Seni bina

Restoran logam berkilat Triptyque terletak di atas kompleks membeli-belah Brazil

Restoran logam berkilat Triptyque terletak di atas kompleks membeli-belah Brazil
Anonim

Restoran logam berkilat Triptyque terletak di atas kompleks membeli-belah São Paulo

Kotak kotak-kotak logam reflektif yang mengandungi restoran naik seperti periscope di atas sebuah kompleks membeli-belah kecil di São Paulo oleh pejabat seni bina Perancis-Brazil Triptyque (+ gambar).

Triptyque diminta membuat sebuah bangunan yang menggabungkan tiga kedai, sebuah bar, sebuah galeri seni dan sebuah restoran dengan bilik VIP, dan memutuskan untuk mencari tempat di dalam kotak logam cantilevered yang disebut Balai Cerap.

"Terletak di jalan di mana bangunan bersebelahan antara satu sama lain, Balai Cerap bukan satu pentas tambahan, ia adalah sebuah bangunan di sebuah bangunan, bandar di bandar, " kata arsitek. "Ia membuka dimensi pertumbuhan baru yang berlatarbelakangkan kompleks membeli-belah dan menghadap ke kejiranan Oscar Freire di São Paulo."

Struktur lantai atas yang mencerminkan muncul di atas bangunan tiga tingkat dan disokong oleh satu siri lajur yang sampai ke aras tanah.

Panel keluli tahan karat yang meliputi bahagian luar Observatorium mencipta refleksi yang tersimpul dari pemandangan jalan-jalan sekitarnya, yang boleh dilihat dari teres terbuka di tingkat bawah.

Di peringkat jalan, pelanggan memasuki tiga kedai yang terkandung dalam unit sempit yang diatur dalam pembentukan berperingkat yang melangkah dari trotoar Rua Oscar Freire.

Ruang utama restoran ditempatkan di tingkat pertama, dengan dapur di atas dan lif menyediakan akses ke bilik VIP di bahagian atas bangunan. Sebuah jalan mengarah dari jalan ke tingkat bawah tanah, yang menempatkan tempat letak kereta dan perkhidmatan untuk bangunan itu.

Triptyque berdasarkan susunan pelbagai kompleks kompleks dalam teori Bandar Spatial yang dibangun pada tahun 1959 oleh arkitek Perancis kelahiran Hungary, Yona Friedman, yang membayangkan struktur yang dihuni yang ditimbulkan pada buasir untuk membebaskan ruangan di bawah.

"Ia adalah topografi tiruan yang terdiri daripada megacities di atas tanah yang menanggapi masalah pertumbuhan penduduk yang pesat di kawasan bandar besar di dunia, " kata arkitek itu.

Arkitek baru-baru ini mengubah bangunan tahun 1920 di São Paulo menjadi ruang seni kreatif untuk jenama minuman Red Bull, yang menampilkan kelopak besi yang besar yang meliputi bumbung.