Anonim

Sekolah muzik Paris oleh Architecture Basalt mempunyai dinding tembaga dan studio cantilevered

Dua studio tarian di bahagian atas konservatori muzik tembaga bertopi ini di Paris oleh projek senibina Basalt Studio tempatan yang keluar dari fasad untuk menangkap banyak cahaya matahari semula jadi (tayangan slaid).

Arsitektur Basalt direka Konservatoire Claude Debussy untuk sebuah tapak di tepi arondisemen ke-17, di mana ia terletak di antara bangunan-bangunan klasik Haussmann ke selatan dan blok menara yang lebih baru di utara.

Kotak yang mengandungi cantilever studio tarian dari fasad utara dan kelihatannya menjangkau menara kediaman berdekatan.

"Mencipta dialog dengan bandar, dewan tarian di bahagian atas kelihatan terlepas dengan jumlah tertentu yang memenuhi bangunan kediaman di utara, " kata arkitek kepada Dezeen. "Sebilangan besar berlapis, mereka menawarkan cahaya lembut dan seragam, berorientasikan ke utara."

Keseluruhan lereng konservatori ini dipenuhi dengan kulit tembaga berkilauan, yang merujuk warna gereja pasir terdekat Sainte-Odile dan bangunan kediaman baru-baru ini.

"Tembaga membenarkan kami untuk membuat fasad yang lipatan dan perforasi yang bermain dengan cahaya dengan menyaring cahaya matahari pada siang hari dan menyaring cahaya ke luar pada waktu malam, " kata arkitek itu. "Tembaga digunakan sebagai bahan semula jadi dan pengoksidaannya mengambil bahagian dalam kehidupan bangunan."

Menutup pintu di muka bangunan menghadap Rue de Courcelles sibuk menampilkan corak berlubang yang disusun dalam konfigurasi yang berbeza untuk menghasilkan kesan rawak dan untuk membantu teduhan studio.

Sebuah auditorium 300 tempat duduk di pusat bangunan itu turun dari tingkat bawah ke tingkat bawah tanah, dengan ruang peredaran sekitar yang membawa kepada kemudahan lain termasuk bilik latihan dan studio tarian.

Koridor luas menerima cahaya semulajadi dari jendela langit-langit dan tingkap di sekeliling halaman kecil, meminjamkan bahagian pedalaman ketelusan yang berbeza dengan fasad monolitik.