Seni bina

Lubang persegi menusuk lima sisi Casa H oleh Bojaus Arquitectura

Lubang persegi menusuk lima sisi Casa H oleh Bojaus Arquitectura
Anonim

Lubang persegi menusuk semua lima sisi Casa H oleh Bojaus Arquitectura

Rumah ini berhampiran Madrid direka oleh syarikat tempatan Bojaus Arquitectura sebagai cuboid putih yang mudah dibaca oleh bukaan yang membuat tingkap, beranda dan teras (tayangan slaid).

Terletak di perbandaran Las Rozas, rumah itu diapit oleh sifat jalan dan jiran, jadi para pelanggan meminta Bojaus Arquitectura untuk memprioritaskan privasi sementara memberikan ruang dalaman dan luaran yang terang.

"Kedekatan rumah-rumah yang mengelilingi plot itu memimpin [kita] untuk membangunkan sistem lompang, tingkap dan pati yang mendalam yang membolehkan bukaan besar tanpa mengabaikan keperluan privasi yang sama penting, " kata arkitek itu.

Peraturan perancangan tempatan menentukan kedudukan rumah dalam plotnya serta dimensi luarannya, yang arkitek dioptimalkan dengan membuat volume geometri biasa.

Windows yang terkandung di dalam rongga ditumbuk ke dinding diposisikan untuk menyekat pandangan dari luar, dan dalam beberapa kes ditetapkan dari muka depan untuk meningkatkan privasi.

Permukaan licin bangunan juga terganggu oleh apertur yang mencipta ruang luar di sekeliling perimeter, serta teres berbayang kecil di tingkat atas.

Ruang besar yang diukir dari lantai dasar di belakang harta itu bertindak sebagai teras terlindung yang menghubungkan ruang hidup dengan taman.

Secara dalaman, satu ruang kosong di tengah-tengah rumah mencipta ruang ketinggian berganda dengan jendela langit dan tingkap yang memberikan pemandangan langit.

"Ruang utama di H House adalah teras dalaman yang, selain menghubungkan pelbagai peringkat dengan tangga, menganjurkan semua bilik yang berbeza, " kata para arkitek, menerangkan ruang yang membolehkan pemandangan antara ruang tamu utama di rumah.

Tangga dalam kekosongan tengah ini hilang melalui pintu dan menuju ke tingkat atas yang mengandungi bilik tidur dan satu siri patio.

Teres utama disambungkan ke bilik tidur utama dengan pintu gelangsar dan mempunyai tingkap kaca yang frosted di sisi yang bertentangan yang membolehkan siang hari mencapai tangga sambil menghalang pandangan dari pedalaman.

Ruang praktikal termasuk bilik mandi, almari, simpanan dan tandas disusun di sepanjang tepi utara bangunan, mewujudkan dinding yang tebal dan sangat bertebat yang juga menyokong balok struktur supaya dinding dalaman dapat disusun seperti yang dikehendaki.