Anonim

Feilden Fowles menafsirkan tipologi klasik untuk bangunan sekolah bata merah di Somerset

Dipengaruhi oleh seni bina gereja dan biarawan, bangunan sekolah ini di Somerset, England mempunyai deretan gulungan batu bata yang duduk di atas sebuah koloni konkrit (tayangan slaid).

Sekolah Hazlegrove adalah sekolah persediaan yang diasaskan pada tahun 1519 dan terletak di kawasan taman seluas 200 ekar berhampiran perkampungan Sparkford. Pejabat arkitek London Fergus Feilden dan Edmund Fowles diminta untuk merancang kemudahan baru di kampus sekolah Gred II sekolah.

Pusat Pengajaran dan Pembelajaran Fitzjames menggantikan beberapa blok pengajaran sementara dengan hab akademik baru yang mengandungi enam bilik darjah, kawasan kajian tidak formal dan ruang komunal untuk jabatan geografi dan sejarah sekolah.

Kemudahan ini menempatkan sebuah halaman baru di penghujung dua buah sekolah utama dan berdekatan bangunan mengajar yang ada satu tingkat yang telah diubah menjadi pejabat kakitangan.

Penggunaan bata merah untuk luaran bangunan adalah rujukan kepada materialitas rumah Hazlegrove abad ke-18 sekolah itu.

Teoror pendidikan Bart McGettrick telah dirujuk semasa peringkat awal proses reka bentuk. Menurut para arkitek, penyelidikannya "membawa kepada penerokaan tipologi gereja dan biarawan, yang diterima secara meluas sebagai model ruang yang berjaya untuk pendidikan".

Sebuah koloni yang diperbuat daripada konkrit pratuang meluas di hadapan bangunan baru dan menghubungkannya dengan sebuah perkebunan kayu yang ditambahkan ke bangunan bilik darjah yang ada, menyediakan ruang luar terlindung yang direka untuk meningkatkan kesan plaza klasik.

"Bangunan ini direka dalam ungkapan kontemporari, dalam gaya dan materialisasi yang harmonis dengan bangunan sekolah asal, " kata Feilden dan Fowles. "Mengamalkan formaliti klasik, fasad itu bertujuan untuk mewujudkan kehadiran sivik dan menekankan peranan halaman di hadapan."

Bata merah buatan tangan yang digunakan untuk melengkapkan kemudahan itu dibangunkan dengan kerjasama kilang tempatan dan termasuk beberapa dengan tajuk hitam berwarna mengkilap yang menambah tekstur dan kedalaman visual ke fasad.

"Bata itu dilengkapi dengan koloni dan acuan konkrit pratuang konkrit, yang menekankan rasionalitas fasad, " tambah arsitek.

Kira-kira 4, 000 batu bata berwarna-warni berwarna-warni yang dihasilkan oleh seramik di Devon telah digunakan dalam corak geometri ke permukaan dalaman koloni.

Bingkai sokongan keluli bangunan itu dapat dilihat di dalam atrium tengah terbuka, di mana tangga kayu menyediakan platform tempat duduk yang menghadap ke ruang serbaguna.

Gambar oleh Michael Blyth

"Bahagian pedalaman itu mempunyai ciri-ciri lajur cruciform yang menyokong balkoni atas dan membentuk kekuda yang melengkung di atas, mencapai garis berterusan yang kuat dari pesawat darat ke struktur bumbung dan mewujudkan ruang yang benar-benar menaikkan semangat untuk memberi inspirasi kepada pembelajaran, " kata arkitek itu.