Seni bina

Lanjutan rumah oleh Franz Architekten berpakaian dengan jalur larch diagonal

Lanjutan rumah oleh Franz Architekten berpakaian dengan jalur larch diagonal
Anonim

Perkembangan rumah keluarga oleh Franz Architekten berpakaian dengan jalur diagonal larch

Jalur pepenjuru pepenjuru berpakaian luar bangunan ini yang studio Austria Franz Architekten telah menambah sebuah rumah di pinggiran Vienna untuk memberi ruang untuk ahli keluarga tambahan (tayangan slaid).

Franz Architekten yang berpangkalan di Vienna merancang perpanjangan untuk rumah keluarga berusia 80 tahun di Wienerwald dan menutupnya dengan papan larch kelabu, berbeza dengan fasad putih rumah yang sedia ada.

Disambungkan ke bangunan utama melalui koridor berlapis, sambungan dua tingkat yang berkotak ini menyediakan lebih banyak ruang untuk menampung anak-anak dan datuk nenek keluarga.

Tahap yang lebih rendah di bawah tenggelam menyediakan rumah untuk nenek, tetapi boleh ditukarkan untuk kegunaan lain pada masa akan datang, manakala tahap atas digunakan sebagai ruang bermain untuk kanak-kanak dan boleh dibahagikan untuk membuat empat bilik kecil.

"Bentuk ini disebabkan oleh keinginan untuk mencipta empat bilik bersamaan, yang menentukan dimensi rumah, " kata arkitek Erwin Stättner kepada Dezeen.

Seksi segi empat tepat nampaknya telah dipotong dari fasad untuk membolehkan pintu gelangsar dan tingkap di depan bilik permainan.

Bilik ini dibarisi dengan panel rempah dan mempunyai ayunan kanak-kanak yang digantung dari siling.

Tahap di bawah mempunyai susun atur pelan terbuka, dengan dapur kerja dan almari yang berjalan di sepanjang dinding jauh, sementara bilik mandi berwarna dicat membuat kotak di tengah ruang dan memisahkan ruang tamu dari bilik tidur di luar.

Tingkap perkeranian membawa cahaya tambahan ke dalam ruang dari atas, manakala overhead bilik permainan mempunyai satu barisan skylight persegi.