Anonim

Maison a Vincennes oleh Atelier Zündel Cristea mempunyai sambungan berdinding kaca

Studio Paris Atelier Zündel Cristea telah menambahkan lanjutan berdinding kaca yang memproses dari belakang rumah berusia seratus tahun ini di pinggir bandar Vincennes (tayangan slaid).

Atelier Zündel Cristea diminta untuk menyusun semula dan mengoptimumkan pedalaman harta tanah awal abad kedua puluh dan memulakan pengubahsuaian dengan membuang lampiran dan dinding dalaman yang ada yang telah mengurangkan ruang hidup yang boleh digunakan.

"Pengedaran ruang sangat canggung, dan apa-apa hubungan antara rumah dan taman itu tidak wujud, " kata arkitek itu, yang mendakwa bahawa susun atur asalnya telah membatasi potensi 120 meter persegi ruang lantai yang boleh digunakan untuk hanya 90 meter persegi.

Menambah peluasan dan membuka ruang baru termasuk loteng dan ruang bawah tanah meningkatkan jumlah keseluruhan rumah yang diduduki hingga 220 meter persegi.

Bilik-bilik yang diisi di belakang rumah digantikan dengan tambahan berdinding kaca yang memperlihatkan ke arah taman dan menggabungkan pintu ketinggian penuh yang boleh dibuka untuk menghubungkan ruang tamu pelan terbuka dengan di luar rumah.

Teras bumbung di atas lanjutan baru boleh diakses melalui pintu dari bilik tidur utama dan menggabungkan dua skylight yang menyediakan tambahan hari ke ruang makan dan dapur.

Bilik mandi en suite bilik tidur utama juga dibuka ke teres bumbung supaya penghuni dapat melihat di taman dari tab mandi.

Sebuah koridor membawa dari pintu depan melewati ruang tamu dan tangga ke ruang makan, dengan pintu berkilat memberikan pemandangan pokok-pokok di taman dari pintu masuk.

Sebuah tangga yang menghubungkan koridor pintu masuk di tingkat bawah dengan bilik tidur di tingkat pertama dan kedua mempunyai dinding dan lajur yang melengkung, dan secara semulajadi dinyalakan oleh tingkap dormer di bahagian atas rumah.

Ruang tamu kayu di depan rumah mempunyai sofa sudut dan perapian yang dibina di dalam kabinet yang dipasang terus di sepanjang satu dinding ke dapur.