Seni bina

Vega Cottage oleh Kolman Boye Arkitek rujukan boats rumah

Vega Cottage oleh Kolman Boye Arkitek rujukan boats rumah
Anonim

Vega Cottage oleh Kolman Boye Arkitek rujukan weathered Norwegian boathouses

Ini pondok kayu bersendirian di Pulau Vega, Norway direka oleh studio Sweden Kolman Boye Architects untuk menyerupai boathouses yang dipecahkan cuaca yang terletak di sepanjang pantai pantai (tayangan slaid).

Gudang-gudang tradisional, yang dikenali sebagai Naust, adalah perkara biasa di bandar-bandar dan kampung-kampung tepi pantai Norway, sehingga arsitek Erik Kolman Janouch dan Victor Boye Julebäk memutuskan untuk memberi penghormatan dengan mewujudkan kediaman kecil yang menyerupai sepasang kabin.

"Kami berhasrat untuk membina Naust kontemporari dengan kehadiran bersahaja dan watak yang tersendiri, membangunkan tema dari senibina vernakular, " kata mereka, merujuk bahan-bahan mudah dan profil berkilauan.

Vega Cottage dibina di atas permukaan bumi yang tidak sekata dari singkapan batu di pinggir pantai. "Tapak ini tersendiri untuk landskap utara dan kerasnya dengan panorama yang luas di Laut Norway dan gunung-gunung yang bergerigi naik dari situ, " kata para arkitek.

Laluan yang menuju ke pintu masuk terletak dalam jurang semulajadi, supaya tidak mengganggu pemandangan di lanskap. Akibatnya, rumah itu kelihatan sepenuhnya terputus dari sebarang jejak tamadun lain.

Para arkitek yang digunakan pain untuk membina struktur kemudian menambah butir-butir kerajinan birch. Dinding luar dibiarkan terbuka, manakala permukaan dalaman dicat putih.

"Bahagian dalamannya tetap halus dengan watak yang dibina tangan, menggalakkan kualiti sentuhan dan patina yang menarik dari masa ke masa, " tambah Kolman Janouch dan Boye Julebäk.

Ruang terbesar di bangunan dua tingkat adalah ruang keluarga yang menempati separuh lantai dasar dan mempunyai perapian batu.

Dua tingkap yang besar menawarkan pemandangan ke lautan dan kawasan gunung sekitarnya, sementara pintu membuka ruang keluar teres yang diapit oleh dua dinding.

Ruang lain di tingkat ini termasuk lobi dengan dinding penyimpanan. Bilik tidur dan bilik keluarga yang lebih kecil terletak di tingkat atas.