Seni bina

Tempat letak kereta oleh JAJA Architects mempunyai fasad yang ditanam dan taman di atas bumbung

Tempat letak kereta oleh JAJA Architects mempunyai fasad yang ditanam dan taman di atas bumbung
Anonim

Tempat letak kereta yang diilhamkan oleh Pompidou oleh JAJA Architects untuk memaparkan fasad yang ditanam dan taman di atas bumbung

Tempat letak kereta berbilang tingkat untuk Copenhagen oleh firma tempatan JAJA Architects akan memaparkan fasad yang dilindungi tumbuhan untuk menyembunyikan kereta di dalam dan tangga luaran yang mengarah ke taman landskap di bumbung (tayangan slaid).

Konsep taman tempat Park 'n' Play oleh JAJA Architects memenangi pertandingan yang dianjurkan oleh Pelabuhan Copenhagen dan Pembangunan Bandar untuk tapak di kawasan Nordhavn yang baru muncul. Ia akan menyediakan penduduk tempatan dan pelawat dengan kawasan awam dan kawasan awam yang baru.

"Projek ini berdasarkan kepada struktur konkrit yang telah ditetapkan, " kata para arkitek. "Sebagai lapisan kedua, cadangan kami menjadi penapis aktif di atas tempat letak kereta generik, pelbagai peringkat."

Bingkai konkrit fungsional tempat letak kereta digunakan sebagai asas bagi pola penanaman yang ditebang yang dibungkus di sekeliling bangunan dan mengandungi kehijauan untuk melindungi tempat letak kereta dari pandangan.

"Daripada menyembunyikan struktur tempat letak kereta, kami mencadangkan satu konsep yang meningkatkan kecantikan grid struktur sambil memecahkan skala fasad yang besar, " jelas arkitek.

Banyak bangunan pelabuhan di kawasan bekas pelabuhan dibina daripada bata merah, oleh itu para arkitek menyatakan bahawa tempat letak kereta perlu dibina dari konkrit yang mempunyai warna yang serupa.

Dipengaruhi oleh tangga di luar ikon Pusat Pompidou di Paris, tangga naik dari lantai dasar di sepanjang bahagian panjang di sebelah utara dan sebelah selatan tempat letak kereta.

Dinding di belakang tangga ini akan dihiasi dengan hiasan yang dibuat oleh pereka visual Copenhagen RAMA Studio, yang akan menggambarkan sejarah perindustrian kawasan itu.

Sebuah ransel akan mengikuti tangga ketika ia naik melintasi fasad dan kemudian terus ketika mencapai bumbung, berubah menjadi ciri seni bina yang menyatukan berbagai ruang rekreasi dan tempat bermain.

"Dari paras jalan raya, pagar secara literal membawa pengunjung dengan tangan, menjemput mereka dalam perjalanan ke lanskap bumbung dan pemandangan menakjubkan di pelabuhan Copenhagen, " kata para arkitek.

Rajah akronomi menunjukkan dinding yang ditanam

Selain menghubungkan taman permainan yang menampilkan buaian dan struktur pendakian, pagar bumbung akan menggabungkan pagar dan tumbuh-tumbuhan untuk membantu menyediakan ruang terlindung untuk bersantai.

Rajah akronomi menunjukkan tangga luaran

Pembinaannya akan bermula pada akhir tahun ini, menjadi yang terbaru dalam rangkaian tempat letak kereta yang tidak biasa di seluruh dunia. Contoh-contohnya termasuk tempat letak kereta di Bordeaux dengan perumahan di atas bumbungnya, yang lain di Austria dengan ruang letak kereta berwarna-warni yang dikelilingi oleh tiang-tiang konkrit silang silang, dan bangunan tempat letak kereta pelbagai guna di Herzog & de Meuron di Miami.

Berikut adalah penerangan projek dari JAJA Architects:

Park 'n' Play

Rumah tempat letak kereta sepatutnya menjadi sebahagian daripada bandar. Tetapi bagaimana kita boleh mencabar penggunaan mono-fungsional rumah tempat letak kereta konvensional? Bagaimanakah kita mencipta struktur letak kereta berfungsi, yang juga merupakan ruang awam yang menarik? Dan bagaimanakah kita mencipta sebuah rumah tempat letak kereta yang besar yang menghormati skala, sejarah dan budaya bandar masa hadapan kawasan pembangunan baru Nordhavn di Copenhagen?

