Anonim

Tasik Wendouree House by Inarc mempunyai pintu masuk berliku dan alat turntable kereta

Garaj bawah tanah dengan turntable untuk kereta membantu mengurangkan ruang yang diperlukan untuk rumah ini di bandar raya Ballarat, Australia yang direka oleh firma seni bina Melbourne Inarc (+ gambar).

Ballarat terletak di sekitar pantai Tasik Wendouree di negeri Victoria, kira-kira 65 km barat laut Melbourne. Inarc direka rumah untuk plot 480 meter persegi di tepi salah satu kawasan warisan bandar, hanya 100 meter dari tasik.

Pelanggan adalah pasangan yang anak-anaknya telah berpindah dari rumah keluarga, jadi mereka ingin mengecilkan tetapi masih mempunyai ruang untuk pelawat.

Dimensi terhad plot itu sukar untuk menampung tempat letak kereta dan ruang yang diperlukan, sehingga para arkitek mencipta paras tempat parkir bawah tanah yang memaparkan meja putar yang membolehkan kereta dipindahkan ke posisi yang berbeza.

"Biasanya blok di Ballarat agak besar tetapi dalam kes ini kita terpaksa menyesuaikan diri dengan banyak program, " kata Pengarah Inarc Reno Rizzo kepada Dezeen. "Inilah sebabnya untuk ruang bawah tanah, yang luar biasa untuk tempat seperti ini."

"Biasanya di ruangan bawah tanah, anda perlu bergerak ke arah kereta anda dan kami tidak mampu membuang ruang itu jadi kami fikir turntable adalah cara terbaik untuk terus meninggalkan pintu masuk yang menarik ke rumah, " jelasnya.

Jalan raya turun dari jalan ke garaj, yang mempunyai ruang letak kereta untuk tiga kereta serta kawasan dobi dan simpanan.

Ruang seperti lobi dengan tangga terbuka yang membawa kepada rumah mencerminkan peranan ruang bawah tanah sebagai pintu masuk yang paling biasa digunakan oleh harta tanah.

Reka bentuk juga dipengaruhi oleh keperluan yang ditetapkan oleh pegawai warisan tempatan untuk mengekalkan gaya seni bina kejiranan.

Ciri-ciri awal rumah itu menonjolkan ciri-ciri yang lazim di kalangan ciri-ciri bersejarah di kawasan kejiranan. Ketinggian gajet, detail permukaan fasad yang berlebihan yang mengingatkan cerobong asap tradisional, dan beranda yang projek dari depan menghadap semua vernakular tempatan.

"Arkitek ketua warisan di Ballarat meletakkan sedikit tekanan kepada kami sehingga kami menyembunyikan ruang bawah tanah di belakang dinding batu gabion, dan depan rumah mempunyai penampilan bumbung-bumbung yang datang ke belakang, " kata Rizzo.

"Perkara lain yang kami lakukan untuk memainkan dominasi rumah di jalan adalah untuk memajukan semuanya dalam satu bahan, " tambahnya. "Bahan zink arang duduk di belakang jalan besar pohon ek di jalan yang sempit ini."

Di bahagian atas pintu depan, atapnya terbentang ke atas ke arah tajam yang membentuk elemen seperti cerobong. Bahagian fasad ini mempersiapkan diri untuk membentuk sebuah teras dan dipenuhi dengan kayu yang berbeza untuk memberikan rasa hangat dan mesra ke pintu masuk.

Garis sempit kaca bersebelahan dengan pintu menyoroti galeri lorong yang memanjang sepanjang satu sisi lantai dasar. Siling galeri kedua-dua ketinggian turun ketika ia sampai ke arah belakang rumah, di mana ia memenuhi suite bilik tidur satu tingkat.

Lorong melangkah melewati dapur, makan dan ruang tamu dengan dinding berlapis yang menghadap ke halaman berlandskap.

Kebanyakan bilik yang tersebar di dua tingkat utama rumah menghadap ke halaman, termasuk bilik tidur di hujung dan dua bilik tidur di tingkat atas.