Seni bina

LAN memenangi pengubahsuaian dewan pameran Grand Palais di Paris

LAN memenangi pengubahsuaian dewan pameran Grand Palais di Paris
Anonim

LAN memenangi pengubahsuaian dewan pameran Grand Palais di Paris

Berita: Studio Perancis LAN telah memenangi pertandingan untuk merubah pusat pameran Grand Palais di Paris dengan rancangan untuk memulihkan galeri di sekitar Grand Nave dan memasukkan gelanggang masuk baru.

LAN mencadangkan untuk menyusun semula dan memulihkan "kesalinghubungan asal dan rasa ketelusan" bangunan gedung Beaux Arts, yang dibina untuk Pameran Dunia pada tahun 1900 di hujung timur Champs-Elysées, dan yang mempunyai kaca bersaiz tong dan bumbung besi.

Intervensi pertama adalah untuk menyesuaikan pintu masuk di fasad utara dan selatan. Sepasang tanjakan lembut akan mengikuti kelengkungan air pancut yang ada untuk membawa pelawat ke akses utama di Avenue du Général-Eisenhower, sementara pintu masuk tepi sungai akan berfungsi sebagai titik ketibaan khusus untuk pameran khas dan restoran.

Kedua-dua pintu masuk akan menuju ke ambulatasi dua tingkat baru antara Grand Nave dan rotunda Palais d'Antin yang bersebelahan. Jurang di lantai akan menghasilkan siling dua tingkat tinggi dan tangga, yang membolehkan ruang berfungsi sebagai kawasan penghubung antara semua pameran.

Galeri sedia ada akan dirancang semula untuk membolehkan fleksibiliti yang lebih baik, manakala ruang pameran baru untuk seni kontemporari dan persembahan secara langsung akan diwujudkan dalam Palais d'Antin.

Tingkap-tingkap lama dan jalan-jalan lama akan dibuka di seluruh bangunan, dan pelawat akan diberi peluang untuk meneroka bumbung.

"Intervensi ini mewakili peluang yang unik untuk mencari semula jejak dan cara di mana Grand Palais telah bertahan dengan ujian masa, " kata arkitek itu. "Kredo kami untuk Grand Palais Baru adalah untuk menyelesaikan dan menguatkan logiknya secara formal melalui campur tangan yang mengembalikan rasa moden kepada keseluruhannya, sambil menghormati identiti tradisionalnya."

LAN juga akan menambah ruang untuk logistik dan tempat letak kereta di tingkat bawah tanah baru, memasang sistem kawalan iklim dan memodenkan sistem sedia ada untuk membawa seluruh bangunan selaras dengan peraturan bangunan semasa.

Berikut adalah penerangan projek yang lebih terperinci dari LAN:

Grand-Palais

Grand Palais baru: satu contoh kemodenan

Untuk mata kontemporari kami, Grand Palais adalah idea dan lambang kemodenan. Ia adalah bangunan hibrid dari segi seni bina, penggunaannya dan sejarahnya. Tidak ada muzium atau monumen yang mudah, senibina mempunyai identiti sendiri, berpusat di sekitar tanggapan "mesin kebudayaan", satu cara spatial untuk menganjurkan pelbagai kepelbagaian acara dan penonton yang secara eksponen meninggikan "universal" dan " "republikan". Pemulihan dan penstrukturan semula keseluruhan monumen memberikan kita peluang untuk mengukuhkan aspirasi ini.

Image Gambaran keseluruhan rancangan - klik untuk imej yang lebih besar

Penstrukturan semula akan meramalkan pelaksanaan mekanisme edaran baru yang berpusat di sekitar bangunan tengah, pemulihan galeri di sekitar Grand Nave, pemasangan sistem kawalan iklim, penciptaan pusat logistik, membawa keseluruhan bangunan sehingga kod, dan membuka tingkap besar dan laluan laluan untuk memulihkan kesalinghubungan asal bangunan dan rasa ketelusan. Intervensi ini mewakili satu peluang yang unik untuk menemui semula jejak-jejak dan cara-cara di mana Grand Palais telah bertahan dengan ujian masa, selamat perubahan dalam fungsinya, untuk menegaskan seni bina sebagai titik keberangkatan, dan ruang sebagai memupuk kehidupan dan masyarakat.

Image Strategi reka bentuk - klik untuk imej yang lebih besar

Walaupun alasan awal untuk membina Grand Palais adalah menyediakan tapak untuk mempersembahkan dan mempromosikan budaya seni Perancis semasa Pesta Dunia 1900, rancangan itu bagaimanapun membayangkan ketahanan dan fleksibiliti dari awal lagi. Walaupun penyesuaian ini banyak rumit dan menyusut sebahagian dari Grand Palais, kecerdasan bentuk umum dan maksud spasi asalnya telah membantu ia bertahan dalam episod ini dan berubah dengan masa.

