Anonim

Rumah gerbang sekolah dibina atas bajet yang ketat oleh Jonathan Tuckey Design

Studio British Jonathan Tuckey Design bekerja dengan pasukan kecil dan anggaran yang ketat untuk membina gerbang kayu yang dibarisi kayu ini untuk sekolah rendah di barat London.

Struktur gabled baru ini menyediakan pusat kegiatan dan crèche di pintu masuk ke Wilberforce Primary School di Westminster dan merupakan yang pertama dari dua bangunan baru oleh Jonathan Tuckey Design.

Arkitek projek Nic Howett menyenaraikan peranan juruukur kuantiti dan pengurus projek untuk mengurangkan kos, hanya bekerja dengan pembina tempatan dan pasukan kecil jurutera untuk membina bangunan satu tingkat.

"Projek ini diselaraskan oleh diri kita sendiri, membuktikan bahawa bangunan pendidikan yang baik boleh dibina untuk sedikit wang tanpa memerlukan proses birokrasi, perjanjian rangka kerja dan pelbagai perunding, " kata Howett kepada Dezeen.

"Apa yang benar-benar diperlukan ialah pereka yang mempunyai tahap penjagaan yang baik dan kepekaan untuk mereka bentuk, " katanya. "Ini boleh menjadi model untuk cara kerja pendidikan kecil di masa depan."

Dibina di sekeliling bingkai kayu yang sederhana, bahagian luar bangunan itu mempunyai panel bersalut serat beralun, manakala dinding dan siling di dalamnya mempunyai permukaan kayu lapis yang berterusan.

Dinding belakang yang panjang menyediakan kawasan pin-up di mana murid-murid dapat menunjukkan kerja mereka. Ini terletak bertentangan dengan dinding kaca yang membuka ruang keluar ke taman permainan sempit.

Tiga skylight menusuk bumbung untuk membawa kedua-dua siang dan pengudaraan, berbanding dengan pendahulunya bangunan, yang Howett berkata adalah portakabin gelap yang memerlukan pencahayaan buatan sepanjang tahun. "Ia benar-benar ruang yang menyedihkan untuk kanak-kanak, " jelasnya.

Gambarkan gambarajah axonometric - klik untuk imej yang lebih besar

Untuk peringkat seterusnya projek, arkitek akan memberi sekolah bangunan masuk dan pusat kemasukan yang baru.

Fotografi dalaman oleh Dirk Lindner.

Inilah deskripsi projek dari Jonathan Tuckey Design:

Pusat aktiviti selepas sekolah yang baru dan crèche untuk sekolah rendah di Westminster di West London.

Dianggap sebagai pintu gerbang baru untuk sekolah, projek ini dirancang dengan dua cita-cita: untuk menyediakan sekolah dengan ruang tambahan yang sangat diperlukan dan membantu sekolah terlibat dengan komuniti yang lebih luas.

Image Pelan lantai - klik untuk imej yang lebih besar

Fasa pertama projek ini, yang merangkumi pusat kegiatan dan crèche, direka untuk memberi inspirasi kepada pemikiran muda melalui penyediaan cahaya semulajadi yang dermawan digabungkan dengan jumlah dan bentuk yang menarik.

Dinding keseluruhan diberikan untuk memaparkan kerja murid; satu lagi berkilat sepenuhnya dan, sebagai dinding geser, membolehkan pembelajaran dan bermain berlaku di dalam dan luar. Bahan-bahan telah dipilih untuk menyerahkan bangunan yang lengkap untuk £ 1600 / m2. Keratan profil digunakan secara luaran sementara di dalam kawasan papan lapis yang memerlukan sedikit kemasan dipasang. Kedua-duanya terperinci untuk memberikan bahan ini penampilan yang halus. Bahan-bahan tersebut mendirikan Annexe dengan tegas dalam konteks laman web ini sementara menyediakan Wilberforce Primary dengan bangunan yang tahan lama.

Image Seksyen - klik untuk imej yang lebih besar

"Saya kagum dengan penyelidikan yang luas yang mereka lakukan, mereka memahami dengan jelas keperluan kakitangan dan pengguna bangunan, dan ini tercermin dalam reka bentuk yang bukan hanya sesuai untuk tujuan, tetapi juga cantik" - Angela Piddock, Wilberforce Ketua Ibu Pejabat.

Image Ketinggian - klik untuk imej yang lebih besar

Kemampanan

Bangunan ini terutamanya kayu, yang terdiri daripada bingkai kayu dan berpakaian secara dalaman dengan FSC dan papan lapis PEFC yang disahkan dari sumber-sumber yang mampan. Secara luaran, bangunan itu terdapat dalam kepingan profil simen fiber Marley Eternit, yang mencapai penilaian A + dalam Panduan Hij Green. Struktur ringan yang dihasilkan bermakna asas minimum diperlukan. Lantai Marmoleum Forbo digunakan yang mencapai sijil perak Cradle-to-Cradle. Lampu bumbung yang boleh dibuka di dalam bangunan membolehkan semua ruangan menjadi terang dan berventilasi secara semula jadi.

Image Ketinggian panjang - klik untuk imej yang lebih besar