Seni bina

Lanjutan rumah oleh GKMP Architects termasuk kerusi tingkap kayu

Lanjutan rumah oleh GKMP Architects termasuk kerusi tingkap kayu
Anonim

Lanjutan rumah oleh GKMP Architects termasuk kerusi tingkap kayu

Latihan Dublin GKMP Architects telah menambah dua sambungan kecil ke rumah bertingkat abad kesembilan belas di bandar itu, salah satunya menggabungkan kerusi tingkap kayu yang menghadap ke taman.

GKMP Architects diminta untuk mengubah suai dan memanjangkan rumah tiga tingkat di selatan Dublin dengan menggantikan bilik tidur dan ruang yang sedia ada dengan dapur yang diperbesar, ruang makan dan ruang bermain.

Daripada menambah struktur baru yang akan dikenakan ke atas taman di bahagian belakang harta itu, arkitek mencadangkan dua sambungan tunggal tingkat dengan jumlah tapak hanya tujuh meter persegi.

"Masalah seni bina utama yang kami kenal dengan rumah yang ada adalah ketidaksanggupan yang besar di antara kawasan yang tinggal dan tidur, " kata arkitek Jennifer O'Donnell kepada Dezeen.

"Oleh kerana kawasan rumah yang sedia ada dianggap mencukupi untuk memenuhi keperluan keluarga, kami memutuskan bahawa cabaran dalam hal ini adalah untuk membina sesedikit mungkin, untuk kemungkinan besar, " tambah arsitek itu.

Tambahan baru dibina dari konkrit, yang O'Donnell berkata "dipilih untuk bertindak sebagai tambahan kontemporari kepada simen keras yang menyebabkan fasad belakang yang sedia ada."

Ubin biru terang memperkenalkan warna dan digunakan untuk permukaan bangku dibina ke dalam konkrit sambungan yang paling dekat dengan taman.

"Jubin seramik Itali berkilat dipilih dengan berunding dengan para pelanggan dan digunakan sebagai lapisan di tempat-tempat di mana dinding itu menebal untuk membentuk kerusi atau ambang, " jelas O'Donnell.

Ubin juga muncul di dalam bilik permainan, yang terletak di dapur dan ruang makan baru dan mempunyai tingkap yang membungkus dua sisi.

Sebuah bangku sudut dengan kusyen sofa kerusi berlapis dipasang di bawah tingkap, manakala pintu berkilat baru memimpin dari bilik ini ke taman.

Kedua-dua sambungan baharu ini mempunyai skylight besar yang memperkenalkan cahaya semulajadi ke tingkat bawah pelan terbuka yang rendah.

Tempat duduk tingkap di ruang makan dibina dari kayu iroko, yang berbeza dengan dinding dalaman pucat dan pemandangan bingkai taman.

Arkitek juga menambah tangga oak untuk menghubungkan dapur baru dengan ruang tamu yang ada di tingkat atas dan den baru di tingkat pertama.

Tangga itu dibarisi satu sisi dengan rak buku dan membungkus di sekeliling sebuah bilik utiliti yang terletak di ruangan yang gelap dan berlebihan di tengah-tengah rumah.