Seni bina

Lanjutan rumah oleh Formwerkz Architects dengan kotak konkrit yang dilapisi

Lanjutan rumah oleh Formwerkz Architects dengan kotak konkrit yang dilapisi
Anonim

Bilik cantilever konkrit di atas kolam renang di Rumah Extended Formwerk Architects

Sebuah cantilever bilik konkrit di atas kolam renang sebagai sebahagian daripada peluasan ini kepada harta pasca perang di Singapura oleh pejabat tempatan Formwerkz Architects.

Para klien meminta Formwerkz Architects untuk melanjutkan kediaman dua dekad 1970 di kejiranan Bukit Timah Singapura untuk memberi mereka rumah keluarga pelbagai generasi, yang dinamakan Rumah Luas.

Arkitek itu direka bentuk sayap baru di belakang plot dengan profil geometrik kontemporari dan luaran konkrit yang terdedah yang berbeza dengan kemasan plaster hitam yang diberikan oleh bangunan lama.

"Sejak awal, kami mahu mengekalkan rumah yang ada [mungkin], bekerja di sekelilingnya dan menggunakannya sebagai sebahagian daripada naratif baru, " kata pengasas bersama studio, Alan Tay. "Ia menjadi dikotomi lama dan baru, kisah tentang masa lalu dan aspirasi kontemporari baru-baru ini."

Selain sayap baru, yang mengandungi ruang makan, dapur dan bilik tidur, arkitek menambah kolam pusingan di sepanjang satu tepi tapak dan memperluas tingkat bawah bangunan sedia ada untuk mewujudkan kawasan ruang tamu yang baru.

Pelanjutan ini dan balkoni baru yang projek dari fasad bangunan hitam kedua-dua selesai dalam konkrit dibentuk papan yang mewujudkan perbezaan yang jelas antara bahagian lama dan baru rumah.

Bahagian cantilevered mengandungi bilik tidur utama dan meluas ke arah kolam renang, memudar geladak dan tingkap bilik makan di bawah.

Sebuah atrium yang dibina di atas tapak bilik makan dua tingkat yang asal menghubungkan kedua sayap, sementara jurang di kedua sisi membuat halaman yang terlindung oleh bahagian panjang dari dua bangunan utama.

Halaman di sebelah kolam renang dibesarkan di atas tahap penghiasan di sekelilingnya dan dibatasi oleh dinding penahan konkrit yang rendah yang menyediakan ruang tempat duduk tambahan.

Jambatan jambatan baja di dalam atrium melintasi ruang antara rumah lama dan lanjutan, dengan dinding konkrit mewujudkan rasa konsisten dengan permukaan luaran. Bumbung bumbung struktur asal boleh dilihat di bawah paras tingkap baru yang dipasang apabila atrium dibina.