Seni bina

Kerja keras corak mengelilingi Rumah Herringbone Atelier ChanChan

Kerja keras corak mengelilingi Rumah Herringbone Atelier ChanChan
Anonim

Kerja keras corak mengelilingi Rumah Herringbone Atelier ChanChan

Batu bata pucat diatur dalam pola herringbone di dinding luar rumah padat ini di utara-timur London yang arkitek Zoe Chan direka dan dibina untuk dirinya sendiri (tayangan slaid).

Pengetua Atelier ChanChan mahukan rumah itu berkaitan dengan teres Victoria yang menonjolkan stok perumahan London tetapi juga memiliki wataknya sendiri, jadi dia memilih bingkai keluli yang ditanam dengan binaan bata herringbone yang bukan beban, bukannya bahasa Inggeris dan Flemish yang tipikal bon bata.

"Pilihan untuk menggunakan bata membuat rujukan visual terhadap pembinaan batu di jalan ini, " kata Chan kepada Dezeen. "Bagaimanapun, ini bukan teres, ia agak berbeza dengan watak, jadi saya memilih untuk membuat ungkapan peribadi saya sendiri menggunakan kerja keras sebagai asas."

Dinamakan Herringbone House, slot struktur dua tingkat itu menjadi plot bukan linear yang sebelum ini menempatkan beberapa bangunan derelict, yang semuanya terpaksa dihancurkan sebelumnya. "Ia dalam pembaikan yang buruk, jadi semuanya perlu turun, " kata Chan.

Salah satu cabaran terbesar ialah memastikan cahaya dapat mencapai semua bahagian plot sepanjang 30 meter itu. Oleh itu, rumah itu mengambil pelan berbentuk L yang membungkus halaman persendirian di depan dan belakang untuk membolehkan cahaya meresap kedua-dua lantai.

Dua skylight tusukan bumbung berkerudung untuk menarik cahaya tambahan dari atas. Satu duduk tepat di atas tangga, di mana Chan telah menambah tangga keluli dengan penaik terbuka untuk membolehkan lebih banyak cahaya.

Untuk pedalaman, lantai dan lantai kayu yang dibasuh dengan putih dilengkapi dengan perabot Scandinavia, dan pelbagai warna lembut dan merah muda.

"Saya mahu menggunakan bahan yang sangat semula jadi tetapi juga hangat, " kata Chan. "Ideanya adalah untuk memaksimumkan cahaya, tetapi saya tidak mahu ia menjadi steril, jadi saya menarik inspirasi dari seni bina Scandinavia dan palet semulajadinya."

Susun atur pelan terbuka di tingkat bawah membawa ruang tamu dan dapur bersama satu sama lain, sementara satu kajian kecil duduk di satu sisi dan terbuka ke halaman depan melalui dinding kaca.

Tiga bilik tidur terletak di bawah siling-siling yang licin di tingkat atas dan mempunyai unit penyimpanan terbina dalam yang direka untuk menambah ketebalan dinding.