Anonim
OS Atelier menambah dinding logam emas ke pusat kebudayaan di samping pemakaman Perancis

Jalur aluminium emas meliputi sekolah seni persembahan dan pustaka yang direka oleh Ateliers OS Architectes untuk merentangi lereng bukit di pinggir bandar Paris (+ tayangan slaid).

Atelier OS Architectes ditugaskan untuk merancang Pusat Kebudayaan, Perpustakaan Media dan Sekolah Muzik dan Tarian untuk plot yang sempit dan lulus di Saint Germain lès Arpajon, sebuah pinggir bandar di selatan bandaraya.

Ia menggantikan perpustakaan awam yang sedia ada dan sekolah muzik dan tarian, kedua-duanya dikatakan tidak lagi sesuai untuk tujuan.

Satu cawangan pelan berbentuk U bangunan terletak di bahagian paling atas tapak, manakala yang lain terletak di bawah. Struktur bercahaya menghubungkan kedua-dua jilid panjang ini, yang melangkah jalan lurus yang memotong melalui pusat kompleks.

Satu set langkah lebar membentuk pendekatan utama bangunan. Laluan ini juga turun ke celah di bawah bendera U, tiba di teras yang boleh digunakan untuk bacaan luar dan pelajaran muzik.

Gambar oleh Vincent Baur

"Pintu masuk pusat kebudayaan terbuka antara kedua-dua cawangan peralatan itu, sebagai tangan mengalu-alukan untuk memandu anda melalui bangunan, " kata pasukan reka bentuk itu.

Laman ini disandarkan oleh sebuah sekolah menengah tempatan dan sebuah perkuburan. Satu lubang lanskap mencipta penampan di antara bahagian bangunan dan kuburan, manakala jalan masuk baru memisahkan struktur dari sekolah.

"Projek ini bermain dengan cerun semulajadi tapak, " kata arkitek itu. "Untuk menghormati tanah perkuburan, pusat kebudayaan baru mengambil yang terbaik daripada topografi yang tidak biasa untuk kekal berhati-hati."

Dinding luaran diliputi dalam gril aluminium berwarna coklat keemasan. Jalur menegak logam menimbulkan pelbagai tahap kelegapan dan ketelusan untuk ruang di dalam, serta menyembunyikan perkhidmatan mekanikal bangunan.

Perpustakaan media menduduki ruang berbentuk L di tingkat atas pusat. Bilik bacaan pelan terbuka mempunyai perabot berwarna-warni, manakala buku disimpan dalam bekas putih yang berkotak.

Beg kacang berwarna Mustard dipenuhi di sekeliling pinggir ruang, membolehkan pelawat memanfaatkan pandangan melalui tingkap besar yang menghadap lembah.

Sebuah auditorium, yang digunakan oleh pelajar tarian dan muzik, duduk di satu hujung ruang di atas lobi.

Sekolah tarian dan muzik menduduki lantai dasar jumlah yang tinggi, sementara rumah sayap rendah pejabat pentadbiran sekolah. Studio tarian terkandung dalam jambatan berlapis antara kedua-dua bahagian.

Gambar oleh Vincent Baur