Kredo kami untuk Grand Palais Baru adalah untuk menyelesaikan dan menguatkan logik formalnya melalui campur tangan yang mengembalikan rasa moden kepada keseluruhannya, sambil menghormati identiti tradisionalnya.

Image Perbandingan skala - klik untuk imej yang lebih besar

Dataran Jean Perrin dan 'Jardin de la Reine'

Akibat logik untuk membaik pulih titik akses utara dan selatan, salah satu daripada cabaran projek, ialah bangunan tengah terletak di tengah-tengah intervensi kami. Hasrat kami adalah untuk menguatkan rasa perpaduan antara Grand Palais dan Palais d'Antin dan menjadikan bangunan pertengahan antara titik pertemuan antara kedua-dua. Pendekatan ini menghormati niat asal arkitek, iaitu untuk menjadikan ruang dan perkembangan mereka sangat mudah dibaca kepada pengguna, sehingga mereka secara implisit menandakan fungsi bangunan.

Geometri tulen dari bulatan yang ditemui semula mencipta simbol dan penanda baru di tingkat bandar untuk masuk ke Grand Palais Baru. Ia akan menjadi tempat tersendiri yang boleh menjadi tuan rumah aktiviti yang dirancang atau spontan. Dua landasan, yang direka berdasarkan matriks geometri yang disediakan oleh langkah-langkah dan pancutan air, akan membawa pelawat dari paras persegi di pangkalan bangunan ke pintu masuk. Menghadapi Seine akan ada pintu masuk untuk khalayak tertentu dan akses bebas ke restoran. Yang kedua mengambil kesempatan daripada teras besar yang berorientasikan arah selatan, terletak di bawah Jardin de la Reine.

Image Bahagian A - klik untuk imej yang lebih besar

Bangunan pertengahan: 'La Grande Rue des Palais'

Dengan mewujudkan peralihan yang progresif dari ruang bandar ke galeri, dua tingkat pertama bangunan pertengahan mengandungi ambulatori. Ia adalah jumlah yang hebat dan terbuka dengan pelbagai tahap yang akan membolehkan orang ramai memeluk Grand Nave dan rotunda Palais d'Antin pada masa yang sama. Sebenarnya, ia menekankan paksi timur-barat asal komposisi itu. Terletak di sepanjang aras utama yang lebih rendah, 'La Grande Rue des Palais' menganjurkan fasa kemasukan yang berbeza dalam urutan yang jelas sebelum memimpin orang awam ke berbagai kegiatan yang ditawarkan. Ambulatory akan menjadi platform penyambung untuk semua pameran di Grand Palais baru. Bahan-bahan yang dipilih untuk la Grande Rue des Palais akan menghubungkan bahagian luar ke pedalaman, yang ada pada yang baru. Dikotomi antara dinding asas bangunan dan piano nobile, yang dapat dilihat di luar kerana perubahan warna batu, akan terus di dalam bangunan.

Image Bahagian C - klik untuk imej yang lebih besar

Ruang pameran

Penyusunan semula Galeri Kebangsaan bertujuan untuk mempertimbangkan kesalingterkaitan antara memahami karya dan persembahan formal dan konseptualnya. Ini menjadi peluang yang unik untuk membangunkan pelbagai "situasi" yang pelbagai dari segi jumlah, cahaya, bahan, dan hubungan mereka dengan pihak luar. Ia bukan sekadar persoalan membuat volum yang fleksibel, tetapi memberi mereka keupayaan untuk menjadi satu peristiwa dalam diri mereka sendiri. Proses ini tidak terhad kepada galeri; ia boleh berlaku di mana-mana sahaja di bangunan, di mana sahaja struktur membenarkannya. Dengan mengintegrasikan konsep-konsep museografi yang inovatif ke dalam institusi, muzium ini akan dapat menjadi tuan rumah karya yang, sehingga kini, hanya dilihat dalam ruang alternatif untuk tempoh masa yang singkat, dan yang sebenarnya tidak dikomentari atau cukup bernilai.

Image Bahagian D - klik untuk imej yang lebih besar

Grand Palais des Arts et des Sciences

Palais de la Découverte akan mendedahkan orang ramai kepada bentuk budaya lain, seperti pameran, seni kontemporari, atau persembahan langsung berkualiti tinggi. Sebaliknya, orang ramai yang melawat Grand Nave dan galeri akan terdedah kepada pengalaman baru ketika melawat Palais de la Découverte. Galeri sementara yang baru di Palais de la Découverte telah diilhamkan dengan pemikiran ini, kerana lokasi pusatnya menimbulkan hubungan antara kedua-dua realiti ini.

