Seni bina

Rumah Jalan Moose oleh bingkai Arkib Mork-Ulnes Landskap California

Rumah Jalan Moose oleh bingkai Arkib Mork-Ulnes Landskap California
Anonim

Rumah Jalan Moose oleh Mork-Ulnes Architects bingkai landskap California

Pelan tiga hinggap di berundur California pedalaman oleh Mork-Ulnes Architects berorientasikan untuk bingkai pemandangan rabung gunung, ladang anggur dan mercu tanda tempatan yang dinamakan Eagle Rock (tayangan slaid).

Mork-Ulnes Architects, yang mempunyai pejabat di California dan Oslo, merancang rumah Moose Road sebagai percutian mudah untuk dua pasangan muda, menggunakan bahan kejuruteraan kos rendah seperti kayu papan lapis dan papan serat berorientasikan.

Jumlah rumah yang luas melebar di seluruh tapaknya seperti sarung tangan, menyusun apertur ke arah pelbagai tanda tempat sambil mengelakkan akar beberapa pokok oak yang berdekatan.

"Cabaran utama adalah untuk merangka tiga pandangan berasingan ini pada masa yang sama, memelihara setiap pokok oak yang ada di tapak, " jelas arkitek dan pengasas studio Casper Mork-Ulnes.

Penyelesaian arkitek dan ahli pasukan Greg Ladigin dan Andreas Tingulstad datang bersama untuk menaikkan bangunan dari tanah ke atas tiang keluli. Ini juga membantu merangka pandangan terbaik melalui tiga tingkap lantai ke siling.

Kulit luar rumah terdiri daripada lapisan keluli baja. Dinding dalaman dipenuhi dengan kayu lapis birch, manakala lantai memaparkan estetika papan serat papan serat berorientasikan, yang telah dibersihkan dengan larutan sabun serbuk.

"Untuk mengurangkan kos serta memenuhi matlamat kelestarian pelanggan, bangunan itu direka menggunakan barangan kira-kira bersaiz standard, untuk mengurangkan bahan buangan, " kata Mork-Ulnes.

Masuk ke rumah adalah melalui anjung kecil yang turun ke bawah untuk bertemu dengan tanah. Ini membawa kepada ruang tamu dan dapur pelan terbuka yang menawarkan pemandangan ke arah Eagle Rock - satu hamparan berbatu yang dinamakan sempena kemiripannya dengan kepala helang.

Bilik tidur terletak di dalam dua sayap yang lebih kecil dan ditapis di belakang tandas mandian dan unit almari yang berkilat di bahagian atas untuk membolehkan cahaya menapis melalui setiap ruang.

Perabotan ditambah jarang untuk mengelakkan perasaan pedalaman sempit, tetapi termasuk pemilihan potongan kayu bakar oleh seniman San Francisco Yvonne Mouser.