Laman web ini

Rumah tempat letak kereta yang baru akan terletak di Århusgadekvarteret, yang merupakan fasa pertama rancangan pembangunan utama Nordhavn. Ia sedang dalam pembangunan dan akan menjadi tuan rumah yang akan datang campuran bangunan baru dan sedia ada. Hari ini, kawasan ini dikenali sebagai Kawasan Kejiranan Merah kerana bangunan-bangunan pelabuhan bata bersejarah dan ciri-ciri merah. Perkembangan masa depan akan membina sifat bersejarah ini dan menggabungkan ciri-ciri sedia ada ke dalam tafsiran baru.

Diagram menunjukkan struktur tempat letak kereta

Projek

Titik permulaan untuk projek persaingan adalah struktur rumah tempat letak kereta konvensional. Tugasnya adalah untuk mewujudkan façade hijau yang menarik dan konsep yang akan menggalakkan orang ramai menggunakan bumbung. Daripada menyembunyikan struktur tempat letak kereta, kami mencadangkan satu konsep yang meningkatkan kecantikan grid struktur sambil memecahkan skala permukaan hadapan besar-besaran. Satu sistem kotak tumbuhan diletakkan dalam rentak yang berkaitan dengan grid, yang memperkenalkan skala baru sementara juga mengedarkan kehijauan di seluruh permukaan hadapan.

Kotak kotak grid di muka bangunan kemudian ditembusi oleh dua tangga awam yang besar, yang mempunyai pagar berterusan yang menjadi taman permainan yang hebat di atas bumbung. Dari menjadi pagar semata-mata ia berubah menjadi swings, sangkar bola, gim hutan dan banyak lagi. Dari paras jalanan, pagar secara literal mengambil pelawat dengan tangan; menjemput mereka dalam perjalanan ke lanskap bumbung dan pemandangan menakjubkan di Copenhagen Harbour.

Struktur

Projek ini berdasarkan kepada struktur konkrit yang telah ditentukan sebelumnya. Sebagai lapisan kedua, cadangan kami menjadi penapis aktif di atas tempat letak kereta pelbagai peringkat generik. Struktur ini mempunyai kekasaran rasional dan perindustrian, yang sesuai dengan semangat dan sejarah kawasan; Walau bagaimanapun, struktur tempat letak kereta konkrit tradisional boleh kelihatan sejuk dan keras. Sebagai kesinambungan semula jadi identiti bata merah kawasan, kami mencadangkan pewarna merah struktur konkrit. Dengan langkah mudah ini, bingkai kelabu diubah menjadi struktur bangunan yang unik, yang memancarkan kehangatan dan keintiman melalui materialitas dan permukaan, selaras dengan persekitaran yang dikuasai oleh jubin bumbung merah dan bata.

Rajah menunjukkan fasad hijau

Pemandangan hijau

Bangunan ini akan menjadi jumlah yang besar dalam keadaan padat, bandar, dan kerana berdekatannya dengan ruang bandar sekitarnya, rumah tempat letak kereta akan lebih besar dilihat dari jarak dekat. Untuk memberikan skala kepada bangunan besar, kami mencadangkan faedah yang ditanam di mana struktur hijau berinteraksi dengan bangunan di belakang. Cermin hijau terdiri daripada "sistem rak" tumbuhan, yang menekankan struktur tempat letak kereta dan berinteraksi dengan irama tiang di belakang. Kotak tumbuhan memperkenalkan skala dan kedalaman, dan memberikan rentak ke hadapan.

Penempatan kotak tanaman mengikuti grid rumah tempat letak kereta, dan terdapat kotak yang ditempatkan dalam irama yang berperingkat untuk setiap lajur kedua, di ketinggian penuh bangunan. Sistem kotak tumbuhan membawa kedalaman dan dinamik ke permukaan hadapan, sementara juga memadankan perkadaran bangunan jiran dan perincian. Struktur tumbuhan meliputi empat façade, dan menyediakan koherensi dan identiti ke seluruh bangunan. Fonem hijau dirancang ke dalam perspektif masa, untuk menyediakan pertumbuhan tumbuhan yang paling cepat terhadap konkrit berwarna. Ungkapan façade didasarkan pada interaksi antara struktur dan alam, struktur dan organik, dan memberikan ketergantungan yang saling menarik antara keduanya.

