Anonim

Rumah kayu Kayu MM oleh Tuomas Siitonen membungkus taman yang terlindung

Rumah kayu ini di Helsinki oleh arkitek Finland Tuomas Siitonen mempunyai bumbung yang dips di tengah-tengah untuk membolehkan pemandangan di sekelilingnya dan pelan berkerut yang membungkus di sekeliling taman terpencil (tayangan slaid).

Dibina di atas sebuah cerun di taman rumah yang diduduki oleh ibu bapa pelanggan, bangunan itu direka oleh Siitonen untuk menyediakan dua pangsapuri yang berasingan - satu untuk pasangan dan dua anak mereka, dan satu lagi untuk neneknya yang besar.

Lantai dasar mengandungi apartmen yang boleh diakses untuk neneknya yang besar, sementara sebuah apartmen yang lebih besar untuk keluarga menduduki dua tingkat atas.

"Ringkasnya ialah untuk merekabentuk rumah yang masuk akal dan mesra alam yang menggabungkan flat yang berasingan untuk nenek, atau contohnya untuk digunakan oleh salah seorang kanak-kanak pada masa akan datang, " kata Siitonen kepada Dezeen.

Pelan rumah baru itu kinks untuk menampung kontur tapak dan membungkus taman yang ia saham dengan harta tanah berusia 100 tahun yang sedia ada, meningkatkan privasi sambil mengekalkan hubungan dengan jirannya.

Di sisi lain, gedung membentangkan fasad tertutup ke jalan dan kereta api berdekatan, sementara ketinggiannya membolehkan pemandangan dari tingkat atas dan balkoni.

"Plot itu adalah lereng menghadap utara, jadi saya mahu membina sesuatu yang meningkat untuk memberikan cahaya dan pandangan, " kata Siitonen.

"Lereng itu menghadapi jalan yang sibuk dan kereta api, oleh sebab itu rumahnya lebih tertutup di sebelah itu dan membuka ke arah taman, membuat giliran berteduh kecil yang mengikuti lereng untuk membuat teres merasa lebih intim dan mengambil taman ke dalam rumah. "

Lapisan larch Siberia meliputi luaran bangunan. Ia akan menjadi kelabu dari masa ke masa dan Siitonen berkata ia terpilih untuk mencerminkan suasana semula jadi rumah itu.

Serta pangsapuri serba lengkap yang boleh diakses, lantai dasar mengandungi kawasan utiliti dan sauna.

Lantai atas adalah ruang tamu dan ruang makan pelan terbuka yang menggabungkan dapur buatan yang dibina dari birch flamed.

Tingkap-tingkap besar memandang ke sebuah teras berlapis kayu besar yang terletak di antara pokok-pokok yang boleh dipanaskan oleh perapian yang berpindah ke satu lagi di dalam ruang tamu.

Satu lagi tangga memimpin tingkap-tingkap yang melewati treetops ke mezzanine yang bertujuan untuk memberi ruang kepada rumah pokok, dan ke bilik tidur utama ditempatkan di loteng.

Langkah-langkah kemapanan adalah bahagian utama dari pelanggan dan memaklumkan penggunaan kayu sepanjang projek dan penggunaan pam panas yang bersumberkan tanah dan pemanasan bawah lantai yang menghilangkan keperluan untuk radiator.

Fotografi di luar adalah oleh Tuomas Uusheimo. Fotografi dalaman adalah oleh Maija Luutonen.

Berikut adalah teks mengenai projek oleh Martta Louekari:

House MM, Helsinki, Finland

Seseorang perlu memilih anak-anak dari penjagaan siang hari; datuk nenek akan menghargai lawatan; yang mempunyai masa untuk memasak dan membantu dengan kerja rumah? Bagaimana jika seluruh keluarga tinggal bersama, pada plot yang sama, walaupun di bawah bumbung yang sama?

