Seni bina

Rumah Williamson Chong di Frogs Hollow mengalir ke dalam landskap

Rumah Williamson Chong di Frogs Hollow mengalir ke dalam landskap
Anonim

Rumah Williamson Chong di Frogs Hollow menjunam ke landskap Ontario

Bahagian bawah rumah ini di Ontario oleh studio Toronto Williamson Chong Architects dibalut dengan dinding konkrit yang dibumbui ke lereng bukit, manakala lantai atas adalah kotak yang penuh dengan kayu merah berwarna (tayangan slaid).

Rumah yang dinamakan di Frogs Hollow, kediaman ini terletak di estet luar bandar seluas 40 hektar di pinggir Teluk Georgian, dan direka oleh Williamson Chong Architects untuk sepasang penunggang basikal yang gemar.

Bukannya meletakkan rumah itu di sudut pandang di atas bukit, para arkitek memilih sebuah tapak di dasar cerun, yang membolehkan mereka untuk menenggelamkan sebahagian dari lantai dasar ke dalam lanskap tanah liat, rumput dan hawthorns.

Ini menempatkan bangunan dalam rangkaian laluan dan laluan basikal, yang sebahagiannya dicipta oleh pelanggan, tetapi juga termasuk laluan yang digunakan oleh kuda asli, atau yang diambil oleh penduduk setempat pada kereta salji.

"Rumah bukan destinasi akhir, tetapi tempat berhenti dalam rangkaian aktiviti pelanggan, " kata para arkitek.

Satu dinding konkrit yang panjang menjahit ruang untuk tingkat bawah rumah, melapisi tepi pelan berbentuk L yang membalut dan melindungi teres di sebelah timur bangunan.

Papan pengapitan kayu disusun secara menegak di dinding dinding atas kotak dan telah diwarnai dengan pigmen berasaskan minyak biji rami untuk memberi mereka nada merah gelap.

"Direka sebagai irama beralun yang berbeza-beza lebar, papan nipis CNC digilap kedalaman cetek manakala papan yang lebih luas dipenuhi dengan celah-celah yang dalam, membuang bayang-bayang panjang yang mengesan matahari ketika bergerak di sekitar rumah, " jelas para arkitek.

Di dalam rumah, sebuah tangga ditayangkan di belakang dinding kayu yang bergelora, yang membawa dari ruang tamu keluarga dan dapur ke tiga bilik tidur di tingkat atas. Ruang tamu juga terletak di tingkat atas dan mempunyai tiga dinding berlapis.

Semasa bulan-bulan musim sejuk, rumah itu dipanaskan di sepanjang pemanasan bawah lantai dan menjadikan kebanyakan penambahan suria dengan siri tingkap yang menghadap ke arah selatan. Sistem pengalihudaraan pasif membantu menjaga rumah sejuk pada musim panas tanpa memerlukan penyaman udara.