Seni bina

Duggan Morris berbeza dengan kerja keras di blok pejabat Shoreditch

Duggan Morris berbeza dengan kerja keras di blok pejabat Shoreditch
Anonim

Duggan Morris menyuntik kehidupan baru ke blok pejabat Georgia di Shoreditch dengan jaringan logam

Sambungan atas bumbung yang dihadapi oleh grid mesh logam dan kaca berbeza dengan bangunan bata asal bangunan ini di timur London yang diubahsuai oleh Duggan Morris Architects (+ gambar).

Duggan Morris Architects telah ditugaskan untuk menambah tiga tingkat ruang pejabat ke harta empat tingkat Georgia di Shoreditch di London. Oleh kerana bangunan ini terletak di dalam kawasan pemuliharaan, arkitek dikehendaki mengekalkan fasad kediaman sedia ada di atas lantai dasar kedai.

"Cabarannya ialah mengekalkan tingkap skala domestik dalam penggunaan pejabat komersil, serta mempertimbangkan kesan berkadar dan kualiti estetik penambahan pelbagai tingkat, " kata pengasas studio Joe Morris dan Mary Duggan.

Di belakang bangunan bata, bangunan itu telah diubahsuai sepenuhnya untuk menghasilkan dalaman yang sesuai dengan kegunaan komersil moden. Lantai bawah tanah dan lantai bawah tanah didedikasikan untuk runcit, tetapi seluruh lantai semuanya menyediakan ruang pejabat yang fleksibel yang menurunkan kawasan ke arah atas.

Fasad Jalan Tirai mempunyai grid yang membahagikan permukaan lanjutan untuk bersesuaian dengan tiga ruang depan asal. Hak tempatan cahaya memerlukan beberapa bahagian terbuka di belakang untuk menjadi teras di atap.

Bahagian tersembunyi di dua tingkat atas mendedahkan sebahagian dari sayap bangunan bersebelahan, membantu menyambung lanjutan ke persekitarannya dan mewujudkan teres kecil.

Fasad baru ini direka bentuk sebagai susunan ringkas unit mendatar dan menegak, yang diberikan dalam bahan-bahan modern yang ringan dan ringan untuk membuat kontras dengan kerja keras yang sedia ada.

"Untuk mengekalkan graviti dan kemerdekaan blok bandar, tingkat tambahan direka dengan cita-cita untuk mencapai kualiti objek ringan, dihalang daripada apa-apa rujukan kepada struktur batu berat bersebelahan, " jelas arkitek.

Gabungan unit-unit kaca dan ikatan bergelombang terikat dalam mesh logam bergelombang dipasang untuk membuat permukaan siram dengan penyambungan minimum dan perincian permukaan.

Panel logam berlubang dengan corak lubang yang membolehkan udara mengalir melalui dan tidak menghalang pandangan dari dalam.

Tirai kain yang boleh ditarik di seluruh tingkap besar membuat irama visual yang sama dengan permukaan yang beralun dari panel mesh.

Memelihara fasad semasa pembinaan

Lintel dan ubat-ubatan konkrit dicat dalam kemasan matte, seperti bingkai tingkap. Panel logam anodised mempunyai kemasan champagne untuk memastikan konsistensi antara batu dan ciri seni bina baru.

Memelihara fasad semasa pembinaan

Menjelang akhir proses pembinaan, pemasangan lampu neon oleh artis Tim Etchells dipasang di salah satu tingkap, memaparkan mesej "Mengimbas permintaan anda dari atas bumbung harus dianggap sebagai jalan terakhir".