Seni bina

Dibina kabin luar bersambung ke pangsapuri Goodwood Residence oleh WOHA

Dibina kabin luar bersambung ke pangsapuri Goodwood Residence oleh WOHA
Anonim

Dibina kabin luar yang disambungkan ke pangsapuri Goodwood Residence oleh WOHA

Kabin-kabin kecil yang bertumpu pada tiang-tiang pokok seperti pokok menyediakan ruang terbuka untuk penduduk kompleks apartmen ini di Singapura oleh WOHA (tayangan slaid).

The Goodwood Residence yang direka oleh studio Singapura WOHA terdiri daripada 210 pangsapuri yang mengelilingi sebuah halaman tengah yang ditanam dengan lancar untuk membuat sambungan visual dengan Bukit Goodwood berdekatan.

"Digambarkan sebagai dua blok berbentuk L 12 tingkat, dialog pembangunan 2.5 hektar dengan bukit yang merangkumi dan menggabungkan dengan bahasa keterbukaan dan kesinambungan yang dibuat secara ekspresif oleh pelbagai skala dan privasi, " kata arkitek itu.

Jalan boulevard yang dipenuhi pokok mengarah dari pintu masuk ke halaman besar, yang diapit oleh pangsapuri dan mempunyai kolam renang, rumah kelab dan kawasan rumput.

Fasad blok pangsapuri ditutupi dengan tabir suria yang diperbuat daripada sirip aluminium yang boleh dibangkitkan atau diturunkan untuk menyesuaikan jumlah hari dan privasi di dalam kediaman.

Lima belas pangsapuri di tingkat kedua dan ketiga disambungkan ke pondok luaran, yang dinaikkan kepada ketinggian kanopi pokok di sekelilingnya.

Balai bertingkat yang membangkitkan fasad dari keempat ke tingkat kesebelas menyediakan ruang luar dan bilik pentema di ruang lantai dua belas dengan pemandangan di seberang bandar.

Sejumlah 1700 meter persegi landskap menegak termasuk penanaman di luar tangga tangga, sementara kolam kecil yang dikelilingi oleh pokok-pokok dan tumbuhan mencipta ciri-ciri semula jadi yang hiasan.

Dinding taman dibina dari blok granit yang diselamatkan dari sebuah kuari, manakala laluan batu semulajadi yang ditutupi di tepi halaman.