Seni bina

Rumah futuristik oleh Gonzalo Vaíllo Martínez berdasarkan bentuk biogenetik

Rumah futuristik oleh Gonzalo Vaíllo Martínez berdasarkan bentuk biogenetik
Anonim

Rumah keluarga futuristik oleh Gonzalo Vaíllo Martínez berdasarkan bentuk biogenetik

Reka bentuk konseptual untuk rumah keluarga oleh pelajar seni bina pascasarjana Gonzalo Vaíllo Martínez mempunyai bingkai struktur bendalir, tangga rangka dan kulit yang menggabungkan tirai yang terbuka dan dekat seperti insang (+ filem).

Bermula dengan ruang berfungsi standard yang diperlukan oleh kediaman keluarga tunggal, Vaíllo Martínez berdasarkan bentuk rumah mengenai kemajuan saintifik dalam bidang seperti sistem microcellular dan biogenetik.

"Semua orang mengingati apa standard rumah biasa hari ini, " kata Vaíllo Martínez kepada Dezeen. "Mereka adalah prinsip-prinsip yang ditubuhkan dalam Modernisme, di mana ruang dipisahkan oleh fungsi dan matlamatnya adalah bagaimana menghubungkan ruang-ruang ini kepada satu sama lain dan persekitarannya."

"Projek ini berdasarkan pengedaran program ini dengan cara yang sangat mudah tetapi ketat, " katanya. "Rumah ini merupakan latihan dalam menggabungkan bahasa seni bina yang lebih rumit, berbilang dan emotif dengan program rumah keluarga tunggal."

Direka sebagai sistem modular yang boleh disesuaikan dengan mana-mana laman web, versi rumah ini dibangunkan untuk plot yang licin di 2217 Neutra Place di California, yang terletak di antara dua rumah yang direka oleh arkitek Modernist Richard Neutra. Vaíllo Martínez merasakan rumah-rumah ini mewakili tipologi ketinggian seni bina abad kedua puluh.

"Apabila sistem itu dipindahkan ke lokasi sebenar ia berubah dan bermutasi berdasarkan kekangan yang ditetapkan oleh persekitaran, " jelasnya. "Ia boleh diletakkan di mana-mana dan syarat-syarat tertentu bagi setiap lokasi akan mengubah suai rumah dengan cara yang lain atau yang lain."

Rumah ini terdiri daripada tiga unit yang saling berkaitan, dengan pintu masuk yang membawa kepada buah yang mengandungi pelbagai perkhidmatan yang sebahagiannya tenggelam di lereng bukit dan dihubungkan ke ruang tamu utama di bawah oleh tangga bendalir.

Unit ketiga menempatkan bilik tidur dan teres terasing daripada struktur utama dan dibesarkan di atas tanah di bahagian bawah tapak.

Menggunakan proses pemodelan komputer 3D yang membolehkan permukaan untuk berkembang, kontrak dan bertindak balas terhadap parameter yang berlainan, bentuk rumah itu animasi dan cacat untuk memadankan topografi tapak.

Kerangka bendalir ini bertujuan untuk dibina dari konkrit struktur, dengan panel fasad yang rumit dan kerangka sokongan yang dihasilkan dengan menggunakan proses pencetakan 3D.

Panel louvred organik dimasukkan ke dalam kulit bangunan yang terbuka dan dekat seperti insang, sementara bukaan lain meregangkan dan melebar untuk menyesuaikan jumlah cahaya memasuki pedalaman.

Vaíllo Martínez mencadangkan, walaupun bangunan itu mungkin kelihatan tidak realistik, ia boleh dibina hari ini menggunakan teknologi kontemporari dan kaedah pembuatan.

"Kami mempunyai lebih banyak teknologi yang mencukupi bukan sahaja untuk merangka projek seperti ini, tetapi juga untuk merealisasikannya, " katanya. "Ini bukan fiksyen sains atau sesuatu yang mungkin dalam masa terdekat, mungkin hari ini jika kita menolak batas-batas sumber yang ada sekarang. Belanjawan adalah satu lagi isu."

Projek ini dibangunkan oleh Vaíllo Martínez semasa pengajian pasca siswazahnya di University of Applied Arts Vienna, dan mengikuti usulnya untuk auditorium seperti gua untuk galeri Tate Modern yang dia bentuk sebagai sarjana di Universidad de Alcalá, Sepanyol.

Berikut adalah beberapa maklumat lanjut mengenai Vaíllo Martínez:

Rumah 2217NPL, Gonzalo Vaíllo Martínez

Terletak di pinggir Los Angeles, titik permulaan reka bentuk adalah berdasarkan kepada standard rumah keluarga tunggal. The exuberance bentuk adalah alat yang membangunkan estetika mampu merosakkan prinsip-prinsip asal dan mewujudkan rundingan dengan cara hidup kontemporari di rumah sehari-hari.

Image Pelan lantai bawah - klik untuk imej yang lebih besar

Projek itu dianggap sebagai campuran unsur konvensional yang berterusan yang mewujudkan empati emosi dengan sesuatu yang biasa bagi semua orang (ingatan sosial), digabungkan dengan pencemaran luar yang membawa tingkah laku dan persepsi baru terhadap ruang.

Image Pelan lantai pertama - klik untuk imej yang lebih besar

Rumah terbahagi kepada tiga unit. Yang pertama adalah bahagian setengah bawah tanah, yang mengandungi pintu utama dan perkhidmatan rumah. Kawasan awam terletak di tempat kedua (di lapangan) dan pada yang terakhir muncul bilik-bilik peribadi, yang melepaskan diri dari tanah. Dengan cara ini, ketiga-tiga unit tersebut berada pada ketinggian yang sama dan hubungannya dengan topografi yang mendatar yang mentakrifkan setiap struktur.

Image Pelan bumbung - klik untuk imej yang lebih besar

Luaran yang agresif yang dibuat dari kombinasi kerja kawat, panel fasad bergerak dan permukaan logam, menghasilkan kontras dengan interior yang lembut dan kontinyu.

Image Seksyen - klik untuk imej yang lebih besar