Pelan tapak - klik untuk imej yang lebih besar

Pelakon Vilma Melasniemi dan Juho Milonoff menginginkan sebuah rumah di mana seluruh keluarga, termasuk ibu bapa dan neneknya boleh menghabiskan masa bersama mereka. Mereka mencari ruang untuk keluarga dan rakan-rakan untuk bersama-sama, tetapi juga untuk peluang untuk semua orang mempunyai privasi dan bilik mereka sendiri. Dengan cara itu, datuk nenek boleh membantu penjagaan anak dan nenek yang besar akan mempunyai syarikat dan perasaan keselamatan.

Image Pelan lantai bawah - klik untuk imej yang lebih besar

Tempat ditemui di plot ibu bapa Vilma di rumah Oulunkylä di Helsinki. Lokasi rumah berusia 100 tahun - di dalam taman pokok apel dan ungu dengan lereng menghadap utara yang curam - menuntut permintaan sendiri terhadap reka bentuk. Apa yang dikehendaki adalah sebuah rumah yang akan menjadi kontemporari dan padat dan penuh dengan watak, yang akan menghormati persekitarannya dan ciri semula jadi tapaknya tetapi akan tetap menjadi keseluruhan yang lengkap.

Pelan lantai pertama - klik untuk imej yang lebih besar

Rumah baru ini direka dengan dua pangsapuri. Tingkat yang lebih rendah adalah pangsapuri studio akses tingkat untuk nenek berusia 91 tahun Vilma Melasniemi. Lantai dasar juga termasuk ruang sauna dan utiliti.

Pelan lantai kedua - klik untuk imej yang lebih besar

Pangsapuri 120 meter persegi di tingkat atas adalah rumah Vilma Melasniemi dan Juho Milonoff dan anak-anak mereka yang berusia 8 dan 11 tahun. Di tingkat atas terdapat bilik resepsionis yang besar dan dapur, yang dibuat untuk mengukur birch flamed, yang berfungsi sebagai ruang keluarga seluruh keluarga. Pada musim panas, ia melangkah jauh di luar rumah melalui teres besar.

Bahagian lama - klik untuk imej yang lebih besar

Bangunan tiga tingkat duduk dengan selesa di lereng, tingkap-tingkap besar yang membawa keluar di luar hijau dan mewujudkan nuansa rumah pokok. Suasana seperti rumah pokok ini dipertingkatkan oleh ruang loteng yang terletak di atas dapur dan tangga menuju ke bilik tidur utama dengan pandangannya atas puncak pokok. Luaran larch Siberia berubah dengan musim dan secara beransur-ansur akan menjadi kelabu.

Ketinggian barat - klik untuk imej yang lebih besar

Ibu Vilma Melasniemi terus tinggal di vila kayu mereka di plot yang sama. Kerana bumbung bangunan baru dips di tengah-tengah, ia tidak menjejaskan pemandangan biasa dari vila ke cerun yang semakin meningkat merentasi plot. Jejak bangunan baru mengikuti bentuk cerun dan mewujudkan selekoh membuat taman lebih intim dan melindungi dari jalan awam.

Ketinggian Selatan - klik untuk imej yang lebih besar

Salah satu pertimbangan penting ialah kelestarian ekologi bangunan. Kebanyakan bangunan diperbuat daripada kayu. Bangunan ini mempunyai pemanasan lantai ditambah dengan haba sumber bumi jadi radiator yang berdiri sendiri tidak diperlukan. Tenaga yang diperlukan untuk penyejukan pada musim panas juga berasal dari haba sumber tanah. Kerana ruang bumbung menghadap selatan yang besar, pada masa akan datang ia juga mungkin untuk memanfaatkan tenaga suria dengan baik.

Ketinggian timur - klik untuk imej yang lebih besar

"Tingkap besar membawa cahaya dan kehangatan ke dalam rumah, luaran tidak memerlukan penyelenggaraan dan perapian terbuka dipanaskan dengan kayu dari plot kita sendiri. Satu rumah yang baik dalam seumur hidup sudah mencukupi! " kata Vilma Melasniemi.

Ketinggian Utara - klik untuk imej yang lebih besar