Seni bina

Stesen Rotterdam Centraal dibuka semula selepas pengubahsuaian oleh Benthem Crouwel

Stesen Rotterdam Centraal dibuka semula selepas pengubahsuaian oleh Benthem Crouwel
Anonim

Stesen Rotterdam Centraal dibuka semula dengan pintu masuk bertekanan logam

Kanopi bertekanan logam sudut kini mempersembahkan sebuah lapangan awam di pintu masuk ke stesen Rotterdam Centraal, yang dibuka semula minggu lalu berikutan pengubahsuaian yang lebih luas oleh pasukan termasuk firma Belanda Benthem Crouwel Architects (tayangan slaid).

Pasukan projek yang dipanggil Team CS, yang terdiri daripada Arkitek Benthem Crouwel, Arkitek MVSA dan firma landskap West 8, ditugaskan untuk membangun semula stesen sedia ada yang dibina pada tahun 1957, yang sedang berjuang untuk memenuhi permintaan hab pengangkutan moden.

Arkitek mengembangkan kompleks stesen utama dan memperbaharui ruang awam sekitar untuk meningkatkan integrasi bangunan dengan konteks bandarnya.

"Stesen baru ini tidak hanya lebih besar, lebih cerah dan lebih teratur daripada yang sebelumnya, tetapi juga memiliki rasa internasional, dengan baik melengkapi kecekapan perhentian laju dan cita-cita kota Rotterdam untuk pembangunan dan pembaharuan kota, " kata arkitek dalam satu kenyataan.

Pintu masuk sederhana di bahagian utara stesen itu menunjukkan sifat persekitaran bersejarahnya dan bilangan penumpang yang lebih kecil yang menggunakannya, sementara kanopi berkilat di atas pintu masuk utama menandakan kehadiran stesen itu ke arah mereka dari bandar.

"Bumbung dewan, penuh dengan keluli tahan karat, menimbulkan karakter ikonik bangunan dan menunjuk ke jantung bandar, " kata arkitek itu.

Bahagian bawah struktur memproyeksikan sebahagiannya berpakaian di kayu dan menyelubungi tembok berlapis yang terbuka ke depan yang terang dengan siling kayu sudut.

"Penamat kayu di bahagian dalam dewan, digabungkan dengan balok kayu struktur bumbung platform mewujudkan suasana yang mesra dan mesra, menjemput pelawat berlama-lama, " tambah arkitek.

Lantai lantai batu dengan warna kemerahan terus dari esplanade ke depan stesen, membantu meningkatkan sambungan antara ruang luaran dan dalaman.

Tempat letak kereta untuk 750 kereta dan 5200 basikal disembunyikan di bawah esplanade. Sementara itu, perkhidmatan untuk bas, teksi dan trem, telah dipindahkan untuk membebaskan ruang untuk pejalan kaki.

Bumbung di atas platform dibuat dari kaca supaya penumpang tiba di ruang lapang yang dipenuhi dengan cahaya matahari semula jadi. Cahaya juga mencapai tahap yang lebih rendah melalui lompang besar yang mengandungi tangga dan eskalator.

Panel solar sebahagiannya meliputi bumbung mempunyai tahap ketelusan yang tinggi untuk mengelakkan mereka mengurangkan jumlah cahaya memasuki stesen.

Skrin LED sempit yang sempit di dewan utama disumbangkan oleh Pelabuhan Rotterdam dan memaparkan imejan yang berkaitan dengan warisan bandar sebagai pelabuhan penting.