Image Bahagian I - klik untuk imej yang lebih besar

Platform logistik dan membawa kod

Untuk projek ini menjadi cara yang berkesan untuk menganjurkan acara dan publisiti yang sangat pelbagai, ia pertama sekali menuntut penstrukturan yang jelas, fleksibel, dan dapat disesuaikan dengan ruang di tangan. Lebih daripada sekadar mengurus keperluan semasa, cadangan kami membuka pintu kepada perkembangan masa depan keperluan ini. Apa yang dipertimbangkan adalah merumuskan visi yang dalam jangka panjang boleh menerima parameter baru, evolusi dalam teknologi, dan perubahan paradigma.

Image Bahagian terperinci - klik untuk imej yang lebih besar

Program ini membawa kita untuk mencipta tahap bawah tanah, yang akan menjadi tuan rumah ruang logistik dan tempat letak kereta dan memuat ruang yang berkaitan. Kerja-kerja teknikal ini akan membolehkan peningkatan keupayaan pengunjung ke Grand Palais. Oleh itu, Grand Nave dapat menampung lebih daripada 11, 000 orang berbanding 5, 200 saat ini, dan ini akan meningkatkan jumlah keseluruhan pelawat dari 16, 500 saat ini kepada lebih daripada 21, 900 orang.

Image Bahagian terperinci dua klik untuk imej yang lebih besar

Dari Grand Palais ke bandar - aliran pelancong dan pemerhatian

Pergerakan pengunjung di Grand Palais mewakili peluang untuk "memamerkan" seni bina. Dengan menarik perhatian pelawat, pandangan ini akan merangka "butir-butir" dalam seni bina dan landskap, dengan itu memberi penekanan kepada mereka. Pandangan ini mendedahkan diri mereka secara progresif sebagai satu berjalan melalui ruang. Mereka mendedahkan sambungan ruang yang membolehkan para pelawat mencari tempat di dalam bangunan dan berhubung dengan bandar. Jadual perjalanan dalaman terus di luar, di sepanjang bumbung Grand Palais, membolehkan para pelawat untuk menemui bumbung, dan ia akan memberikan mereka dengan pemandangan yang tidak terhalang, sama sekali baru di Paris.

Image Bahagian terperinci tiga klik untuk imej yang lebih besar

Tugu untuk permulaan pembangunan mampan

Kami menggunakan falsafah berdasarkan lima nilai reka bentuk utama: Keberkesanan, Ketenangan, Pengukuhan Warisan Budaya, Intervensi Minimal dan Pasif, dan Ketiadaan pada Perkhidmatan Pengguna. Dengan menganalisis apa yang sudah ada, projek ini dapat menyelesaikan dan mengubah cabaran menjadi kekuatan sementara pada masa yang sama mengenal pasti dan memelihara kualiti sumber yang diwarisi. Pengguna (dan penggunaan masa hadapan) telah diletakkan di tengah-tengah proses reka bentuk dengan cuba memahami banyak aktiviti yang dijalankan dan juga dengan mengambil kira keselesaan dan keperluan alam sekitar, sama ada cuaca, akustik, berkaitan lampu, hygrothermic, dan sebagainya . Persimpangan situasi, sumber, amalan dan aktiviti yang diwariskan, keperluan keselesaan dan alam sekitar merupakan asas yang pelbagai untuk intervensi ini. Untuk mendedahkan apa yang sudah ada bermakna untuk menarik sumber yang diwarisi untuk membina tindak balas kontekstual mikro. Seseorang mesti akhirnya menjadi hiper-kontekstual.

Image Bahagian terperinci empat klik untuk imej yang lebih besar

Projek: pemulihan dan reka bentuk semula Grand-Palais des Champs-Élysées Alamat: Avenue Winston Churchill, Paris 8e, Perancis Dialog yang kompetitif: 2013-2014 Pelanggan: Réunion des Monuments Nationaux - Grand-Palais Belanjawan: € 130 M. kecuali VAT Permukaan: 70 623 m² Pasukan: LAN (arkitek mandatori), Perunding Franck Boutté (reka bentuk mampan), Terrell (struktur, bangunan, cecair), Michel Forgue (Penjana kuantiti), Systematica (fluks), Lamoureux (akustik), CICAD (SCMC), BASE (landscaper), Mathieu Lehanneur (reka bentuk).

Image Seksyen terperinci lima klik untuk imej yang lebih besar