Anonim

Sekolah Rotterdam dihiasi dengan jubin berdasarkan pola tradisional Belanda

Firma Belanda Korteknie Stuhlmacher Architecten meliputi facade sekolah ini di Rotterdam dengan jubin hitam dan putih yang diatur dalam corak yang merujuk hiasan dalaman khas Belanda (tayangan slaid).

AJ Schreuderschool yang baru telah direka oleh Korteknie Stuhlmacher Architecten untuk kanak-kanak yang kurang upaya pembelajaran, dan hiasan berjubin telah ditambah untuk memberikan ruang luar lebih penampilan yang lebih domestik dan biasa.

"Pola ini didasarkan pada corak klasik yang digunakan di banyak rumah tradisional Belanda untuk pelbagai tujuan, biasanya pintu masuk, dan dapur, " kata arkitek Mechthild Stuhlmacher kepada Dezeen.

"Kami menggunakan jubin di luar sebagai perhiasan tetapi juga untuk membuat ruang luar lebih banyak ruang, seolah-olah kami merujuk kepada pedalaman, " katanya.

Para arkitek juga menjemput murid-murid membuat jubin berwarna-warni yang unik yang dimasukkan ke dalam fasad berhampiran pintu masuk.

"Kami mencadangkan penglibatan murid-murid, kerana kami kagum dengan pengeluaran artistik dan kreativiti anak-anak yang cacat mental yang kebetulan diajar oleh seorang guru seni yang kreatif, " kata Stuhlmacher. "Pola hitam dan putih telah direka bentuk sebagai kerangka yang agak kuat untuk mengintegrasikan kerja murid dalam keseluruhan yang lebih besar."

Sekolah ini terletak di kejiranan warisan Lombardijen dan dibina untuk mewujudkan hubungan yang lebih kuat dengan persekitarannya daripada kebanyakan jiran yang dibina pada tahun 1960-an.

Dua bangunan bersambung menempatkan bilik darjah dan dewan sukan besar ditempatkan pada sudut bertentangan plot, mewujudkan sepasang ruang luar yang sebahagiannya ditutup oleh dua blok.

Halaman yang menghadap jalan di depan sekolah bertindak sebagai taman permainan dan alun-alun awam yang menuju ke pintu masuk utama.

Di belakang sekolah adalah ruang yang lebih besar digunakan sebagai taman untuk bermain dan kegiatan mengajar berpusat pada alam dan kelestarian.

"Kedua-dua ruang luar mempunyai ciri yang sangat berbeza - satu sangat terbuka untuk kejiranan sementara taman tertutup di sisi lain jauh lebih peribadi, " jelas Stuhlmacher. "Bagi murid yang mempunyai kecacatan mental kedua-duanya adalah penting, dan sekolah boleh membahagikan kumpulan mengikut kebolehan kanak-kanak."

Di dalam gedung sekolah utama, kawasan penerimaan menghubungkan ke koridor yang mengarahkan makmal yang lepas untuk kemahiran termasuk seni, muzik dan pengkomputeran, ke arah bilik darjah yang menghadapi jalan atau taman.