Seni bina

Rasuk-silang kayu menyeberangi kekosongan di dalam Cocoon House

Rasuk-silang kayu menyeberangi kekosongan di dalam Cocoon House
Anonim

Rasuk kayu penyeberangan silang memenuhi kekosongan di dalam Rumah Cocoon Studio Aula

Sebuah grid kayu balok chunky bersimbah melintang tanpa batas di antara tanah dan lantai pertama untuk membolehkan cahaya beredar di rumah studio yang direka oleh Studio Aula di Shiojiri, Jepun (tayangan slaid).

Pelanggan meminta studio tempatan Studio Aula untuk merancang sebuah rumah di kawasan kejiranan yang biasa yang menggabungkan unsur-unsur tradisional Jepun dan menjadikan sebahagian besar taman yang ada.

Plot sempit memberi makluman tentang jejak bangunan yang panjang, yang juga menggabungkan bilik tidur lantai bawah tanah yang mempersiapkan diri untuk menampung ibu tua pelanggan.

Bilik tidur ini membantu melindungi sebuah taman terpencil yang mengandungi pokok pain lama, serta satu siri batu loncatan yang membuat laluan ke pintu depan.

Pintu masuk terletak di atas alas beton yang dibangkitkan, yang juga menyokong dek kayu kecil yang terlindung di bawah balkoni dan buaian rumah.

Pintu gelangsar dengan slit menegak membolehkan cahaya dan angin memasuki pedalaman dan membawa kepada koridor panjang yang dipenuhi di satu sisi dengan storan terbina dalam.

Koridor ini berterusan dari pintu masuk melewati ruang tamu ke ruang beranda dan tempat letak kereta yang tertutup di belakang harta itu.

Ketika bahagian belakang harta itu menghadapi jalan, arkitek membina ruang penyimpanan dengan dinding kayu slatted yang merujuk skrin tradisional Jepun dan menyekat pandangan dari jalan.

"Kami mencipta pintu masuk pelbagai guna di utara dan taman selatan yang berfungsi sebagai koridor dan ruang penyimpanan tetapi juga menjadi ruang awam untuk menyambung di dalam dengan luar dan menyambut pengunjung, " jelas arkitek.

Di sisi lain koridor adalah ruang tamu, dapur dan ruang makan pelan terbuka, yang boleh ditapis dari lorong dengan meluncur di pintu yang dilengkapi dengan panel lut.

Rasuk kayu pepejal membentuk grid geometrik di atas ruang ini, yang menyokong bilik tidur di tingkat pertama.

Cahaya memasuki lantai ini melalui tingkap dan pintu balkoni berlapis. Ia meresap kekosongan tengah dan balustrades slatted dan lantai sekitarnya.

Lantai dan siling di seluruh rumah dibuat dari kayu yang melengkapi balok struktur dan lajur dan memberikan kontras hangat kepada jubin abu-abu koridor masuk dan dinding putih.