Rajah menunjukkan bumbung yang aktif

Tangga dan bumbung

Prinsip dasar rumah tempat letak kereta yang aktif adalah idea bumbung yang boleh diakses dan rekreasi yang ditawarkan kepada penduduk tempatan dan pengunjung. Oleh itu, kebolehlihatan dan aksesibiliti penting ketika membuat bumbung hidup. Sebuah tangga ke arah dataran terbuka menyediakan sambungan pepenjuru di antara jalan dan paras bumbung, dan menjemput orang naik di sepanjang permukaan hadapan. Jalan tangga mengikuti irama struktur bangunan, dan setiap pendaratan menyediakan pemandangan di sekitar kawasan bandar dan di bahagian atas, pemandangan ke bumbung Copenhagen.

Tangga itu mempunyai rujukan kepada Pusat Pompidou, di mana pergerakan di sepanjang permukaan hadapan adalah pengalaman dalam dirinya sendiri. Di sepanjang dinding belakang tangga, kami bekerjasama dengan rakan-rakan kami di RAMA Studio untuk membuat lukisan grafis, yang, dalam bentuk abstrak, menerangkan sejarah kawasan tersebut. Kisah ini dapat dilihat dari tingkat jalanan, dan diikuti lebih dekat apabila pengunjung naik di sepanjang tangga. Di sini, kami juga mewujudkan mata akses alternatif ke tingkat tempat letak kereta. Frieze menceritakan kisah masa lalu dan masa depan, dan menjadi kisah moden dari sejarah industri kawasan dan masa depannya sebagai pembangunan baru Copenhagen oleh pelabuhan. Kedua-dua tangga penerbangan di hadapan utara dan selatan kelihatan sebagai laluan menegak menerusi kehijauan, dan jelas menandakan hubungan antara jalan dan bumbung yang aktif.

Cadangan ketinggian - klik untuk imej yang lebih besar

Benang merah

Benang merah adalah panduan fizikal melalui ruang awam struktur tempat letak kereta, yang membawa pengunjung dari paras jalan, di mana panduan diperkenalkan sebagai rana di tangga. Sebagai panduan arca, ia hampir membawa pengunjung dengan tangan, dan mengarah ke tangga ke puncak dan melalui lanskap aktiviti di atas bumbung. Di sini, ia menjadi arca dan menawarkan pengalaman, ruang istirahat, kawasan permainan dan kepelbagaian ruang. Kegiatan di sepanjang benang merah boleh menjadi tradisional seperti buaian, patung memanjat dll, tetapi juga lebih banyak elemen seni bina seperti pagar dan tumbuh-tumbuhan, yang dapat memberi penekanan atau mewujudkan ruang sambil memberi perlindungan dari cuaca.

Arca aktiviti yang tinggi di atas bumbung memberikan kelonggaran yang hebat, dan menjadikan aktiviti menarik dapat dilihat dari paras jalan. Perjalanan patung di seberang bumbung terus tidak terganggu, sebelum menuju ke belakang tangga kedua ke arah jalan. Menggabungkan tangga melalui permukaan hijau dan bumbung yang aktif membentuk landskap bandar, yang mengundang kedua-dua rehat, keseronokan dan keseronokan.

Oleh itu struktur itu menjadi benang merah menerusi projek itu, dan menghubungkan façade, tangga dan aktiviti di bumbung sebagai satu elemen. Rumah tempat letak kereta baru Copenhagen akan menjadi tempat pertemuan sosial dan bahagian aktif persekitaran tempatan - sebagai bonus bandar untuk penduduk tempatan, atlet dan pelawat.

Penerangan projek: Park 'n' Play Program: struktur letak kereta Arkitek: JAJA Arkitek, Copenhagen Pelanggan: Pembangunan Pelabuhan & Bandar Copenhagen Tahun: 2014 (siap 2015) Saiz: + 20.000M2