Seni bina

Bangunan sekolah bertudung di kayap kasturi oleh Dauphins

Bangunan sekolah bertudung di kayap kasturi oleh Dauphins
Anonim

Bangunan sekolah bertudung di kayap kasturi oleh Dauphins

Kulit kayap chestnut meliputi fasad bangunan serba guna ini di sebuah sekolah di bandar Hostens Perancis oleh Dauphins (tayangan slaid).

Studio senibina Perancis Dauphins merancang bangunan yang mengandungi ruang permainan dan pejabat untuk plot di sempadan selatan tapak sekolah, yang dihubungkan dengan taman permainan dan kemudahan lain oleh dua jambatan.

"Orientasi selatan plot memerlukan pusat rekreasi pelbagai disiplin membentang dan menutup komposisi sekolah yang ada, " jelas arkitek.

"Dialog ditubuhkan dengan taman permainan supaya alam semesta kanak-kanak dibundarkan dan dapat dikongsi sepenuhnya, " tambah mereka.

Kemudahan ini dibina daripada rangka pain yang dibangkitkan di atas tanah pada tiang konkrit.

Fasadnya yang berliku-liku berakar dalam kayu kayu yang merujuk kaedah bangunan vernakular tempatan.

"Kulit yang diperbuat daripada jubin chestnut memberikan bangunan wataknya dan membolehkan variasi komposisi tak terhingga, menjadikan kulit kontemporari kontemporari tradisional, " kata arkitek itu.

Tingkap-tingkap yang menghadap ke selatan dilindungi dari matahari oleh buli di fasad, sementara tingkap di seberang bangunan menolak ke luar untuk memaksimumkan ruang di dalam dan mencipta alcoves kecil.

Teras pintu masuk pada akhir salah satu jambatan menghubungkan ke koridor di mana bilik-bilik bangunan disusun.

Pejabat untuk kakitangan terkandung di hujung barat pusat, berhampiran dengan dapur kecil dan bilik mandi lelaki dan wanita.

Bilik aktiviti serba guna untuk kanak-kanak berumur enam hingga dua belas terkandung di pusat bangunan, dengan kemudahan bilik dan tandas untuk kanak-kanak yang lebih muda di hujung timur.

Dinding dalaman dibuat dari kerangka kayu yang dipenuhi dengan tongkol yang bertentangan dengan ducting dan pendawaian industri terdedah di siling.

Ketinggian bumbung berubah sepanjang panjang bangunan, menyesuaikan diri dengan ketinggian kanak-kanak yang menggunakan ruang yang berbeza.

Windows diposisikan pada tahap yang rendah supaya kanak-kanak dapat melihat apabila duduk atau berdiri, sementara tingkap yang lebih kecil semakin tinggi dinding memperkenalkan pengudaraan dan memberi pandangan kepada kakitangan.