Seni bina

Rumah Turnaround oleh Senibina Senibina dibuka ke halaman

Rumah Turnaround oleh Senibina Senibina dibuka ke halaman
Anonim

Rumah yang diubahsuai bertukar kepada matahari dengan Architecture Architecture

Latihan amalan senibina Melbourne telah mengubah orientasi sebuah rumah di bandar raya Australia sehingga kawasan hidup utama mendapatkan yang terbaik dari cahaya matahari utara (tayangan slaid).

Pasangan muda yang memiliki rumah itu pada mulanya bertujuan memperluaskannya di sepanjang satu sempadan sahaja, tetapi Architecture Architecture meyakinkan mereka untuk menggunakan ruang di belakang plot dengan mengeluarkan bilik mandi yang ada untuk membuat ruang untuk halaman menghadap utara.

Penambahan di sekitar halaman meningkatkan dimensi dalaman rumah Victorian dan menyediakan bilik mandi baru dan kajian kecil, serta dapur pelan terbuka dan ruang tamu dengan tingkap lipat yang boleh dibuka untuk menghubungkannya ke halaman.

"Membina sempadan belakang ini memaksimumkan orientasi suria, menghalang rumah bandar jiran dari penglihatan dan menyediakan laman dalaman peribadi yang boleh dinikmati dari banyak sudut di dalam rumah, " kata arkitek Nick James kepada Dezeen.

Seni Bina Seni Bina menambah bumbung yang bernada curam yang melangkaui sekatan perancangan dan membenarkan mereka memperkenalkan siling tinggi dan tingkap perkeranian louvred untuk meningkatkan cahaya dan ruang di dalam bilik-bilik baru.

Kerana para pelanggan suka menghibur secara berkala, arkitek itu direka ruang tamu dan dapur sebagai kawasan sosial dengan bangku di tingkap menyediakan tempat duduk di mana para tetamu boleh duduk menghadap ke dalam atau di luar.

"Halaman luar mempunyai nuansa bilik, dengan kerusi bangku di kedua-dua belah dan perapian yang membolehkan untuk menghiburkan di luar pada malam yang sejuk, " kata James.

Perapian itu telah diturunkan semasa perobohan bilik mandi dan bata asalnya ditemui dengan menanggalkan lapisan plaster yang telah menyembunyikannya.

Bata juga digunakan untuk menutup dinding di sekeliling halaman, dan arkitek mengatakan mereka memilih batu bata yang dikitar semula untuk menambah watak dan merujuk sejarah industri daerah Abbotsford di Melbourne.

"Perkara menarik mengenai batu bata ini ialah setiap palet yang anda terima adalah berbeza, jadi tidak ada dua dinding yang anda bina akan kelihatan sama, " jelas James. "Mereka bervariasi sedikit dalam warna, saiz dan ketidaksempurnaan, jadi ada watak yang nyata dan sejarah dalam setiap satu dan membawa mereka bersama-sama mencipta patchwork yang sangat menarik."

Papan kayu putih berbeza dengan permukaan bertekstur merah bata, dengan kedua-dua bahan berulang di dalam rumah untuk meningkatkan hubungan antara ruang dalaman dan luaran.

Image Pelan tapak sedia ada - klik untuk imej yang lebih besar

Lantai papak konkrit yang digunakan di ruang tamu ditentukan untuk kecekapan terma kerana ia menyerap dan melepaskan haba, membantu untuk mengekalkan suhu yang konsisten pada musim panas dan musim sejuk.

Image Pelan tapak dengan pelanjutan - klik untuk imej yang lebih besar