah di Kawanishi oleh Tato Architects dengan bumbung dan panggung

Rumah ini di Hyogo, Jepun, telah direka oleh Tato Architects dengan bumbung yang sama, struktur yang terpendam dan balkoni yang luas yang lazim berlaku di kediaman di Queensland, Australia (tayangan slaid).

Yo Shimada dari Tato Architects longgar berdasarkan Rumah dua tingkat di Kawanishi di kediaman arketip Australia yang dikenali sebagai "The Queenslander", yang telah berminat sejak menemui gambar-gambar bangunan dalam pembinaan.

"Sejak itu, saya tertarik dengan bentuk gaya rumah ini, " kata Shimada, menjelaskan bagaimana dia kemudian dapat melawat Australia dan melihat rumahnya sendiri. "Ia satu penyelesaian reka bentuk yang mencerminkan pemikiran saya sendiri, " katanya.

Struktur lengkung rumah, yang terdiri daripada sistem keluli I-beam yang terdedah, membenarkan Shimada melepaskan sebahagian dari tingkat bawah untuk membolehkan ruang yang luas untuk jalan awam yang berjalan di samping harta itu.

Lantai pertama masih terus ke tepi tapak, melindungi bahagian jalan tetapi juga membingkai lobi pintu masuk rumah - kotak kaca telus yang mengandungi kabinet untuk menyimpan kasut sebelum memasuki.

Menurut Shimada, ruang ini dimaksudkan untuk menyerlahkan sempadan antara ruang publik dari jalan dan privasi dari pedalaman domestik. "Ia duduk mengingatkan perhentian bas yang mengandungi perabot yang dibawa ke sana oleh jiran, " katanya.

Rancangan dalam persegi, rumah itu mempunyai grid bukan simetri yang menentukan saiz bilik yang terkandung di dalamnya. Ruang tamu, ruang makan dan dapur menduduki ruang pelan terbuka yang besar di tingkat bawah, tetapi longgar dipisahkan oleh bilik mandi putih yang berkotak.

Dua lompang besar di langit-langit membenarkan pemandangan ke lantai atas. Salah satu pembukaan ini juga berfungsi sebagai tangga dan naik ke atas kawasan simpanan di hadapan rumah.

Pendaratan di atas tangga membuat kawasan tempat duduk yang tenggelam untuk kajian di atas, yang membolehkan permukaan lantai digunakan sebagai meja.

Seluruh lantai pertama dipenuhi dengan papan lapis lauan. Tingkap dalaman membenarkan pemandangan di antara bilik-bilik di tingkat ini, sementara skylight membawa lampu siang hari melalui bumbung yang miring di atas.

Balkoni rumah terbentang di seluruh muka bumi selatan. Garaj diletakkan di bawah dan boleh diakses dengan meluncur pintu logam perindustrian.

Dinding blok konkrit dengan penebalan sesekali membolehkan sistem pengudaraan semula jadi, dengan udara panas dilepaskan melalui cerobong di belakang.