Anonim

Alun-alun Abu Dhabi oleh Martha Schwartz Partners mempunyai landskap berbentuk air mata

Firma seni bina landskap Martha Schwartz Partners references Permaidani Bedouin dan bukit-bukit pasir di landskap berbentuk titik air mata untuk berundur hijau di tengah-tengah daerah perniagaan Abu Dhabi (tayangan slaid).

Martha Schwartz Partners merancang Sowwah Square untuk sebuah tapak di tengah-tengah pusat perniagaan pusat perniagaan baru Abu Dhabi di Al Maryah Island, yang dahulu dikenali sebagai Pulau Sowwah.

Plaza awam seluas 2.6 hektar ini mempunyai paving granit yang berwarna-warni dan pelbagai jenis gumpalan tumbuhan. Terdapat juga unsur-unsur tempat duduk granit, katil taman, pagar pagar dan barisan pokok ara India.

"Inspirasi untuk alun-alun itu berasal dari alam semula jadi dan budaya yang melekat pada Semenanjung Arab: bukit pasir, sistem pengairan tradisional (falaj), oasis, tekstil bedouin dan penggunaan popular lindung nilai yang dipotong rasmi di Emiriah Arab Bersatu, menggambar sambungan dengan Taman baroque château Perancis, "kata arkitek itu.

Rumah gambut hijau, ciri khas dalam Al Maryah, mempunyai tompok-tompok tumbuhan dengan warna dan tekstur yang berbeza. Spesies seperti Loji Es Emas Lampranthus, yang mempunyai bunga oren terang, ditanam di sebelah Unres Lady Purple, yang mempunyai dedaunan kecil ungu.

"Semua spesies tumbuhan yang digunakan dalam projek itu dipilih untuk ketabahan mereka, penyelenggaraan yang rendah dan kemarau dan toleransi haba, " kata arkitek itu.

Gundukan berbentuk tetesan air mata dihiasi melalui dataran. Beberapa bentuk servis ke bangku granit, bertindak sebagai tempat perlindungan angin.

Bangku kelabu-granit yang digilap mengelilingi gundukan dan mempunyai alur yang diukir ke permukaan mereka, yang membolehkan aliran air mengalir melintasi mereka untuk menawarkan pelawat pelawat dari panas.

Bangku-bangku datang dalam enam variasi. Ada yang memanjangkan kerusi, sementara yang lain mempunyai punggung tinggi atau ruang yang lebih luas. Pada waktu malam, asas setiap bangku diterangi.

Jalan perkerasan ditetapkan dengan bahagian corak granit yang diasah, dimalapkan dan digilap, dan meluaskan ke luar dalam lapisan untuk menekankan bentuk air mata.

Landskap yang diukir mengikat pinggir katil taman yang rendah, dengan rumput asli ditanam di tengah-tengah untuk bergoyang dalam angin.

Martha Schwartz berpusat di London. Studionya juga baru-baru ini melengkapkan taman berlandskap di Chongqing, China, dipenuhi struktur logam yang luas.

Berikut adalah perihalan projek dari Martha Schwartz Partners:

Dataran Sowwah

Sowwah Square adalah pembangunan pertama dalam pelan induk Pulau Sowwah yang lebih besar di Abu Dhabi dan bertujuan untuk menjadi pusat pusat pembangunan pulau itu, menyediakan berundur hijau di pusat hab komersial baru.

Di pinggir selatan Pulau Sowwah, ruang bandar utama terletak di atas podium runcit dua peringkat dan mewujudkan persekitaran landskap untuk kompleks Sowwah Square. Fasa masa depan projek ini akan termasuk Business Hotel 5 bintang, pangsapuri servis, dan kompleks runcit tambahan bersebelahan dengan Sowwah Square.

Inspirasi untuk alun-alun itu berasal dari alam semula jadi dan budaya yang melekat pada Semenanjung Arab: bukit pasir, sistem pengairan tradisional (Falaj), oasis, tekstil Bedouin dan penggunaan popular lindung nilai yang dipotong rasmi di Emiriah Arab Bersatu, menggambar sambungan dengan barok Perancis château gardens. Penggabungan idea-idea yang diwakili dalam reka bentuk responsif kontemporari mencipta iklim mikro yang mampan, sejuk dan dilindungi untuk pengguna dan kaleidoskop dinamik penanaman dan paving berlapis di atas tanah dan dilihat dari menara sekitarnya.

Realm Umum telah direka supaya perkembangan masa depan dapat diintegrasikan ke dalam skema landskap. Landskap podium secara keseluruhannya telah direka sebagai satu ruang plaza yang besar, dengan setiap kawasan mempunyai ciri dan fungsi yang berbeza.

Gundukan arca menyediakan persekitaran mikro-iklim sebagai perlindungan angin dan penyejukan ke persekitaran tempatan. Mereka juga menambah keintiman spasial, membingkai bilik luar, yang mengurangkan kesan pencakar langit skala besar di laman web ini.

Struktur alun-alun itu menggunakan gundukan tumbuhan yang dibina yang besar yang menghiasi bilik luaran untuk melindungi pejalan kaki dari Shamal, angin barat laut yang kuat yang meniup di Teluk Parsi dan menyediakan ruang intim di antara bangunan-bangunan yang menjulang tinggi. Menghubungkan gundukan bersama-sama, corak hiasan seperti permaidani tradisional, menjalar melalui alun-alun.

Pelan Induk - klik untuk imej yang lebih besar

Untuk menenangkan orang dari haba, ciri-ciri air dimasukkan ke bangku batu panjang yang membungkus gundukan, memberikan pengalaman yang menyenangkan dan sentuhan. Tekstur permukaan telah selesai dengan alur berhias yang menghasilkan kesan rippling dinamik. Untuk memaksimumkan sumber yang terhad ini, dan mengurangkan penyejatan, air terkandung dalam Falaj sempit seperti saluran seperti yang digunakan dalam sistem pengairan kuno yang terdapat di seluruh Timur Tengah. Pada waktu malam, bangku-bangku hidup dengan pencahayaan terintegrasi di pangkalan yang silhouettes gundukan dan menyoroti permukaan yang digilap.

Image Gambar rajah penanaman - klik untuk imej yang lebih besar

Reka bentuk lestari yang inovatif telah memainkan peranan dalam projek yang telah dianugerahkan pensijilan LEED Gold. Lembah yang tersusun curam menyumbang 1.45 kali lebih banyak ruang hijau daripada penanam peringkat dan penggunaan air dikurangkan kerana penanaman menegak memaksimumkan kelembapan pengairan 100%.

Paving detail jenis A - klik untuk imej yang lebih besar

Maklumat yang dikumpulkan semasa kajian tapak pejalan kaki, kenderaan, dan program telah digunakan untuk memaklumkan strategi reka bentuk landskap. Rangkaian pejalan kaki garis lurus dan pergerakan kenderaan digunakan untuk struktur dunia awam dan konsep reka bentuk telah digunakan untuk menyerap struktur ranah awam.

Paving detail type B - klik untuk imej yang lebih besar