Anonim

Muzium Seni Sifang "memberi anda rasa misteri" kata Steven Holl

Arkitek New York Steven Holl telah mengeluarkan dua filem mengenai Muzium Seni Sifang di Nanjing, China, sebuah bangunan yang direka untuk mencipta semula "perspektif selari" yang merupakan ciri-ciri lukisan landskap Cina.

Yang pertama dari kedua-dua filem ini menggambarkan hari yang tipikal di muzium, yang terletak di pintu masuk ke kompleks seni bina di Taman Hutan Nasional Laoshan. Yang kedua adalah lawatan berpandu dari Steven Holl yang menerangkan bagaimana dia dan kolaborasi arkitek Cina Li Hu datang dengan reka bentuk.

Menurut Holl, bangunan itu direka sebagai urutan dinding yang sudut dalam arah yang berbeza untuk mengelirukan perspektif pengunjung pelawat.

"Ia memberi anda rasa misteri tentang ruang itu. Ia tidak jelas apa yang selari dengan apa, " katanya. "Ini perlu dilaksanakan di laman web ini. Kami terpaksa memosisikan dinding ini semasa berdiri dan memanipulasi ruang di tapak, itu satu-satunya cara ia boleh dilakukan."

Konsep untuk mewujudkan "perspektif selari" di sekitar bangunan itu diilhamkan oleh pelukis Cina yang menolak pendekatan perspektif satu titik pelukis Barat memihak kepada imej yang membolehkan penonton untuk bergerak antara pemandangan.

"Lukisan pertama adalah mengenai halaman, " kata Holl. "Anda dapat melihat cara landskap teratur di dinding perspektif selari ini, mewujudkan keadaan di mana tidak benar-benar rasa titik hilang tetapi ada semacam rasa warping ruang."

Asas bangunan adalah jumlah konkrit hitam yang dikelilingi oleh dinding yang dicetak dengan tekstur buluh, sementara bahagian atas adalah terowong kaca yang diterangi di atas lajur. Ia dikelilingi oleh landskap sawah dan kolam renang.